Nem csak gamereknek: Ezeket ajánlja otthoni bezártság esetén a WHO

Öt pontban fogalmazta meg ajánlásait az Egészségügyi Világszervezet.

A koronavírus, vagyis a COVID-19 hivatalosan is világjárványként tombol a Földön. A bolygó összes országa közvetlenül, vagy közvetett formában megszenvedi a vírus következményeit, ami teljesen felborította az emberek mindennapi életét. Milliárdok kényszerülnek arra, hogy otthonukban, a négy fal között éljenek és lehetőleg csak akkor hagyják el a biztonságos menedéket, ha tényleg nem tudják másképp megoldani az árucikkek utánpótlását, vagy a munka elvégzését. A WHO folyamatosan harcol azért, hogy az emberiség minél hamarabb túllendüljön a 21. század eddigi legnagyobb egészségügyi válságán, ami még mindig csak kibontakozóban van. A hírek szerint Kínában és Dél-Koreában sikerült már megfékezni a koronavírus terjedését, de a nyugatabbra eső kontinensek még csak most kezdik el megtapasztalni a fertőzést teljes valójában.

Az Egészségügyi Világszervezet összegyűjtötte öt pontban, hogy szerintük hogyan kéne kezelni az önkéntes karantént, vagyis az otthoni bezártságot.

1. Táplálkozz tudatosan

A legfontosabb, hogy olyan ételeket vigyél be a szervezetedbe, amelyek egészségesek és táplálóak. A változatosságról semmiképp se mondj le, mivel ezeknek az egyszerű javaslatoknak a betartásával kiépítheted a jól működő immunrendszert, ami megvédhet téged a nehéz helyzetekben is.

Ez nem azt jelenti, hogy ne ehetnél néha desszertet vagy csipszet, a lényeg az, hogy mindig a tudatosság és a változatosság legyen a szemed előtt, miközben összeválogatod a heti (havi?) bevásárlólista elemeit.

2. Csökkentsd az alkohol és a cukros üdítők mennyiségét

Egy-egy pohár bor vagy korsó sör az esti filmezés mellé, szigorúan 18 éves kor felett, nem okoz problémákat, de a mozgás hiánya és az egészségtelen italok kombinációja nem tesz jót már rövid távon sem. A legjobb szomjoltó még mindig a víz, ha valamiért nem szereted a csapból kiengedett folyadékot, akkor sem az ásványvizekért kell nyúlni. Inkább vásárolj egy szűrőkancsót, amivel a környezetet és magadat is kíméled.

3. Ne dohányozz!

Könnyű ezt mondani, de a WHO szerint a dohányzás növeli a súlyos megbetegedések esélyét, ha már COVID-19-cel fertőződtél, akár tudtodon kívül is.

4. Mozogj!

Legalább napi 30 percnyi aktív mozgást ajánl felnőttek számára a WHO, gyermekeknél ezt az időmennyiséget duplázni kell. Magyarországon egyelőre semmi sem tiltja, hogy kimenj a parkba futni néhány kört, arra figyelj, hogy lehetőleg tarts távolságot másoktól. A lakáson belül is vannak alternatívák, ilyenek az interneten elérhető edzések, táncórák, jógagyakorlatok. Ha tényleg minden kötél szakad, akkor sétálj vagy fuss fel-le a lépcsőn, mint Rocky tette azt a nagy meccsre készülés közben.

Ha otthoni munkát végzel, minden 30 perc után tarts legalább 3 percnyi szünetet, mozgasd át magad és úgy ülj vissza dolgozni. Hasonlóan járj el, ha tanulással töltöd a napod legnagyobb részét. A legfontosabb, hogy ne marad túl sokáig egy adott pozícióban, inkább fészkelődj egy kicsit minden 5 percben.

5. Figyelj a mentális egészségre!

A stresszmentes környezet akár otthonodban is kialakulhat, ezért ne felejts el kikapcsolódni. Beszélgess ismerőseiddel, videóchatelj velük, ne vágd el magad tőlük csak azért, mert önkéntes karanténba vonultál. Szakíts időt arra, hogy támogatod a szomszédait, azokat akik segítségre szorulnak, a lelki betegségre gyógyszer lehet az együttérzés, ezt sose feledd. A szórakozást se felejtsd ki a napi rutinodból, hallgass zenét, olvass könyveket és játssz játékokkal, legyenek azok videójátékok vagy klasszikusabb társasok.

A hírek fontosak, de ne fogyassz belőlük túl sokat. Naponta egyszer-kétszer látogasd meg a kedvenc forrásaidat, majd zárd be az ablakokat és koncentrálj másra.

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te milyen folyadékot iszol leggyakrabban?

  • 38 %
  • 25 %
  • 3 %
  • 16 %
  • 19 %
  • 0 %
E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.