Nagy lépés egy szervezetnek, még nagyobb lépés az egész e-sport iparnak

A Finn E-sport Szövetség elfogadott, teljes értékű tagja lett a a Finn Olimpiai Bizottságnak.

Évek óta az e-sport ipar egyik legégetőbb szakmai kérdése, hogy kaphatnak-e helyet az e-sport játékok az olimpián, és ha igen, akkor mikor? A kérdés rendkívül összetett, ugyanis az e-sportot a legtöbb országban még nem tartják hivatalos sportnak, a hozzátartozó szabályozások kezdetlegesek, vagy egyáltalán nincsenek, arról pedig ne is beszéljünk, hogy az olimpiát TV-n át követő nézők jelentős része még egy olyan generációhoz tartozik, akik számára a videojátékozás versenyszerű mivolta abszolút kínai.

Ám szerencsére voltak már tárgyalások az ügyben, és még biztosan lesznek is, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja azonban sokáig az volt, hogy "Igen, de igazából mégsem.". Aztán egy évvel ezelőtt jött a fordulat, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra buzdította a nemzetközi sportszervezeteket, hogy vizsgálják meg a tradicionális sportokhoz hasonló e-sport játékokban rejlő potenciált.

Idén nyáron érkezett a folytatás, a cégóriás Intel, aki ugyebár fontos támogatója mind az e-sportnak, mind az olimpiának, tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Több mint valószínű, hogy ezen tárgyalásoknak köszönhetően került fel a 2020-as tokiói Olimpia előprogramjába a Rocket League és a Street Fighter V.

Mivel a két e-sport játék nem kimondottan az Olimpia idején kerül megrendezésre, ezért nem mondhatjuk azt, hogy már az Olimpia részét képezik, viszont nem szabad elmenni amellett, hogy a NOB, az Intel, az Epic Games, a Capcom és az ESL együtt dolgoznak ezen.

Nagyon lassan tehát, de halad az ügy, nemrég pedig egy újabb fontos előrelépés történt: a Finn E-sport Szövetség teljes értékű, elismert tagja lett a Finn Olimpiai Bizottságnak. A Finn E-sport Szövetség még 2014-ben nyert befogadást a Finn Sport Szövetségbe, ám a Sport Szövetség 2017-ben összeolvadt a Finn Olimpiai Bizottsággal. Ekkor a Finn E-sport Szövetség a bizottság társult tagjává vált, teljes értékű taggá azonban csak most novemberben választották.

"A Finn Olimpiai Bizottság teljes értékű tagjává válás megerősíti az e-sportot a finn sportközösség részeként. Ez az elismerés jelentős előrelépést jelent számunkra, valamint az e-sportok hazai és nemzetközi elfogadására, benyomására is nagy hatást gyakorol. Szeretnék köszönetet mondani a tagjainknak és más partnereinknek az eddig megtett útért. Ezután is tudatosan, támogató jelleggel folytatjuk hosszútávú törekvéseinket." - mondta Joonas Kapiainen, a Szövetség elnöke.

Szerintetek az e-sportnak van szüksége az olimpiára, vagy az olimpiának az e-sportra?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.

Üzlet - Ismerjük meg a fő burgonyafajtákat!

Talán nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy a burgonya az egyik legfontosabb növényünk, főként azért, mert rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni. Alkalmas emberi fogyasztásra, fontos nyersanyaga az élelmiszer- és a gyógyszeriparnak.