A Videojátékok pozitív hatásai az egyénre

A Videojátékok pozitív hatásai az egyénre

Mit gondoltok a Videojátékokról? Pozitív, vagy negatív véleményetek van róluk?

Sajnálatos módon a legtöbb ember valami rossz dologra asszociál amikor meghallja, hogy videojátékokról van szó. Ez talán inkább az idősebb, vagy középkorú generációra jellemző, hiszen számukra ez nem volt olyan szerves része a mindennapoknak, mint a mostani fiatalságnak. Azt gondolják a játékok összefüggésben állnak az agresszióval, depresszióval, és a függőséggel, ám ugyan úgy ezt is, mint minden mást, mértékkel kell csinálni. Sokszor halljuk szülők szájából, hogy gyermekeik a videojátékok hatására váltak ilyen erőszakossá.

Összegezve a játéknak nincs túl pozitív megjelenése a köztudatban. Szerencsére sok felmérés készült a videojátékokról, és bebizonyították, hogy rengeteg pozitív hatása is van a játéknak. Rengeteg különböző műfajú játék létezik, több mint 100 kategóriára osztva, és mindegyik fejleszti az agy valamely területét sőt, valamelyik magát a testünket is, gondoljunk például a Wii fit-re! A mostani állandóan fejlődő játéktechnika hatására, a cégek igyekeznek bátorítani vásárlóikat, hogy a fizikai fitness is a mindennapjaink része lehessen anélkül, hogy ehhez el kéne hagynunk az otthonunkat. Mielőtt bárki azt mondja, hogy az emberek csak lustaságból nem mozognak, gondolja át milyen érzés elmenni egy terembe, ahol az emberek zöme izmos, és jól néz ki, miközben mi magunk nem vagyunk megelégedve a saját testképünkel. Nyilván minden kezdet nehéz, de szerencsére ez egy könnyítés az első lépésekhez, ami ha már csak egy embert is rávesz arra, hogy jobban figyeljen egészsége  megőrzésére, már megérte.

Amikor a Wii Sports először megjelent a szenzoros irányítójával, az hatalmas változást hozott a játékiparba. Bizonyára emlékeztek, ez volt az első olyan kézzel irányítható controller, amely a képernyőre vitte a mozgásunkat. A box, baseball, bowling, és golf játékok élethűbbé váltak mint valaha. Ez természetesen a játékokról alkotott képét is megváltoztattta az embereknek, és rájöttek, hogy ha valaki játszik az nem feltétlenül azt jelenti, hogy éppen szétfolyik egy székben, vagy a kanapén.

A legtöbb játék rengeteg képességet igényel, és fejleszt, mint például a memória, észlelés, gyors döntéshozatal nyomás hatására ( kritikus gondolkodás), vagy a türelem, illetve rengeteg logikai, és stratégia játék is népszerűségnek örvend ami nomen est omen. Minden esetre, hogy maradjunk a legpopulárisabb játékoknál vegyük elő az FPS lövöldözős témát, mondjuk a Valorantot, amely tanulása közben rengeteg mindent fejlesztünk.
Szem-kéz koordináció, a kéz finommotorikus mozgása, pontosság, gyors reakcióidő, és reagálás.

  • Fejleszti a kognitív képességeket.
  • Minden kör stratégiát, és gondolkodást igényel, egészen a hősök képességeitől, az adott pályán át, az aktuális pozíciókig, rengeteg munkát kell az agyunkkal végezni.
  • Gyorsan, fontos döntéshozatal.
  • Ha utolsó túlélők vagyunk, vagy csak simán az ellenféllel egy szoros szituációba kerülünk, rövid időn belül kell lépnünk, hiszen az idő pereg.
  • Csapatmunka.
  • A fő cél, hogy lehelyezzük a bombát, vagy éppen hatástalanítsuk azt, ehhez szükségünk van a jó összhangra, csapatjátékra, kommunikációra.


Sok más jó dolog származik még ha ezzel ütjük el az időnket, főleg pszichikai hatások. Rengeteg embernek tökéletes kikapcsolódás egy fantáziált másik világba csöppenni a mindennapjaiból, ahol lehet harcos, varázsló, farmer, pap, vagy bármi amit szeretne. Személy szerint én, mint élsportoló, sok barátommal megállás nélkül játszottunk az edzőtáborokban pihenőidőben, vagy este, mert ez segített levenni rólunk azt a terhet, amelyet a Világkupák, és bajnokságok súlya tett ránk. Napi hat, akár hét óra edzés mellett nem igazán lehetett kocsmázni járni, ezért a játékot választottuk, és imádtuk.

Persze ezzel is kell vigyázni, mert amilyen szórakoztató, épp annyira nem veszi észre az ember, hogy mennyire fárasztó is egyben mentálisan. Egyszóval ez volt az a kiút számunkra, ami szórakoztatott, és egyben összekovácsolt minket, és segített elfeledtetni azt a gyötrelmes folyamatot, amelynek aktív részesei voltunk. Aki nem magas szinten sportol lehet nem tudja, de az összes Olimpikon valamit játszik, épp emiatt. Az tény és való, hogy nem napi több órát,de valamit biztosan. Minden csak felfogás, és mérték kérdése. Bízzatok magatokban, és abban, hogy jó az amit csináltok! Maradjatok egészségesek, és ne vigyetek túlzásba semmit. Rövid az élet ahhoz, hogy olyan dolgot csináljunk, amit nem élvezünk, így hát csináljátok azt, amit szeretnétek. Különben is, játszani piszok jó!



OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.