Példát statuálna az Immortals Gaming Club, perre mennek meyern áráért

Példát statuálna az Immortals Gaming Club, perre mennek meyern áráért

Tomi Kovanen, az IGC COO-ja szerint "problémát okoznak a rosszakarók, akik pénzügyi hasznot húznak másokból".

Az Immortals Gaming Club (Immortals, MIBR, Los Angeles Valiant) jogi úton próbálja megszerezni az argentín 9z nevű szervezettől Ignacio "meyern" Meyer árát - osztotta meg Luís Mira a Dexerton. A vádirat szerint a 9z 2020 júniusán egyezett meg az IGC-vel egy 35 000 dolláros átigazolási díjról, azonban ezt a mai napig nem fizették ki a többszöri felszólítás ellenére sem.

Az IGC szerint a 9z többször ígéretett tett arra, hogy hamarosan fizetni fognak, de ez nem történt meg. A Dexerto tudomása szerint az ügy bíróságon kívüli rendezése nem járt eredménnyel, gyakran hetekig tartott, mire az 9z egyáltalán válaszolt a megkeresésekre. Az ügyet a Los Angeles-i bíróság hallgathatja meg, mely az átigazolási szerződésben előre ki lett jelölve ilyen esetekre. Amennyiben ott az IGC-nek adnak igazat, úgy a szervezet az ESIC elé viheti az ügyet, amely szankciókkal sújthatja az argentínokat.

A Dexertonak Tomi Kovanen, az IGC COO-ja indokolta meg a bíróság bevonását:

"Mint minden új iparágban, az esportban is problémát okoznak a rosszakarók, akik pénzügyi hasznot húznak másokból. A csapatok leigazolják a játékosokat egy olyan szerződésbe, ami bünteti őket, illegálisan visszatartják a fizetésüket vagy nem tisztelik az egyezségeket, a rendezvényszervezők meg eltűnnek a nyeremények kifizetése nélkül. Szerencsére ezt kevesen tapasztalják meg közvetlenül, de mindenkit érint a bizalomvesztés az iparágban. Kollektíven többet kell elvárnunk. Lehet csökkenteni az ilyen problémák számát, ha a csapatok, az ESIC és a különböző rendezvényszervezők együtt dolgoznak. Amennyiben a jogi fellépés segít, úgy remélem ez katalizálhatja az együttműködést a stakeholderek között, és eltántorítja a rosszakarókat az iparágban."

A 9z PR-igazgatója, Mariela Silvi szerint ők megpróbáltak fizetni időben. A problémát az argentín Nemzeti Bank 2020-as szabályozásai okozták, ugyanis a globális pandémiára és az ezzel járó gazdasági válságra adott reakcióként megregulázták a külföldi, dolláralapú utalásokat. Állítása szerint ezt megpróbálták kijátszani, és előre megegyeztek az IGC-vel arról, hogyan történjenek az utalások, de óvatosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, és a részleteket sem árulta el.

Nem ez az egyetlen kifizetéssel kapcsolatos ügy, ami a 9z háza táján előkerült az elmúlt egy-két évben. Tavaly két edző és a Fortnite-duójuk is azt állította, hogy a 9z tartozik nekik a fizetésükkel. Philipe "Joe" Mazetti Gonçalves, a 9z League of Legends csapatának edzője jogi útra terelte saját esetét, miszerint négy hónapnyi fizetését nem kapta meg a szervezettől, azonban a Sao Paulo-i munkaügyi bíróság a 9z szerint nekik adott igazat az edzővel szemben. Silvi ezekről az esetekről azt nyilatkozta, hogy "a médiában megjelent riportok ellenére csupán egy bírósági ügyünk volt, és ott is nekünk adtak igazat". "Ez is bizonyítja, hogy mi mindig professzionálisan kívánunk viselkedni, és a piac által kínált legjobb gyakorlatokat alkalmazzuk." - tette hozzá a 9z PR-igazgatója.

Meyern 2020 júniusától egy éven keresztül volt a 9z játékosa, jelenleg a Furious Gamingnél van kölcsönjátékosként. A 2018-ban alapított esportszervezet számtalan játékban szerepel, Dél-Amerika egyik legnagyobb orgjának számítanak. CS:GO-ban nemsokára a BLAST Fall Showdownon szerepel az ötösük, melynek tavaszi szezonjában érték el eddigi legjobb eredményüket: megverték a Vitality-t egy Bo3-ban.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!