Gran Turismo: Új olimipai (e-)sportjáték magyar versenyzővel a döntőben

Olimpiai sportággá vált a Gran Turismo, magyar versenyzőnek szoríthattok a jövő heti döntőben. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) megkapta az olimpiai licencet a Gran Turismo e-sportjáték, így történelemnek lehettek szem- és fültanúi, ha követitek az Olympic Virtual Series (OVS) versenyeit. Ez lesz az első alkalom, hogy magyar e-sportolónak szurkolhattok az olimpiához közvetlenül kapcsoldó eseményen, ugyanis Blazsán Patrik bejutott a világ legjobb pilótáit felvonultató döntőbe. Az olimpiai finálét 2021. június 23-án rendezik meg, a 16 induló között ott lesz majd Fuvaros egyedi festésű autója.

Hosszútávú célok, az OVS az egyik új irány

Ez a vadonatúj kezdeményezés része annak a hosszútávú programnak, amelyet a NOB a „Olympic Agenda 2020 + 5” olimpiai menetrendnek tekint. Ez a 15 pontban megfogalmazott célkitűzés, amellyel a NOB igyekszik minél több résztvevőt bevonni, lehetővé tenni a biztonságos és fenntartható sportot - különösen a jelenlegi világesemények fényében - és megerősíteni az olimpiai márkát. A digitális sport kulcsfontosságú szempont, a NOB reméli, hogy bevonzza a fiatalabb rajongókat és versenyzőket. A Gran Turismo olimpiai programba való felvétele nem csak az E-sport vonalat képviseli, ugyanis a motorsport nem része az olimpiáknak - bár nem hivatalos minőségben része volt az 1900-as párizsi nyári olimpiának -, így ez a motorsport, mint olimpiai esemény debütálása is egyben, ami szintén mérföldkőnek számít.

„Az Olimpiai Virtuális Sorozat egy új, egyedülálló olimpiai digitális élmény, amelynek célja a közvetlen közönség elkötelezettségének növelése az új közönséggel a virtuális sportok területén. Koncepciója összhangban van az „Olympic Agenda 2020 + 5”-el és a NOB digitális stratégiájával. Ösztönzi a sport részvételét és népszerűsíti az olimpiai értékeket, különös tekintettel az ifjúságra. ” - mondta Thomas Bach, a NOB elnöke.

Magyar remények az olimpiai döntőben

Blazsán Patrik, a ROH-SZASE e-sport versenyzője képviseli Magyarországot a döntőben, aki a tavalyi évben az „Év E-sportolója” címet is elnyerte itthon. Patrik az EMEA régióban elért 5. helyével kvalifikálta magát az időközben már lezajlott selejtezőben. A következő napokban részletesen elemzések készülnek majd az ellenfelekről és a kvalifikációról, amellyel egy pontosabb rálátást kaphattok a lehetséges esélyekről a jövő hét szerdán megrendezésre kerülő olimpiai döntő előtt.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!