CIS-éra és gránát dobás: ilyen volt a CS:GO 2021-ben

CIS-éra és gránát dobás: ilyen volt a CS:GO 2021-ben

És arról se feledkezzünk meg, hogy a map poolban is történt változás, miután egy régi, jó baráttól búcsúztunk el idén Train képében.

Az év végéhez közeledve mindig elfogja az embert a lezárás érzete, a számvetés gondolata. Ezt a CS:GO esetében sem lehet elkerülni, pláne nem egy olyan évvel a hátunk mögött, mint 2021 volt. Esport téren az online és LAN versenyek váltották egymást hétről hétre, ahogyan a Gambit és a Heroic tette azt a ranglista első helyén tavasszal, majd s1mple és a NAVI végre beváltotta a proféciát, amikor megnyerték az elmúlt két év egyetlen Majorét. Most pedig hosszú évek óta a legnagyobb átigazolási szezon közepén vagyunk az ő dominanciájuk miatt. A játékban pedig a casual játékosok is kaptak némi újdonságot az Operation Riptide-dal, valamint megjelent az elmúlt két év legnagyobb és egyben legvitatottabb változása a játékhoz, a gránátok átadásának lehetősége - aminek nagyobb volt eddig a füstje, mint a lángja.

Üdv a CIS-érában

38 olyan verseny volt idén, ahol az év nagy részét vagy szinte egészét a top 10-ben töltő csapatok résztvettek. Az év elején az IEM Katowice online győzelemmel hirtelen a Gambit tört az élre, majd egész tavasszal hevesen küzdöttek két fronton is: a nemzetközi versenyeken a Heroic igyekezett letaszítani őket a trónról, "otthon" pedig a NAVI-val gyűlt meg a bajuk. Áprilisban még úgy tűnt, a Gambitről és a Heroicról szólhat 2021, de aztán megérkezett a NAVI is a harcba, amely nagyon gyorsan egyoldalúvá vált. Az év első nemzetközi LAN-ját ugyan stúdióban rendezték, de az IEM Köln megmutatta, hogy az online érában sikeres agresszív csapatoknak nem sok keresnivalója van a lakásuk kényelmén kívül.

2021-ben összesen 6 jelentős nemzetközi LAN esemény volt, ebből kettőt rendeztek közönség előtt, és mindent elmond, hogy a NAVI nyerte az összeset - a V4 Future Sports Festivalt leszámítva, ahol a Gambit nyert, a NAVI nem vett részt. Az IEM Kölntől számítva nem volt 2021-ben olyan verseny, ahol a NAVI nem dominálta volna a mezőnyt: s1mple első Major bajnoki címét rekordot döntve, veretlenül szerezte meg, és az Intel Grand Slam 3. szezonja is az övék lett. A NAVI megdöntötte az egy év alatt legtöbb pénznyeremény begyűjtésére vonatkozó csúcsot is, amelyet az Astralis állított be 2018-ban, miután 4,275 millió dollárt kerestek 12 hónap alatt (600 ezerrel többet, mint a dánok). S1mple olyan páratlan teljesítményt mutatott idén, hogy azt nem csak sh1roval vagy ZywOoval nem lehet összehasonlítani, de egyik korábbi sztárral sem a Counter-Strike több mint 20 éves történelméből.

A NAVI uralma többek között egy olyan játékosnak köszönhető, aki tavaly még szinte ismeretlen volt a CIS-en kívül. Arról a B1tről beszélek, aki 2021 elején még tapasztalatlan újoncként flamiet váltotta Infernon hatodik játékosként, de ennél több szerepet ritkán kapott. Aztán flamie kispadra került, B1tet előléptették, és beindult az úthenger. Az év elejéről, amikor a Gambit és a Heroic sikeresnek bizonyult, sokszor úgy vélekedtek a szakértők az események közelsége, felülértékelése miatt, mintha a NAVI utolsóként végzett volna 15 versenyen egyhuzamban, mielőtt B1t hatodikból ötödik ember lett. De ez nem igaz, hiszen idén 15 versenyen vettek részt összesen, és 2020-ban még nem játszott velük B1t.

A már említett 15 idei versenyből 3 olyan volt, amin nem jutottak a döntőbe, és az így megmaradt 12-ből csupán 2 alkalommal nem ők nyertek. Flamie kispadra ültetéséhez csak annyi kellett, hogy az IEM Katowicén a győztes Gambit kiejtse őket, majd az EPL 13. szezonjában 9-12. helyen végezzenek. Két rossz eredmény, egy csere, és hirtelen az egyik, ha nem a legerősebb csapat lettek valaha! Nem szeretnék nagyon belebonyolódni abba most, hogy ennek milyen hatásai lesznek 2022-re, mert külön cikket érdemelne, olyan összetett a helyzet. Ízelítőnek elég csak arra gondolni, hogy a Vitality és az Astralis-játékosok összeboronálása bármelyik korábbi évben egy elborult fantáziának tűnt volna, aminek semmi értelme és esélye a top csapatok ellen, most meg az egyik legvártabb 2022-es felállásnak ígérkezik. Ez szerintem jól mutatja, mekkora is a kétségbeesés az ellenfelekben.

