Az elmúlt évtized legmeghatározóbb trendjei a videojátékok között - 1. rész

Az elmúlt évtized legmeghatározóbb trendjei a videojátékok között - 1. rész

A közösség által sok játék jöhetett létre, de van árnyoldala is az így induló játékoknak.

2020 egy új évtizedet nyitott a videojátékok piacán is, de vajon számíthatunk majd olyan meghatározó trendekre, mint amiket az elmúlt 10 évben láthattunk? Még ha nem is gondolnánk, de volt sok olyan újdonság, ami jócskán irányította a gaming világ elmúlt 10 évét. Az egyik ilyen a közösségi finanszírozás, amit két különböző felépítésű modellre is lebonthatunk, ezeket nézzük meg most, a cikksorozat első részében.

Steam Early Access

Ma már szinte mindenki kapásból tudja sorolni a legérdekesebb vagy éppen a leggagyibb Early Access játékokat a Steamről, de nem is olyan régen ez az üzletmodell még akkor újdonság volt, hogy mindenki a hanyatló fizikai eladásoktól "szenvedő" játékipar messiását látta benne. Aztán hamar kiderült, hogy mint mindennek, ennek is két oldala van.

Egészen pontosan 2013. március 20-án indult útjára a Steam Early Access, sokkal kevesebb, összesen 12 darab játékkal. Akkoriban furcsa volt azt olvasni, hogy a Steam olyan játékok megvételét támogatja, amik jó esetben is csak félig vannak készen. A lényeg leginkább az volt és a mai napig is az, hogy független és/vagy alacsony költségvetéssel rendelkező játékok így eljuthatnak nagyobb tömegekhez is. Ha pedig a játékosok úgy érzik, hogy érdemes támogatni a projektet, akkor máris megvan az ehhez szükséges anyagi forrás. Sőt, a játékosok egyfajta tesztelőként is működtek, hiszen a megvásárlás után bármikor játszhattak a félkész programokkal, első kézből próbálhatták ki a legújabb frissítéseket.

a Wreckfest például egy idő után inkább megszakította az Early Access programját és belsős tesztelőkkel haladt tovább


Ez eddig remekül hangzik, nem igaz? Olcsóbban vehettük meg az adott játékot, amit aztán a mi visszajelzéseink alapján is javítottak. Le kell szögeznem, én személy szerint nem vagyok hatalmas Early Access ellenes, rengeteg remek játék elkészülését tette lehetővé, ám az tény, hogy fejlesztői oldalról becsúszott egy kis bökkenő. Nem mindig sikerült tartani az ígéreteket, megcsúsztak a frissítések, nem azt kaptuk, amit előzetesen mondtak, volt olyan is, hogy a teljes játék átalakult az Early Access-ben töltött ideje alatt.

Bő másfél évvel a start után olyan statisztikákat böngészhettünk, hogy az Early Access játékoknak csupán csak a negyede éri el végleges változatát, vagy a kukában landolt sok projekt vagy pedig, mint utólag kiderült, szinte egy örökkévalóságig félkész volt. Remek példa erre a DayZ Standalone, ami őrületes ígéretekkel bírt és máig a Steam Early Access egyik legtöbb példányszámban eladott játéka, csak éppen nem az lett az 1.0-ás verzió, mint amit ígértek. Sok mindent elmond a játékról, hogy az ARMA2-es és ARMA3-as DayZ mod a mai napig többet tud, mint a Standalone változat.
A másik oldalról nézve viszont olyan remek játékokat is köszönhettünk az Early Access táborban, mint a Dead Cells, a Darkest Dungeon vagy a Subnautica. Ma már szó sincs arról, hogy a Steam Early Access címek uralnák a Twitchet, nincs már akkora népszerűsége egy-egy félkészen már játszható játéknak, pedig bőven vannak köztük most is remek játékok. Kíváncsian várom, hogy lesz-e még fellángolása ennek az üzletmodellnek. Az biztos, hogy az első lépést az Early Access játékok fejlesztőinek kell meglépnie, előrukkolni valami újjal, valami elképesztővel.

Kickstarter

A most következő témánál kicsit csalnom kellett, hiszen maga a Kickstarter még 2009-ben indult útjára, de a mi szempontunkból, már a rákövetkező években volt érdekes.

Hasonló célkitűzéseket találhatunk a Kickstarter projektek mögött is, mint a Steam Early Access esetében, csak itt ugye nem csak videojátékokról van szó, hiszen gyakorlatilag bármilyen kategóriájú projektet támogathatsz. Mi most maradjunk a játékoknál, azon belül is két konkrét címnél, amik remekül tükrözik a közösségi finanszírozású játékokat, mindkét oldalról.

Pillars of Eternity

Az Obsidian játéka remek példa arra, hogy egy alapvetően jó ötlet, ami nem talált nyitott fülekre a legnagyobb befektetőknél és kiadóknál, az a közösség segítségével megszülethetett. És milyen jó, hogy megszületett! Véleményem szerint máig a valaha volt egyik legjobb szerepjáték a Pillars of Eternity, még akkor is, ha anno volt egy Baldur's Gate nevű csodánk.

2012-ben lőtte fel Kickstarterre a projektet az Obsidian, rövid időn belül pedig több, mint 4 millió dollár jött össze a fejlesztésre. Az Obsidian példaértékűen bánt a pénzzel, 2015-ben tényleg letették az asztalra 'A' szerepjátékot, amire oly sokan vártak már évek óta, hiszen akkoriban nem igazán volt klasszikus RPG, inkább ARPG-k uralták a zsánert.

Star Citizen

Chris Roberts (Wing Commander) üdvöskéje, a Star Citizen a valaha volt legsikeresebb, legtöbb pénzt gyűjtött videojáték a Kickstarteren. A legfrissebb adatok szerint több mint 260 millió dollárral támogatták már a játékosok a projektet, azt a játékot, ami sokak szerint jogosan pályázhat a legnagyobb pénznyelő videojáték címére.

Az eredeti célkitűzés 2 millió dollár volt, cserébe pedig egy olyan űrszimulátort ígértek a fejlesztők, ami hatalmas lesz, teli tartalommal, felfedeznivalóval, kihívásokkal, és nem csak a casual, de a hardcore játékosok tetszését is elnyeri majd. Mi tagadás, az ígéretek és az eddig már elkészült program egy impozáns játék képét vetíti elénk, a gond ott van, hogy immár évek óta zajlik a fejlesztés és valahogy nagyon nem ugrik a projekt egyről a kettőre. Persze sok gondja adódott a fejlesztőknek időközben (a grafikus motor teljes cseréje, stb.) és vannak is új tartalmak a játékban az első verzió megjelenése óta, de számos olyan hírt is hallhattunk már az évek alatt, amik finoman fogalmazva is nyugtalanítóak.
Pár éve, egy a csapatot otthagyó fejlesztő borzalmas munkakörülményekről és arról számolt be, hogy a közösség által összekalapozott pénzt személyes célokra, például nyaralásokra is felhasználták egyesek. Érdekes módon ezeknek a híreszteléseknek gyorsan véget vetettek Roberts-ék, akik azóta is szépen gyártják az ígéreteket, mondván 'ez majd nagyon jó lesz, ha kész lesz, arról pedig nem is beszélve'. Egyre többen unják azonban meg a sokszor üres ígéreteket és pártolnak el a projekttől, amibe egyébként nem kevést pénzt öltek.
Hiszen míg a Steam Early Access esetében a játék árának kifizetésével támogatjuk a fejlesztőket, addig a Kickstarteren annyi pénz adhatunk, amennyit csak akarunk. Volt olyan is, aki bíróság elé cipelte a Star Citizent, de így sem kapta vissza azt a 4500 dollárt, amivel korábban támogatta a fejlesztést.

Hatalmas rajtot vettek évekkel ezelőtt a közösségi gyűjtések által életre hívott játékok, mára viszont alaposan megcsappant a számuk, legalábbis ha az első látásra is jónak tűnő játékokat nézzük. Jelenleg is EarLy Access-ben csücsül, például a GTFO vagy a Risk of Rain 2, de mára már a játékosok is megunták a sokszor bajos korai hozzáférésű játékokat.

Nektek volt olyan játékotok, amik támogattatok, akár Steamen vagy Kickstarteren? Végül elégedettek voltatok a játékkal vagy csalódás lett a vége?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!