E-biológia: Ezért lesz hideg a kezed játék közben, és így védekezhetsz ellene

E-biológia: Ezért lesz hideg a kezed játék közben, és így védekezhetsz ellene

Ha szeretnél hatékonyan fejlődni a videojátékokban, akkor muszáj megértened a tested működését is.

Minden játékos ismerheti az érzést, amikor egy teljesen jól temperált szobában, jól felöltözve azon kapod magad, hogy az ujjaid fájdalmasan elkezdenek megmerevedni, mintha csak jégcsapok lennének. Az okok bizonyos szituációkban egészen extrémek is lehetnek (pl. vérrög, rák), de a legtöbb esetben visszavezethető arra az idegrendszeri reakcióra, amit játék közben aktivizál a tested.

Az izgalmas és sok esetben vérre menő csatázások közepette nem meglepő, hogy az idegrendszered azt gondolja épp egy háborúban veszel részt. Erre egy túlélést elősegítő "üss vagy fuss" állapotot aktivizál, jobban ismert nevén a szimpatikus idegrendszert. Ha utánanézel ennek az állapotnak ismerősek lehetnek a jelenségei:

  • Izzadó tenyerek
  • Nyelőcső aktivitásának megnövekedése
  • Pupilla tágulás
  • Libabőr
  • Izzadás
  • Vérnyomás és pulzus megnövekedése
  • Valamint az érfalak beszűkítése a perifériákhoz, azaz hideg kezek

Ha kizárható, hogy nem testtartás vagy krónikus betegség a kiváltó ok, akkor valószínűleg az idegrendszered normál reakciójáról van szó, amikor elkezd az érzés kimenni a kezedből. Ez a felismerés azért fontos, mert 1. figyelmeztető jelzés a testedtől, hogy kezded elveszteni a kontrollt a teljesítményed felett és 2. pusztán azzal, hogy felmelegíted a kezed nem fog megoldódni a problémád.

Hosszútávon, ha szeretnél jobb teljesítményt elérni nagy nyomás alatt, és kevesebb hűvös kacsót játék közben, akkor ajánlom a következő idegrendszert megedző módokat.

Hidegzuhany

Ha megtanulod kontrollálni a légzésed (orron be, szájon ki) egy hideg zuhany alatt, akkor egy szoros LoL parti sem tud majd kikészíteni. Kezd először 15 másodperccel és akár csak a végtagokkal, majd hétről hétre edzed fel magad 1-2 percig is akár a teljes testeddel a zuhany alatt.

Nehéz dolgok tartása, cipelése

Ez épp úgy fogja edzeni a testedet is, mint az idegrendszeredet. A cél hogy a testsúlyod 50-75%-ával az öledben (homokzsák vagy egy jól megpakolt táska) addig sétálj vagy tartsad egy helyben, ameddig csak tudod kontrollált légzéssel (orron be szájon ki). Ezt 2 naponta megcsinálod 3-4 sorozatban (például miközben vársz a matchmakingre CS:GO-ban) és drasztikus változásokat észlelhetsz már pár hét alatt mind a kézmelegségben, mind a játékteljesítményedben.

Minőségi alvás

Ha nem alszol rendesen sokkal hamarabb készül ki az idegrendszered egy-egy játék során is. Figyelj rá, hogy kellő mennyiségű, de legfőképpen minőségű alvásod legyen. Ezekhez segítség lehet képernyő mentes 30 perc alvás előtt, vagy egy forró fürdő. Egy jel pedig arra, hogy eleget aludtál az, ha magadtól kelsz fel, nem vekkerre, és ha frissnek érzed magad kelés után, nem pedig mosott sz@*nak. Így biztos lehetsz, hogy a fejlődésre és új taktikák megtanulására készen áll a tested.

Kerüld a koffeint

Koffein és egyéb ajzószerek minimalizálása a délután folyamán szintén a jobb alvás miatt. Tudd, hogy minden, amit például a koffein kihoz belőled eddig is benned volt. Ne adj neki több hatalmat, mint amit megérdemel. Ez is csak egy eszköz és minden hatása akaratból is előhívható.

Bene Marci fiziológus hosszú évek óta kutatja az emberi test rejtelmeit, szaktudásával pedig szeretné könnyebbé tenné minél több ember életét, ezúton is köszönjük neki a cikket.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.