Drop me 'nade please!

A CS:GO játékmenetének idei nagy változásai az Operation Riptide-dal együtt láttak napvilágot még szeptember végén. Régi jó szokás szerint a Major előtt, amikor már másfél éve stagnált a meta (köszi Valve). A frissítésben megjelentek a privát meccsek, a rövid MM-ek, és a fegyverekhez is hozzányúltak: Deagle nerf, M4A1-S buff, Dual Elites árcsökkentés. A legnagyobb változás mégsem ezekből ered (bár az M4A1-S érezhetően javított a CT-k esélyein), hanem a gránátok eldobhatóságából, amiket így lehet stackelni, társaknak adni vagy egyszerűbben spamelni egyedül terelésekhez. Amikor még csak Twitteren dobált ötlet volt ez a feature, akkor is kapott hideget, meleget, de amikor a Valve betette a játékba, na akkor aztán minden profi és szakértő rászabadult - két napig.

Többen olyan videókat posztoltak a gránátokról, hogy valaki 10 flashbanget bedob Mirage A-lerakóra kezdőről "terelés" címen, vagy egy csomóba gyűjtik Inferno B-lerakóján a csapat HEG és moló készletét. Már akkor is túlzásnak tartotta ezeket mindenki, és a profi meccseken is legfeljebb egyszer, eleinte inkább poénból történtek ilyen szintű stackelések. Azóta kifinomultabb lett a funkció használata, és a gyengébb lerakók egyensúlyozására félretett plusz gránát, moló, füst kombón kívül ritkán látni azt, hogy valaki 200IQ stratégiát építene erre, és visszaélésekről, bugokról sem hallani. Igaz, a profiknak mindig sok idő kell az ilyenek felfedezésére, tökéletesítésére. A modern utility használat, amit az Astralis forradalmasított, 4 évvel a molotov érkezése után alakult ki, és a Krieg erejét is csak 2019-ben kezdték kihasználni a játékosok, miközben a CS:GO létezése óta ilyen volt, és egyesek - például NiKo - dacból nem játszottak vele ezután sem. A gránát dobásos frissítésnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja - legalábbis 2021-ben. Ki tudja, néhány év múlva milyen új stratégiának lesz ez a mechanika még az alapja? Milyen bugokat találnak a híresen keszekusza kód miatt? Addig is, még ebben az évben maradva, azt kell mondjam hasznos frissítés volt ez.

Viszlát Train, helló Ancient

Az év másik nagy változása egy teljesen új pálya bevezetése volt a játékba, majd a kompetitív pályák közé. Ezzel együtt egy régi, jó baráttól búcsúztunk el, Traintől. A klasszikus vonatos pálya, melynek különböző verziói egykoron a legnépszerűbb és legizgalmasabb Counter-Strike pályák közé tartoztak. Az SK-éra, és később az Astralis-éra egyik ikonikus helyszíne volt ez a CS:GO-s felújítás után, de biztosan van mindenkinek egy kedvenc Golden Five Virtus.pro meccse is vonatokkal a háttérben. Sajnos a casual játékosok körében nem volt akkora siker sohasem, mint 2017-18-ban a profi versenyeken, és Vertigo érkezése, megszokása után többen is Traint tették a 7. helyre permabanként, lévén ez volt az egyik legtöbb felkészülést igénylő pálya a korábbi map poolban Nuke és Overpass mellett. Ancient érkezésekor persze sokan megkérdőjelezték a profik közül, hogy miért nem Mirage ment, amely mára az egyetlen olyan pálya maradt, mely 2013 óta nem kapott komolyabb reworköt, de a Valve szereti a számokat, és a számok azt mondták, Mirage a legjátszottabb pálya - ami működik, azt nem kell megjavítani.

Ancient szokás szerint felemás fogadtatásban részesült. Sokak számára teljesen ismeretlen volt, bár az előző Operationnel került be a korai változata a játékba hónapokkal a map pool váltás előtt. Viszont olyan kevesen játszották, hogy sok problémára csak a Valve döntése után derült fény, ezért jó ideig ódzkodtak tőle a profi csapatok. Először a tier 2, tier 3 versenyeken vált népszerűvé, és a fokozatos foltozások, változtatások után az ősztől már több top tier gárda is beépítette a map pooljába. Ami a mostani meta, valamint a domináns csapatok ismételten sok skillre, mintsem lenyűgöző csapatjátékra építő játéka miatt nem volt nehéz, hiszen mostani állapotában gyakran nevezik Ancientöt a retake szimulátornak. Van-e ennél több benne? 2021-ben sajnos nem derült ki, mert ugyan vannak javaslatok a további fejlesztésére, ezekből egyelőre csak a lerakók méretének növelése valósult meg. Azt viszont nem lehet letagadni, hogy a Vertigonál azért rendezettebb, de még mindig sokszor kaotikus körök látványos, izgalmas élményt nyújtanak az átlag nézőnek, és az itt végrehajtott clutchok miatt válnak tapasztalatlan újoncokból mesterekké, legendákká a játékosok.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!