A képernyő bámulásától lusták, agresszívak lesznek a gyerekek

A képernyő bámulásától lusták, agresszívak lesznek a gyerekek

A gyermekpszichológus a könyvében fejti ki, hogy miként kéne "újraindítani" a gyermekünket.

Akár óvodáskorú, akár tinédzserkorú gyermeke van és hajlamos az agresszióra, vagy épp ellenkezőleg, az apátiára, a depresszióra, akkor mindezeken súlyosbít a képernyő előtt eltöltött idő. Ezt állítja könyvében Viktoria L. Dunckley gyermekpszichiáter.

A krónikusan ingerlékeny gyerekek gyakran fáradtak, emellett izgatottak, de leginkább fáradtak Ez kihat a kognitív képességeikre, ami miatt hátrányt szenvedhetnek szociális-, és tanulmányi életükben. Azok a gyerekek, akik rendelkeznek ezen tünetekkel, hajlamosabbak a súlyos depresszióra, a bipoláris zavarokra és ADHD-ra (viselkedészavar).

Mit lehet tenni szülőként?

A szülők és orvosok gyakran követik a tankönyvi megoldásokat, de a legalapvetőbb környezeti ingereket nem kezelik. Ilyen a túlzott képernyőidő, vagyis a sok számítógépezés, videojátékozás. A pszichiáter azt tanácsolja a szülőknek, hogy napokra, akár hetekre szüntessék meg ezt a tevékenységét a gyereknek és vigyék el fizikai aktivitásra. A sport alapvetően nemcsak a testet, de az elmét is lefárasztja, így esténkén könnyebben tudnak pihenni, elaludni a gyerekek. Másnap kiegyensúlyozottabbak lesznek, továbbá felfedeznek olyan dolgokat, amiket a képernyő előtt nem tudnának.

Természetesen erről nehéz lesz leszoktatni őket, mert a videojátékok sikerélménye gyors dopamin (boldogság hormon) szint emelkedést okoz. A korábbi dopamin szint egy idő után már nem lesz megfelelő, ezért több és több, nagyobb és nagyobb élményt keres majd a gyermek.

Kutatások bizonyítják, hogy ha elalvás előtt a képernyőt nézzünk, vagy arra alszunk el, akkor növekedhet a depresszióra való hajlamunk, amiket egyébként állatkísérletek is bizonyítottak. A pszichiáter szerint ezért sem ildomos a fiatalok szobájában számítógépet tartani. A képernyő által kibocsátott fény csökkenti a melatonin (alvás hormon) szintünket, szóval azt tanácsolja a pszichiáter, hogy lefekvés előtt legalább 1 órával már ne bámuljunk semmilyen kijelzőt.

A szakértők szerint a lobbanékonyság és agresszív magatartás mögött a rossz összpontosítás, dekoncentráltság áll. Amikor nem tudnak a környezetükre megfelelően koncentrálni a kis problémákból nagy problémák lesznek. A mentális, vizuális és kognitív energiáját kimeríti a gyereknek a képernyőbámulás, ez pedig hozzájárul a fáradékonysághoz.

Tehát összességében a képernyőidő növeli a stressz szintet, de ezen lehet segíteni fizikai aktivitással és csökkentet felhasználással. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.