Hirdetés

A Seraphine projekt vége: tanulságok, amiket reméljük, hogy a Riot is leszűr

A League of Legends mesterséges influenszere elnémította a social media felületeit.

NÉZD MOST AZ ESPORTGURUN!

Dreamhack Masters Winter 2020: Europe

Cloud9 vs. ENCE

Hirdetés

/A cikk a szerző egyéni, szubjektív véleményét tartalmazza./

A Riot Games új karaktere, Seraphine számos alkalommal kavarta fel az állóvizet, amivel nincs is probléma, hiszen a League of Legends a folyamatos megújulása miatt lehet a világ egyik legnépszerűbb játéka. Voltak azonban olyan pontjai a történetnek, melyek tanulságát, vagy épp következményét remélhetőleg a Riot Games is megfontolja, és legközelebb már másképp csinálják.

Az új rekorder

Seraphine a debütálásakor egy nagyon-nagyon régi negatív rekordot döntött meg, még Yorick champion spotlightját is sikerült alulmúlnia.

Ennek oka, hogy a karakter képességei meglehetősen hasonlítottak másokéra, a játékosok egy része egyszerűen csak Sona 2-nek nevezte, vagy Sona-Neeko-Karmának. Kétségtelen, hogy nem egyszerű feladat mindig valami egyedit alkotni, most viszont a korábbiaknál is több egyezés volt más hősökkel, és ez már nagyon nem tetszett a játékosoknak. Bár a Riot kitartott amellett, hogy Seraphine nem egy Sona copy, remélhetőleg vették a lapot, hogy ennél nagyobb eltéréseket vár el a közösség. De azért, hogy valami jó is legyen itt, a karakter passzív képességét szerintem egész jól eltalálták, ötletes megoldás, ami az erejének egyik alapköve lett.

A fiktív social media sztár

A hozzá alkotott social media kampány elképesztően népszerű lett, viszont a valóéletben mentális problémáknak titulált elemeket is beleszőttek, amivel további érzelmeket váltottak ki a követőkből, röviden marketingre használták fel, ezt pedig jó páran a cég szemére is hányták. Persze mindent megmozgató Riot ellenes Twitter kampány nem lett a felháborodásból, de az ilyen módszerek alkalmazását érdemes felülbírálni.

Szegény Samira

A Seraphine kampány egyik mellékterméke volt, hogy Samira, aki a 10.19-es frissítésben debütált, szinte teljes elnyomást kapott, Seraphine abszolút leárnyékolta az ő megjelenését, holott mint utólag kiderült, egy jóval egyedibb képességarzenált kapott, mint Seraphine. Ilyen mértékben nem biztos, hogy szerencsés összemosni két hős promócióját, főleg, ha arányaikban sem közelítenek egymáshoz.

Ultimate skin ultimate drágán

A LoL világában van egy skin kategória, az ultimate skin, ami minden más skinnél többet nyújt, cserébe jóval drágább is. A Riot minden korábbi hagyományát megszakítva Seraphine-ra egy ultimate skint adott ki elsőre, ami a játékosok szerint abszolút nem üti meg ezt a kategóriát. Seraphine háromféle megjelenést kap vele; induló tehetség, felfedezett énekes és szupersztár. Nagyjából ezzel a három jelzővel lehetne jellemezni, viszont nagy negatívuma a skinnek, hogy ezek a formák nem in-game változnak, hanem a karakterválasztásnál döntheti el a játékos, hogy melyikkel akar jönni. Ezenfelül nem is érhető el azonnal az összes forma, ugyanis a második és a harmadik forma megszerzéséhez küldetéseket kell teljesíteni. Sarkítva: fizetsz sok pénzt azért, hogy aztán még dolgod is legyen vele. Összességében sok játékos szerint a skin egyáltalán nem hozza azt a szintet, ami a belefeccölt marketing és a hozzárendelt ár alapján elvárható lett volna, sőt, az új Katarina skin jobban megérdemli az ultimate titulust.

Tagadhatatlan, hogy Seraphine promóciójával valóban egy egyedi dolgot hoztak létre a Riotnál, hős még soha ennyire érdekes felvezetést nem kapott, viszont a kész termék már közel sem volt ennyire izgalmas. Picit olyan érzést kelt az emberben, mintha nem a promóciót építették volna a karakter köré, hanem a karaktert a promóció köré, ami egy elég lényeges különbség.

