Tanuljunk VALORANT-ul! - Hogyan lőjünk pontosan?

Tanuljunk VALORANT-ul! - Hogyan lőjünk pontosan?

Crosshair Placement, mit is jelent, és miért fontos?

A VALORANT is, mint minden FPS játék egyik legfontosabb pillére a precizitás, és a gyorsaság. Mivel egy taktikai lövöldözős játékról van szó, ezért fontos az is, hogy miként mozgunk a pályán, mennyi információt szerzünk, és adunk át csapattársainknak, illetve amikor a helyzet megköveteli, tudunk-e végezni ellenfelünkkel. A pályák struktúráiról, illetve a fejmagasságról, és viszonyulásáról esett már szó korábbi cikkünkben. A játék célja, hogy támadóként a spike-ot élesítve, aztán ezt megvédve felrobbantsuk az adott területet, vagy az összes védő játékost likvidáljuk.

Védekező szerepben épp az ellenkezője, meg kell akadályoznunk, hogy a spike élesítésre kerüljön, ha ez nem sikerült, hatástalanítani kell azt, mielőtt az felrobbanna. Ahhoz, hogy eljussunk egy lerakóig a pálya másik feléből oda is kell érnünk, amihez igen göcsörtös út vezet területeken, szobákon, lépcsőkön, vagy kapukon át, amit általában egy, vagy több védekező játékos is őriz. Azt már tudjuk, hogy a fejlövés sebzi minden fegyvernél a legnagyobbat, és az előbb említettük a gyorsaság, és precizitás fontosságát, így tudjuk, hogy a képlet eredménye a minél hamarabbi kiiktatása az ellenfélnek, mielőtt az végezne velünk. Ezt magyarul úgy tudjuk kivitelezni, ha a leggyorsabban a fejére tudunk lőni annyiszor, ahányszor a fegyverünk megköveteli ezt a gyilkossághoz. A célkeresztet mindig fejmagasságban kell tartanunk éppen ezért, hogy minél hamarabb odaérjünk egy kis korrekcióval az ellenfél leggyengébb pontjához, és ez a szűk finomító mozdulat a precizitást is növeli, illetve csökkenti a hibázási faktort.

Elsőre nehéz feladat lehet, de mindenképp rá kell erőltetnünk magunkra a fejlődés érdekében  (hahaha “FEJ-lődés”). Szóval lényeg a lényeg, menjünk be a “Range”-be, kapcsoljuk be a páncélt a bábukon ( armor: on ), és pöccintgessük a fejeseket Vandállal. Balról-jobbra egyesével, aztán a másik irányba szépen lassan nyugodtan, amíg rá nem áll a kezünk. Fontos, hogy lassan kezdjük el a feladatot, és ne akarjunk kapkodni. Az izmainknak időre van szüksége, amíg megtanulják a lövési pályát. Figyeljünk arra, hogy a célkereszt végig egy síkon mozogjon, és ne lengjen ki se fel, se le. Ha ezt feladatot már magabiztosan, dinamikusan tudjuk végezni, tegyünk hozzá egy kis mozgást. Ügyeljünk arra, hogy a lövés pillanatában soha ne legyünk mozgásban. Ha mondjuk jobbra tartunk a “D” billentyű lenyomásával, a lövés momentuma előtt nyomjuk le az “A” gombot,hogy megálljon karakterünk, így az első golyó már száz százalékos pontossággal fog érkezni. Ezt gyakoroljuk mind a kettő irányba. Személyes preferenciám, hogy ez után a feladat után Sage-re váltok, és a botok előtt felhúzok egy falat, ezzel kitakarva őket. Ha ezt megtettem szépen apró kis kinézelődésekkel a fal mögül, egyesével elkezdem leszedni a botokat úgy, hogy közben ezt a technikát alkalmazom (counter strafing). Napi 15-20 perc gyakorlása ennek, pikk-pakk megteszi majd a hatását a játékotokban.

Na de miért is érdemes így lőni, és mi hasznotok fog származni az egészből? Mint beszéltük, eljutni “A” pontból “B” pontba nem egyszerű mutatvány, és nem éppen ablaktalan üres folyosók vezetnek, sokkal inkább lépcsős, dobozos akadályos szobák, mélységek, és magaslatok. Amikor belépünk egy ilyen szférába, nagyjából 6-10 szögből is leselkedhet ránk a veszély ellenfél formájában. Ahhoz, hogy hatékonyak legyünk, minden szöget egyesével végig kell koslatnunk ezzel a lövő technikával, mielőtt bemegyünk.

Sok kezdő játékos “Leeroy Jenkins” módjára futkos, majd ha valakit észrevesz odarántja célkeresztjét és darálni kezd. Hát elárulom ez a metódus nem igazán működik hatékonyan. Amikor egy szöget ellenőrzünk, ezzel a be-ki lépkedéssel, fejmagasságban lévő célkereszttel tegyük, mindent végignézve. Minden szögnél úgy készüljünk, hogy várhat ott minket ellenfél, ezért legyünk készek a harcra. Ha szinte biztosak vagyunk az ellenfél helyzetének hollétére, alkalmazzuk a “Pre fire” technikát, vagyis amikor benézünk az adott pozícióba ahol gondoljuk, hogy az ellenfél lehet, hezitálás nélkül lőjünk is be fejmagassághoz. Ez sok plussz gyilkosságot fog eredményezni, hiszen mi vagyunk előnyben, illetve az ellenségnek esélye sem lesz reagálni, mivel abban a pillanatban megkapja a sebzést, ahogy meglát minket.

A legfontosabb, hogy gyakoroljatok sokat, és ha rangsorolt meccsekre mentek, mindig melegítsetek be előtte a “Range”-ben, és egy két “Deathmatch” pörgetésével. Nézzetek profikat, és hozzátok ki magatokból a maximumot! 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

https://www.youtube.com/watch?v=azhzBF--Gw4

Kövess Minket!