RLCS: A címvédőt a döntőben legyőzve a FaZe Clan Észak-Amerikában az első őszi bajnok

RLCS: A címvédőt a döntőben legyőzve a FaZe Clan Észak-Amerikában az első őszi bajnok

Észak-Amerika, Közel-Kelet és Észak Afrika, Délkelet-Ázsia és Óceánia először avathatott bajnokot. Mindeközben Európában, Dél-Amerikában, Közép- és Dél-Afrikában, illetve Északkelet-Ázsiában lezajlottak a nyílt selejtezők.

2021. október 15-én kezdődött és 17-én ért véget a Rocket League Championship Series (RLCS) 2021-22-es szezonjában az őszi első regionális esemény négy régióban. A nyílt selejtezőket követően egyszerre gurultak ki az autók Észak-Amerikában (NA), Óceániában (OCE), Délkelet-Ázsiában (APAC S), illetve a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (MENA). Mindeközben további 4 régióban, Európában (EU), Dél-Amerikában (SAM), Északkelet-Ázsiában (APAC N), valamint Közép- és Dél-Afrikában (SSA) a nyílt selejtezők zajlottak le, ezekről pedig fény derült, mely 16-16 csapat vehet részt saját régiója első őszi eseményén.

Eredmények (NA, MENA, OCE, APAC S) - 1. őszi regionális esemény

Megverték a bajnokot a drámaian alakuló döntőben

Félig-meddig a papírformának megfelelően alakult a csoportkör, talán a Version1 és a True Neutral esélyei tűntek haloványabbnak a továbbjutást illetően, de végül ők ketten is továbbjutottak a rájátszásba a Spacestation, az NRG, az XSET, a FaZe Clan, a Team Envy és a G2 Esports társaságában. A top 8-ban aztán óriási formát nyújtott a FaZe, két, a győzelemre szintén esélyes csapatot, a Team Envy-t és a Spacestation Gaminget is 4-3 arányban sikerült felülmúlniuk, így jöhetett az NRG, akiknek az útja a G2-n és a Version1-en keresztül vezetett.

A döntő (amely egyik csapat két megnyert Bo7 párharcáig tart) végül a legnagyobb izgalmakat hozta el számunkra: az első szettet 4-1-re a FaZe Clan nyerte, amire egy ugyanilyen arányú győzelemmel válaszolt az NRG, így jöhetett a harmadik összecsapás. Itt a FaZe 0-1-ről fordított 3-1-re, és végül 4-2-re nyerve a harmadik szettet, összesítésben 2-1 arányban múlták felül az RLCS X észak-amerikai bajnokát, így a játékosok először ünnepelhettek elsőséget.

Sajnos azonban a mérkőzés nem(csak) erről marad emlékezetes, hanem ezt követően kialakult nézeteltérések miatt. Történt ugyanis, hogy az NRG játékosa, jstn. technikai problémákkal küzködött az első szett 4. mérkőzésén, viszont pont ebben a pillanatban szerzett gólt a FaZe. Az adminokkal való párbeszéd (miszerint érvényes-e a gól, vagy nem; végül megadták a találatot) során a FaZe Clan egyik játékosa, Firstkiller idegesen reagált az NRG üzeneteire, amelyből oda-vissza kialakult egy kisebb szócsata, ez pedig végül Twitteren folytatódott. A felek azóta megbeszélték nézeteltéréseiket, a történések mindenesetre beárnyékolták a döntőt.

Az észak-amerikai rájátszás végeredménye (Forrás: Liquipedia)

Elsöprő győzelem Óceániában, első részvétele Ázsiának és a Közel-Keletnek

Magabiztosan várhatta a mérkőzéseket a Renegades csapata, amely ugyan a selejtezőkön még egyszer alulmaradt a R!OT Gamingtől (de így is kiharcolták a továbbjutást), a csoportkörtől kezdve egészen a rájátszás döntőjéig nem találtak legyőzőre, sőt mindösszesen 2 mérkőzést veszítettek csak el, ha egybevesszük minden Best of 5 és Best of 7 párharcukat. A döntő is álomszerűen indult a csapatnak, 4-0 arányban múlták felül a Ground Zero Gaminget, egészen elképesztő mutatókkal: 25 rúgott és 3 kapott gól 4 mérkőzésen. A második szettre viszont összeszedte magát a Ground Zero Gaming és kiegyenlített egy 4-3 arányú győzelemmel - hogy aztán egy még nagyobb pofonba szaladjanak bele a harmadik szetten: ismét 4-0-ra nyert a Renegades, 13 rúgott és egyetlen kapott góllal.