A Riot egyébként már le is építette Seraphine közösségi média szereplését, a fiktív popsztár Twitterén és Instagramján egyaránt elmondta a követőinek, hogy úgy érzi, ideje tartani egy szünetet és felfedezni valami újat. Ez november 8-án volt, azóta pedig nem jelent meg új poszt a felületein.

Összegezve a fentieket; Seraphine promóciójába rengeteg munkát fektetett a Riot, ami dicséretre méltó, kétségtelenül a hype egy új formájával ismertették meg a rajongókat, amikor zajlott a felvezetés. Az egésznek a végkimenetele viszont lehetett volna pozitívabb is, bár így is biztos, hogy a közösség sosem fogja elfelejteni ezt a K/DA fellépést.

Ezt olvastad már?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Hirdetés
13 db hozzászólás
 • DAONN 1 hónapja
  hát igen...
  0 0 Válasz
 • Deathwing 1 hónapja
  Ha Riotnak lenne esze, akkor Sonát kelet volna választani kda tagnak , aki olyan legendary vagy Ultimate skint kapott volna, amivel tud végre beszélni. Lol világa halad, mint Lucian visszakapta a feleségét, akkor miért nem lehetett ezt Sonával is megtenni ? Remek zenéi, és játék húzás lehetett volna . DE nem, inkább ezt, és ha Riot nem akarja törölni, akkor vigye magával a sírva. 2020 legnagyobb szégyene marad .
  0 0 Válasz
  • RaavenTheRed 1 hónapja Deathwing
   Szívemből szóltál Deathwing. Nem csak 2020 legnagyobb szégyene, de talán Riot Jag leghatalmasabb bukása is. A srác már egyszer porig alázta a régi Aatrox mainek communitijét és hátra is hagyta őket mikor fellázadtak hogy a Rework egy Riven 2.0 mert nem tűrte el a jogos kritikákat, de ennek ellenére még elkészítette ezt a Seraphine nevű hulladékot is ami csak még több feszültséget okozott a Communityben. Szerintem a Riotnak ideje lenne elgondolkodni picit hogy megéri-e az ilyen Designerek kezébe egyáltalán bármi ilyen Projectet adni, mert Jag láthatóan nincs a kreativitás magaslatán és soha nem is lesz.
   0 0 Válasz
 • Stargirl1103 1 hónapja
  Sajnos igen. Amekkora érdeklődést váltott ki az új karakter, olyan szintű vissza esést is. Abban viszont a Riot-ot értékelem, hogy próbálnak valami újat létrehozni a játékba és próbálnak mindezek mellett egyedit alkotni, de ez nem mindig jön össze. Az emberek a saját hibáiból tanulnak. Remélem a Riot is így cselekszik majd a közel jövőben. (Szimpla vélemény, ne egyetek meg légyszíves )
  0 0 Válasz
 • Ghostrider 1 hónapja
  ez nem jó
  0 0 Válasz
 • cstomi468 1 hónapja
  Maga a karakter személyével és a köré épített marketingel sincs problémám és nem is volt, De ami tény, hogy nem lett a legizgalmasabb karakter bár végtelenül hasznos tud lenni. Azzal remélem kezdenek valamit, hogy nem valósítanak meg minden második ötletet amit feldobnak. Remélem a követjező évben kapunk egy új void vagy surimai alakot mint azír vagy renekton, és kevésbé tolják a human formát, mert jelenleg kimerítették egyenlőre ezt a kategóriát.
  0 0 Válasz
 • DarkShadow 1 hónapja
  Reméljük a következő champ-el nem ez lesz a helyzet :"D
  0 0 Válasz
 • DrSynclear 1 hónapja
  Jó kis champ ez , mit panaszkodtok
  0 2 Válasz
 • HollowLatte 1 hónapja
  A karakter is le kéne lőni a fenébe, és adni sonának egy ütős kda skint....
  0 0 Válasz
 • Pepe51 1 hónapja
  Remélem a következő champ valami démonszaggató metálfekete dark-emos goth, Nehézéletű Pengékkel szétdöfködött felakasztott megrugdosott mocsárszörny lesz.
  0 0 Válasz
 • Janee 1 hónapja
  gg
  0 0 Válasz
 • hun_hetek 1 hónapja
  .......
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés