Sport vs. E-sport - Esport Anyu, 6. rész

Sport vs. E-sport - Esport Anyu, 6. rész

Esport Anyu belülről látta, ahogyan gyermekei a hagyományos sportokból  átpártolnak az e-sportok irányába, s amint megismerte ezt a világot is, látta, hogy nem is különbözik annyira egymástól a kettő.

Előre kell bocsájtanom, hogy tradicionálisan sportos családból származom. Anya tornászlány volt, apa kosárlabdázott és kézilabdázott, a testvérem labdarúgó volt, a férjem focizott, én kosaraztam. Így, nem is volt kérdés, hogy a gyerekek korán sportolni kezdtek. Mindketten először fociztak, majd kosaraztak. Mindig is nagyon fontosnak éreztem a napi sportot, a mozgást. Talán ezért is volt először annyira nehéz, amikor először felbukkant az e-sport, mint alternatíva a családban.

Hogy miért is jó a fizikai sport?

  • fizikai erőnlétet ad, növeli a szervezet energiaszintjét,
  • mentális egyensúlyt biztosít, oldja a szorongást és javítja a hangulatot,
  • levezeti a stresszt, kiváló depresszió ellen,
  • és ne feledkezzünk el a barátságokról sem, hiszen meg vagyok győződve arról, hogy a sportbarátságok egy életre szólnak.

Tehát, minden megvan benne, ami az e-sportolóknak sem árt. Jól tudják ezt a profi csapatok, amikor versenyzőiknek előírják a kötelező napi fizikai edzéseket is. Kicsiben nagyon jól tud ez működni, az e-sport akadémiákon, ahol különféle kedvezményekkel, arra sarkallják az oda járó gyerekeket, hogy aktívan is sportoljanak. Okosan szervező e-sportklubok olyan táborokat indítanak, ahol napi szinten fizikai sportokat is űznek a táborlakók. Tehát a kettő kiegészíti, és nem kizárja egymást.

Az e-sport szellemi, technikai sportok közé sorolható. Az e-sport nem „hülyegyerekek” számítógépezése. Ugyanolyan kemény felkészülést, napi 6-8-10 órás edzést igényel, mint bármely más, hagyományos versenysport.

Az e-sportoknál remek szem- és kézkoordinációra van szükség. A karok, a csuklók, a nyaki-, és a hátizomzat, a szem, a fül igen erős igénybevételnek vannak kitéve.

Gyors és jó döntéseket kell a másodpercek töredéke alatt hozni. Nagyon kemény mentális, pszichés megterhelésnek vannak kitéve a játékosok az edzések és a meccsek során. Ugyanúgy fel kell állni egy-egy vesztes meccs vagy kupa után, mint a hagyományos sportoknál. Kitartásra, türelme sarkall.  

Az e-sportok egyes ágai, csapatsportok. Ugyanúgy együttműködésre, együtt gondolkodásra, együtt fejlődésre, egymás támogatására, elfogadására, toleranciára tanít és szoktat, mint a fizikai csapatsportok.

Az e-sport ugyanolyan szurkolótáborokat generál, mint azt a hagyományos sportoknál megfigyelhettük, ugyanúgy óriási stadionokat töltenek meg a szurkolók egy-egy jelentős verseny alkalmával.

Nem mindig gondoltam ezt így, én sem. A változás akkor következett be, amikor ráeszméltem, hogy az e-sport most már végérvényesen jelen lesz a családi életünkben és elkezdtem komolyabban utánanézni a dolgoknak. Egy cikk, egész pontosan az Esport1.hu írása egy német kutatásról nyitotta fel a szememet. A vizsgálatot végző professzor így ír az e-sportolókról:

"Mindnyájunkat lenyűgözött ez a fajta motoros készség és teherbírás. Egy profi e-sport játékos percenként akár 400 mozdulatot is képes elvégezni egéren és billentyűzeten, négyszer annyit, mint egy átlagos személy. Az egészben viszont az a legérdekesebb, hogy az agy, különböző részeit foglalkoztatják egyszerre, hiszen a bal és a jobb kéz mozgása különböző."

Felmérték az e-sportolók stressz szintjét is, és ez megegyezik az autóversenyzőkével. Ha, pedig a pulzusszámot vizsgáljuk, „ami akár 160-180 is lehet percenként, olyan, mintha egy maratoni futást végeznének!"

Ha valakit részletesebben is érdekel a kutatás, itt olvashat róla:

Egy kutatás szerint az e-sportolók ugyanolyan terhelésnek vannak kitéve, mint a hagyományos sportolók

Meglepő eredményt kaptak a Német Sport Egyetem tudósai az e-sport játékosokról készített tanulmányukban. Megállapításuk szerint, ezek a játékosok hasonló fizikai terhelésnek vannak kitéve, mint a "hagyományos" sportolók. Ingo Froböse professzor öt évvel ezelőtt kezdte tanulmányozni az e-sportolókat, előtte senki nem foglalkozott a témával ilyen mélységben.

Az első lépés tehát az, hogy képesek legyünk elfogadni az e-sportot valódi sportként. Ha a sakkot, az autó- majd a motorversenyzést, a pókert, a snookert és jóval később a dartsot elfogadtuk, akkor ennél a sportnál is el kell gondolkodnunk ennek létjogosultságáról. Nem is olyan távolinak tűnik, hogy egyszer olimpiai sportág legyen, bármilyen nagy a megrökönyödés és az ellenállás még, jelenleg.

Egy biztos, az e-sportot lehet szeretni, lehet gyűlölni, lehet rajongani érte, lehet megvetni, de egyet nem lehet, nem tudomást venni róla. Ha tetszik, ha nem, egy igen gyorsan növekvő sportágról van szó, ami hamarosan begyűrűzik a mindennapjainkba, gyermekeink, unokáink hamarosan valamilyen szinten űzni fogják. Úgyhogy, jobban járunk, ha utána olvasunk, képezzük magunkat, hogy később ne legyünk lemaradva, és tudjuk, hogy mivel is foglalkozik a gyerek, illetve legyen miről beszélgetnünk a család fiatalabb tagjaival.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!