Rendre plágiumvádak érik MrBeastet

Rendre plágiumvádak érik MrBeastet

Bár a videó nagy népszerűségnek örvendett a YouTube-on, többeknek így sem nyerte el teljesen a tetszését.

November 24-én töltötte fel YouTube-ra a 82,5 millió feliratkozóval rendelkező MrBeast a dél-koreai Squid Game (Nyerd meg az életed) című Netflix-sorozat mintájára készített videót, ahol a YouTuber nemcsak megépíttette a sorozatban látható játékokat és feladványokat, hanem 456 játékossal le is bonyolította a versenyt. A videó cikkünk megjelenésekor a 6. legfelkapottabb a platformon és több, mint 130 millió megtekintéssel is rendelkezik, azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését a tartalomgyártó ezen projektje.

A nagy népszerűség ellenére sokan ugyanis tűz alá vették a videót olyan kritikával, amely szerint a YouTuber gyakorlatilag "plagizálta" Hwang Dong-hyuk rendezőnek a nemzetközi sikerű munkáját. Több kommentelő azt sérelmezte, hogy MrBeast olcsó utánzatot készít mások kemény munkáiból, és abból profitál.

"Eltölthetsz 10 évet az életedből azzal, hogy készítesz valamit; hogy aztán valaki más gyorsan kiparodizálja és még több emberhez is jusson el." - írta egy kommentelő, utalva arra, hogy a YouTube videó majdnem annyi megtekintéssel rendelkezik, mint amennyien a sorozatot is megnézték.

Más kommentelők sem fogták vissza magukat. Ian Boudreau, a többek között a PCGamesN és az IGN újságírója úgy fogalmazott, hogy "a plagizálás gyorsabb és egyszerűbb, mint az eredeti munka", míg egy másik válasz szerint "a Mona Lisa évek alatt készült el, de másodpercek alatt lehet lefotózni".

Nem ez az első alkalom, hogy MrBeast a Squid Game-projektje miatt kritikák kereszttüzébe került. Még a videó elkészülte előtt posztolt Twitter-oldalán az építkezési munkálatokról és hogy jóval nagyobb költségvetésre van hozzá szükség, mint tervezte, egyes kommentelők szerint viszont a projekt során teljesen figyelmen kívül hagyta a sorozat egyik fontos pontját, azaz hogy a játékban pont olyan emberek vettek részt, akik el vannak adósodva, a feladványok java része pedig Dél-Koreában közismert gyermekjátékok, így ezek miatt érzik túlzásnak, hogy ennyi pénzt áldozott az egészre.

A YouTuber egyelőre sehol nem reagált még a vádakra.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.