Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint az erőszakos játékok nem tesznek erőszakossá

Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint az erőszakos játékok nem tesznek erőszakossá

Abban a világban, ahol a mainstream média szinte már megszokásból rámondja bármilyen erőszakos bűntettre, hogy a videójátékok okozták, kifejezetten jó érzés ilyen tanulmányokat olvasni.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság -idegennyelvű rövidítésével APA- még 2015-ben felállított egy kutatócsoportot, akik kapcsolatot kerestek az erőszakos videójátékok, és az erőszakos bűncselekmények között. Nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra az elképzelésre, miszerint aki agresszív játékokkal játszik, az biztosan gyilkos is lesz majd. Sajnos a közmédia előszeretettel próbálja meg ráhúzni a videójátékokra ezt a szerepet, Magyarországon is előfordul, hogy egy-egy a lakosságot megbotránkoztató eset után valamilyen szinten párhuzamot vonnak az ügy és a videójátékok kapcsán, akárcsak annyival is, hogy az elkövető a tette előtt egy héttel durva játékokkal játszott.

Amerikában ez a folyamat különösen népszerű, az iskolai lövöldözéseket kifejezetten szeretik a videójátékok számlájára írni a média és a politika is.

Ezen körülmények, no meg a YouTube néhány hónapja szigorított "digitális erőszak" nézetei miatt az APA úgy határozott, hogy felülvizsgálja a 2015-ös tanulmányát. Az APA álláspontjáról a szervezet elnöke, Dr. Sandra L. Shullman nyilatkozott:

"Az erőszak egy komplex társadalmi probléma, amely olyan tényezőkből ered, amire a kutatók, a politikusok és a nyilvánosság figyelmét is fel kell hívni. Az erőszakos cselekedetek miatt a videójátékokat hibáztatni tudományosan nem megalapozott, és csak elvonja a figyelmet az olyan faktorokról, mint például egy erőszakos cselekedet teljes története, amely előrejelzés lehet akár más erőszakos cselekedetekre is."

A Képviselők Tanácsa azonban egy másik kutatásra hivatkozva azt állítja, hogy a videójátékok igenis agresszívvá tehetik az embert, hiszen a gamerek egy számottevő része kiabál és/vagy üt, ha felidegesíti őt a játék. Az Amerikai Pszichológiai Társaság ettől függetlenül is úgy véli, hogy nincsen bizonyítható kapcsolat a két dolog között, kiemelték viszont, hogy a kérdés kezelését a szülők, a társadalom és az ipar oktatásával kellene kezdeni. Emellett fejleszteni kellene azon, hogy a gyerekek csak a nekik való játékokhoz férhessenek hozzá, ebben kiemelt szerepet kellene vállalnia minden szülőnek is. Szerintük az erőszak egy különösen összetett társadalmi probléma, ami azóta létezik, hogy az emberiség is létezik, a videójátékok hibáztatása pedig felelőtlenség, egyszerű bűnbak keresés.

Szerinted valóban növelhetik az agressziót a videójátékok?

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



Szerinted tényleg okohatnak agressziót a videójátékok?

  • 7 %
  • 11 %
  • 30 %
  • 52 %
E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.