Ők voltak 2021 legjobb játékosai, szerintünk

Ők voltak 2021 legjobb játékosai, szerintünk

Rég nem volt ennyire egyértelmű az első helyezett pozíciója, miközben a második helyért hárman is versenyben lehetnek más-más szempontok alapján.

Kár lenne zsákbamacskát árulni: 2021 legjobb játékosa csakis s1mple lehet. Az ukrán sztárjátékos mindent megnyert idén, ami számított, és még többet is. 8/8 a mérlege tornagyőzelmek/MVP-k számában, 1.34 a HLTV ratingje idén 176 top 20 csapat ellen játszott pálya után, és természetesen a koronájának ékkövét is megszerezte, a Major bajnoki címet. 2021-ben volt olyan játékos, aki sokat nyert, volt olyan, aki csaknem egyedül rángatta a csapatát a döntőbe, és volt olyan is, aki ritkán mutathatta meg magát, de akkor igyekezett minél erősebb performanszt tenni az asztalra. De egyikük sem tudta idén megközelíteni s1mplet, mert nem voltak elég konzisztensek, nem voltak olyan jók LAN-on, és a csapataik is olykor magukra hagyták őket a szerveren, amely nyomás alatt tényleg csak az elit játékosok tudnak huzamosabb ideig teljesíteni.

Az igazán érdekes diskurzus tehát nem az első hely birtokosának kiléte, hanem a második helyé. Ugyanis több játékos mellett is szólnak nagyon is jogos érvek. A utóbbi évek másik nagy sztárja s1mple mellett ZywOo volt, ő most csupán az ezüstéremért van versenyben, legfeljebb. NiKo élete formájában játszik ismét, a G2-val idén a csapat egyértelmű hiányosságai ellenére is képes volt folyamatosan LAN-döntőkbe jutni, és magas hatékonyságának köszönhetően kört kör után hozni egymagában. Sh1ro, aki az év első felében még az év legjobbja címért versenyzett, jelentősen visszaesett ősszel, miután a Gambit nehezen találja magát LAN-on. 

Ha top 20 csapatok elleni egész éves rating alapján kellene eldönteni a kérdést, akkor a 150 pálya alatt összehozott 1.29-es értékelésével ZywOo-é lehetne az ezüst. De a valóságban nem 0.05 és 26 pálya a különbség s1mple és közötte, hanem olyan döntők és elődöntők, ahová a Vitality nem ért oda, mert a játékos, aki köré szerveztek minden erőforrást, nem volt eléggé jó ezúttal ezekhez az eredményekhez. 2021 során összesen 20 pályát játszottak a NAVI ellen, és egyet sem nyertek meg, mert ZywOo kifejezetten alulteljesített ezeken a találkozókon még az univerzális sztenderdekhez képest is, nemcsak a vele támasztott magas elvárások alapján. De más csapatok ellen is ingadozóan szerepelt, és csak az év második felében talált formára.

Ezzel szemben NiKo, amint megérkeztek a LAN-ok, rögtön olyan számokat kezdett produkálni, mintha a 2017-18-as FaZe szupercsapatban játszana. Igaz, nyerni semmit sem tudott, de ez inkább a csapattársait minősíti ezúttal - nem véletlen, hogy csak ő és huNter- tudhatja biztosnak a helyét a G2-ban. Továbbá az is "probléma" volt idén, hogy akárhányszor döntőbe jutottak, mindig a NAVI állt velük szemben, és ezek a meccsek olyanok voltak, mintha egy NiKo játszana három ellen. Amivel viszont nagyon kitűnik az összes itt említett játékos küzül, az a hatékonysága és a hatása: egyszemélyes hadseregként az év jelentős részében képes volt megtörni a NAVIn kívül gyakorlatilag mindenkit. Ráadásul élete második Major döntőjén képes volt az utolsó pillanatig életben tartani a csapatát okos játékkal, fontos fragekkel, miközben valódi esélyük a győzelemre nem volt - egyedül azt a Deaglevel elkövetett hibát lehet felróni neki 2021-ben.

Sh1ro egészen az IEM Köln 2021-ig jó eséllyel indult az év legjobb játékosa címért. Az év első felében minden mellette szólt még: tornagyőzelmek, MVP-medálok, statisztikák, és ott volt mögötte a csapat is, ha kellett. Az egyedüli probléma mindezzel, hogy a csapattal elért sikereinek nagy része abból az időszakból származik, amikor még online voltak a versenyek, a legnagyobb kihívójuk pedig az a Heroic volt, akik szintén nehezen találtak magukra LAN-on. Egyéni oldalról vizsgálva ez már kevéssé releváns, mert nem XANTARESről beszélünk - online, LAN, nem számított, sh1ro ugyanúgy kiemelkedőtt alkotott. S1mplenél így sem volt jobb, ez nyilvánvaló, de jobb volt-e ZywOonál és NiKonál?

Nos, ez a nagy dilemma a világ második legjobb játékosának diskurzusában: kinek melyik szempont a fontosabb? Ha az eredményeket nézzük, Sh1ro a második. Ha a számokat, akkor ZywOo. Ha a carryzés mértékét, akkor NiKo. Sh1ro esetében az a probléma, hogy ugyan nekik sikerült többször megverni még a NAVIt is, a legjobb eredményeit akkor érte el, amikor gyengébbek voltak az ellenfelek az online érában. ZywOo jó számokat hozott, de nagy kilengései voltak, és igazából nem is lenne benne ebben a diskurzusban valószínűleg, ha nem kezdenek el az év végén nyomás nélkül játszani a széteső csapatukban, és nem nyerik meg az IEM Wintert. Tehát az egész évet nézve nem olyan releváns az ő játéka, mint sh1roé vagy NiKoé.

Ha magát a közvetítésen látható játékát figyeljük, akkor könnyű belátni, NiKo párját ritkítja. Viszont az eredmények hiányoznak. Ilyenkor azt érdemes átgondolni, hogy mi történt valójában: annyira jó volt, hogy egy rakás versenyen másodikak lettek miatta, vagy nem volt elég jó ahhoz, hogy a döntőben is ők kerüljenek ki győztesen? Ebben a keretezésben az előbbi forgatókönyv tűnik reálisabbnak, amire az EPL 14. szezonja volt a legjobb példa. Ezen a versenyen a nyári szünet után NiKo hozta a tőle megszokott szintet, de a társai annyira eltűntek, hogy inkább tűnt 1v9-ezésnek a csoportkörös szereplésük, ami utolsó helyes kieséssel ért véget.

Mindezt összevetve, mi a következő sorrendet találtuk a legjobbnak:

  1. S1mple
  2. NiKo
  3. Sh1ro
  4. ZywOo

Ti hogyan látjátok, ki és miért volt jobb a másiknál?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!