Először vehetett részt az RLCS körforgásában Délkelet-Ázsia, valamint Közel-Kelet és Észak-Afrika. Előbbi régióban már-már nyomasztó fölénnyel az Alke csapata bizonyult jobbnak: a két szingarpúri és egy ír idegenlégós játékossal felálló csapat a selejtezőket is beszámítva egyetlenegy meccset vesztett csak el, így kétség sem fér első helyük megérdemeltségéhez. Utóbbiban pedig a várakozásoknak megfelelően a korábban több európai topcsapatot is két vállra fektetni tudó Sandrock Gaming zárt az élen, amely szintén magabiztosan zárt az élen.

Eredmények (EU, SAM, APAC N, SSA) - 1. őszi regionális esemény, selejtezők

Sajnos magyar játékos nélkül érkezik az első európai esemény

Javarészt meglepetés nélkül zajlott le az európai nyílt selejtező - bár a meglévőeket bővíti, hogy nem sikerült a kvalifikáció a Team Liquidnek és az FC Barcelonának sem. Utóbbi csapatnak fájhat igazán az elszalasztott lehetőség, a Guild Esports elleni Best of 5 szett 5. mérkőzésén 2-0-ra is vezettek, a Guild azonban az utolsó 20 másodpercben mentette hosszabbításra a meccset, ahol kiejtették végül a katalánokat.

A selejtezőkön részt vett a Budapest Five csapata is. CokeHUN, Negsy, ProFessorvF és meshinn a három napos kvalifikáció második napjáig el is jutott, az alsó ágon azonban erősebbnek bizonyult az ellenfél - amely csapat, az ERN ROAR végül a magyarok elleni szettel együtt zsinórban ötöt kellett, hogy megnyerjen a 3. napra való továbbjutáshoz, ezt pedig el is tudták érni, így nem volt túlságosan szerencsés sorsolása honfitársainknak.

Az európai 1. őszi regionális esemény résztvevői (forrás: Liquipedia)

Brazil-argentin dominancia Dél-Amerikában, kisajátította a Dél-Afrikai Köztársaság a régiót

Dél-Amerika, Északkelet-Ázsia, valamint Közép- és Dél-Afrika régiókban is a selejtezőkön harcolhatták ki a csapatok az első eseményen való részvételt. Dél-Amerikában végül egy kivétellel brazil és argentin játékosok örülhettek továbbjutásnak, a két nemzeten kívül egyetlen chilei játékos még az, amely szintén ott lehet a legjobbak között. Hasonló mondható el a közép- és dél-afrikai régióra is, ahol egy kivétellel minden játékos a Dél-Afrikai Köztársaságban lakik - az ország 100%-os részvételi arányát egy namíbiai játékos "hiúsította" meg. Északkelet-Ázsiában lehetett rá számítani, hogy kevés nemzet fogja képviseltetni magát, ezen régióban ugyanis csak Japán, Dél-Korea és Mongólia vehet részt. Ennek ellenére három amerikai és egy brit játékos, a korábbi RLCS-játékos Doomsee is kiharcolta továbbjutását.

Az északkelet-ázsiai 1. őszi regionális esemény résztvevői (forrás: Liquipedia)

A dél-amerikai 1. őszi regionális esemény résztvevői (forrás: Liquipedia)

A közép- és dél-afrikai 1. őszi regionális esemény résztvevői (forrás: Liquipedia)

Az egyes régiók küzdelmei az alábbi Twitch-csatornákon követhetőek figyelemmel élőben:

Velük párhuzamosan Észak-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Óceániában és Közel-Keleten és Észak-Afrikában a 2. esemény nyílt selejtezői kerülnek megrendezésre, így ezen régiókban sem maradnak verseny nélkül a játékosok.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!