A Seraphine projekt vége: tanulságok, amiket reméljük, hogy a Riot is leszűr

A Seraphine projekt vége: tanulságok, amiket reméljük, hogy a Riot is leszűr

A League of Legends mesterséges influenszere elnémította a social media felületeit.

/A cikk a szerző egyéni, szubjektív véleményét tartalmazza./

A Riot Games új karaktere, Seraphine számos alkalommal kavarta fel az állóvizet, amivel nincs is probléma, hiszen a League of Legends a folyamatos megújulása miatt lehet a világ egyik legnépszerűbb játéka. Voltak azonban olyan pontjai a történetnek, melyek tanulságát, vagy épp következményét remélhetőleg a Riot Games is megfontolja, és legközelebb már másképp csinálják.

Az új rekorder

Seraphine a debütálásakor egy nagyon-nagyon régi negatív rekordot döntött meg, még Yorick champion spotlightját is sikerült alulmúlnia.

Ennek oka, hogy a karakter képességei meglehetősen hasonlítottak másokéra, a játékosok egy része egyszerűen csak Sona 2-nek nevezte, vagy Sona-Neeko-Karmának. Kétségtelen, hogy nem egyszerű feladat mindig valami egyedit alkotni, most viszont a korábbiaknál is több egyezés volt más hősökkel, és ez már nagyon nem tetszett a játékosoknak. Bár a Riot kitartott amellett, hogy Seraphine nem egy Sona copy, remélhetőleg vették a lapot, hogy ennél nagyobb eltéréseket vár el a közösség. De azért, hogy valami jó is legyen itt, a karakter passzív képességét szerintem egész jól eltalálták, ötletes megoldás, ami az erejének egyik alapköve lett.

A fiktív social media sztár

A hozzá alkotott social media kampány elképesztően népszerű lett, viszont a valóéletben mentális problémáknak titulált elemeket is beleszőttek, amivel további érzelmeket váltottak ki a követőkből, röviden marketingre használták fel, ezt pedig jó páran a cég szemére is hányták. Persze mindent megmozgató Riot ellenes Twitter kampány nem lett a felháborodásból, de az ilyen módszerek alkalmazását érdemes felülbírálni.

Szegény Samira

A Seraphine kampány egyik mellékterméke volt, hogy Samira, aki a 10.19-es frissítésben debütált, szinte teljes elnyomást kapott, Seraphine abszolút leárnyékolta az ő megjelenését, holott mint utólag kiderült, egy jóval egyedibb képességarzenált kapott, mint Seraphine. Ilyen mértékben nem biztos, hogy szerencsés összemosni két hős promócióját, főleg, ha arányaikban sem közelítenek egymáshoz.

Ultimate skin ultimate drágán

A LoL világában van egy skin kategória, az ultimate skin, ami minden más skinnél többet nyújt, cserébe jóval drágább is. A Riot minden korábbi hagyományát megszakítva Seraphine-ra egy ultimate skint adott ki elsőre, ami a játékosok szerint abszolút nem üti meg ezt a kategóriát. Seraphine háromféle megjelenést kap vele; induló tehetség, felfedezett énekes és szupersztár. Nagyjából ezzel a három jelzővel lehetne jellemezni, viszont nagy negatívuma a skinnek, hogy ezek a formák nem in-game változnak, hanem a karakterválasztásnál döntheti el a játékos, hogy melyikkel akar jönni. Ezenfelül nem is érhető el azonnal az összes forma, ugyanis a második és a harmadik forma megszerzéséhez küldetéseket kell teljesíteni. Sarkítva: fizetsz sok pénzt azért, hogy aztán még dolgod is legyen vele. Összességében sok játékos szerint a skin egyáltalán nem hozza azt a szintet, ami a belefeccölt marketing és a hozzárendelt ár alapján elvárható lett volna, sőt, az új Katarina skin jobban megérdemli az ultimate titulust.

Tagadhatatlan, hogy Seraphine promóciójával valóban egy egyedi dolgot hoztak létre a Riotnál, hős még soha ennyire érdekes felvezetést nem kapott, viszont a kész termék már közel sem volt ennyire izgalmas. Picit olyan érzést kelt az emberben, mintha nem a promóciót építették volna a karakter köré, hanem a karaktert a promóció köré, ami egy elég lényeges különbség.

A Riot egyébként már le is építette Seraphine közösségi média szereplését, a fiktív popsztár Twitterén és Instagramján egyaránt elmondta a követőinek, hogy úgy érzi, ideje tartani egy szünetet és felfedezni valami újat. Ez november 8-án volt, azóta pedig nem jelent meg új poszt a felületein.

Összegezve a fentieket; Seraphine promóciójába rengeteg munkát fektetett a Riot, ami dicséretre méltó, kétségtelenül a hype egy új formájával ismertették meg a rajongókat, amikor zajlott a felvezetés. Az egésznek a végkimenetele viszont lehetett volna pozitívabb is, bár így is biztos, hogy a közösség sosem fogja elfelejteni ezt a K/DA fellépést.

Ezt olvastad már?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!