Történelmet írt a török F1 szimulátorversenyző, miután Formula 2-es pilóta válik belőle

Történelmet írt a török F1 szimulátorversenyző, miután Formula 2-es pilóta válik belőle

Ez az első alkalom a sportág történetében, hogy egy virtuális szimulátorversenyző ott lehet a sorozatban.

Az F1 Esports Series egyik régi motoros versenyzője óriási lehetőséget kapott, Cem Bolukbasi ugyanis ott lesz a 2022-es FIA Formula 2-es bajnokság mezőnyében, és a Charouz Racing System színeiben versenyzik majd ebben az esztentőben. A török e-pilóta 2017-ben kezdte a pályafutását az F1 Esports Series-ben, de emellett az elmúlt néhány évet a sportautó- és együléses bajnokságokban töltötte.

A 2017-es év nagyon jól indult számár az online térben, az F1 Esports Seriesben rögtön az ötödik helyen zárt összetettben 35 ponttal, és egy futamot is sikerült megnyernie. 2018 már kevésbé volt sikeres, mivel csak 4 versenyen indulhatott el a Torro Rosso színeiben a 10-ből, de így is összehozott 32 pontot, amivel a 12. helyen végzett. 2019-ben ugyan még részt vett az e-sport ligában - 9 futam a 12-ből, de csak mindössze 4 pont a neve mellett -, de már javában a GT4-es Európa-bajnokságra koncentrált. 2020-ban és 2021-ben két teljes szezont is végigcsinált, és sikerült két győzelmet aratnia a Pro-Am kategóriában.

2021-ben Bolukbasi nagy hangsúlyt fektetett az együléses autókra, és lehetőséghez jutott az F3-as ázsiai bajnokságban. Később ugyanebben az évben megnyerte debütáló versenyét az EuroFormula Openen, és a szezon negyedik fordulójától csatlakozott a Van Amersfoort Racinghez. Az első hungaroringi győzelme után a másodikat már Spanyolországban aratta, és ezzel az ötödik helyen végzett a tabellán. Bolukbasi első F2-es tesztje 2021 végén Abu-Dzabiban volt, amikor a Van Amersfoort versenyautóját vezette – 2022-ben pedig a Charouz csapatában versenyez majd.

„2017-ben az F1 Esports Series miatt látogathattam el Abu Dhabiba, mint e-sport pilóta. Négy évvel később pedig már F2-es autó tesztelhettem ugyanitt, ez egészen elképesztő, kellett is időre mire felfogtam mit értem el. Olyan voltam, mint egy gyerek, akinek megadatik a legőrültebb álma.”

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép forrása: f1esports.com

Kövess Minket!