Minden infó, amit az új Xboxról és PlayStationről eddig tudunk

Minden infó, amit az új Xboxról és PlayStationről eddig tudunk

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor már idén forgalomba kerülhetnek az új generációs konzolok.

Egyre fokozódnak az izgalmak, ahogy eltelik egy újabb nap az idei esztendőből. Az új konzolgeneráció már csak arra vár, hogy végre a kezünkben tarthassuk az eddigi leggyorsabb Xbox és PlayStation hardvereket. Ebben a cikkben megpróbáltunk összeszedni minden fontos információt, amit eddig tudunk az Xbox Series X-ről és a PlayStation 5-ről, vagyis a Microsoft és a Sony nevével fémjelzett videojátékos platformokról.

Xbox Series X

Először vessünk egy pillantást a jelenlegi konzolverseny második helyezettjére. Az Xbox One és Xbox One X sem tudta fellendíteni annyira az eladásokat, hogy aggódnia kelljen a Sonynak, hiába építették meg a mérnökök a legerősebb konzolt, amit valaha piacra dobtak. Most itt az esély a Microsoft előtt, hogy odapörköljenek a japán gyártó orra alá.

Mit tud hardveresen az új Xbox?

Pár nappal ezelőtt jelentette be az Xbox első embere, Phil Spencer, hogy mire is lesz képes az egyszerű, fekete vázba csomagolt készülék. A processzort az AMD biztosítja egy Zen 2-es Ryzen formájában, a videokártya teljesítménye megduplázódik az Xbox One X-hez képest. Spencer szerint a Series X képes lesz a 120 FPS-re is, miközben hardveresen gyorsítja a DirectX Ray Tracinget, ami még szebb fényeket és tükröződéseket jelent. A szuper gyors betöltésért nagy kapacitású SSD felel, a tökéletes megjelenítésért HDMI 2.1-es csatlakozást hívott segítségül a Microsoft. Remélhetőleg nem lesz panasz a késleltetésre és a képfrissítésre sem, a hardver a jelek szerint készen áll az éles bevetésre.

Mennyibe kerülhet az Xbox Series X?

A szakértők szerint 450-600 dollár között mozoghat majd a konzol indulóára, ami legrosszabb esetben is azt jelenti, hogy 200 000 forint alatt megúszzuk az első példányokat. Minden azon múlik, hogy a gyártási folyamatot akadályozza-e valami, de egyelőre a Microsoft nem osztott meg egyetlen aggódó posztot sem a nem várt költségekkel kapcsolatban. A konzol egyik legnagyobb erénye, hogy visszafelé is kompatibilis a korábbi verziókkal, így akár az Xbox One X-es játékokat is élvezhetjük majd az új hardverrel.

Mikor érkezik a boltokba a legújabb Xbox?

A "The Game Awards" gálán Spencer elárulta, hogy 2020 ünnepi szezonjára tervezik piacra dobni a Series X-t, ami a november vége - december eleje időszakot jelenti. A karácsnyi őrületben óriási kaszálhat a Microsoft, ha sikerül a PlayStation 5-tel, esetleg az előtt megjelentetnie az eddigi legerősebb Xboxot. Az ígéretek szerint több verzió is készülhet a Series X-ből, így azok is válogathatnak majd a konzolokból, akiknek elég a gyengébb, de olcsóbb konstrukció.

A PlayStation 5-ről a következő oldalon olvashattok!

Rekordot rekordra halmoz a PlayStation 4, de elérkezett a búcsú ideje. A PS5 már alig várja, hogy átvegye a nagy előd helyét, de egyre több az aggasztó hír, amiből többet a Sony is megerősített.

Milyen specifikációkkal érkezik a PlayStation 5?

A processzor ismerős lehet az előző oldalról, ugyanis a PS5-ben is Zen 2-es AMD Ryzen duruzsol  majd. A GPU szintén az AMD alá tartozik majd, egy NAVI kártyát varázsolnak bele a kompakt eszközbe, aminek nem jelenthet akadály a Ray Tracing. PCIe 4.0-s csatlakozást kapnak majd az SDD-k, amik a maximális sebességre gyorsítják a töltési időt. Végül röviden a 3D Audiot is érdemes megemlíteni, amiről Mark Cerny, világhírű fejlesztő és producer azt mondta, hogy "drámaian eltér" majd a PS4-nél tapasztaltaktól.

Mennyibe kerülhet a PS5?

Ennél a pontnál kezdődhetünk kicsit aggódni, mivel a Sony elárulta, hogy nem várt extra kiadásokkal kell szembenéznie a gyártás során. A hűtési rendszer kiépítése sokkal többe kerül minden egyes darabnál, ami az egész konzol eladási árát tornázhatja fentebb. Ehhez még hozzáadódik, hogy a NAND és DRAM memóriák áremelkedése megindult világszerte és rögtön megkapjuk a 450 dolláros előállítási költséget. Erre még ráteszi a Sony is a kötelező profitot és máris nem tűnik olyan távolinak a 200 000 forint körüli eladási ár.

Mikor érkezhet a boltok polcaira az új PS?

Az előzetes elképzelések a PS5 esetében is a 2020 év végi megjelenésről szóltak, de ebbe belekavarhatnak a koronavírus miatti óvintézkedések. A Föld keleti felén óriási problémákat okoz, hogy a legnagyobb gyártókat is kötelezik arra, hogy megelőzéseket eszközöljenek a vírussal szemben. Egyelőre a Sony nem kommentálta a csúszással kapcsolatos pletykákat, de nem kell meglepődnünk akkor, ha 2021-re áttolódhat a hivatalos megjelenés.

Összességében mindkét konzol ígéretesnek és nagyon erősnek tűnik, de ez még önmagában nem elég. Az exkluzív játékok hatalmasat lendíthetnek az eladásokon, amiben az utóbbi években sokkal jobb volt a Sony. Az Xboxnak a Halo Infinite és az új Forza Horizon segíthet felzárkózni a vetélytársához, de még ez sem garancia arra, hogy az új generációban labdába rúghat. A másik oldalon ott a PlayStation 5, amire biztosan érkezik a Godfall, a "looter-shooter" műfaj újabb ígéretes darabja. Innentől minden azon múlik, hogy a játékfejlesztők melyik gyártóval szerződnek le, de az eddigi évek tapasztalatai alapján a PS5 tűnik befutónak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Xbox Series X vagy PlayStation 5?

  • 14 %
  • 24 %
  • 2 %
  • 60 %