F1 Challengers: Pontszerző helyeken zártak a magyarok

F1 Challengers: Pontszerző helyeken zártak a magyarok

Az F1 Esports Challengers 7-8. fordulójában Belgiumban és Hollandiában bizonyítottak a magyar versenyzők.

Január óta fut a 2022-es F1 Esports Challengers, melynek csütörtök este volt a 7-8. fordulója a 12-ből. A szériában több fiatal magyar tehetség is részt vesz, Szelle Kristóf például tegnap még az egyéni bajnokság második helyezettjeként vághatott neki a negyedik esemény két futamának, melyeknek Spa-Francorchamps és Zandvoort adott otthont.

A belga nagydíj időmérőjét követően Szelle Kristóf az 5. helyről indult az AlphaTauri színeiben, Szabó-Kónyi Bence 9. volt a Red Bull-lal, Mayer Milán 15. az Alfa Romeoval, Bial Zsolt 16. a Ferrarival. Az időjárás szerencsére nem volt olyan borzalmas mint a 2021-es valódi F1-es futamon, így végig a slick gumikon maradhattak a versenyzők. Viszont páran arra készültek a futam elején, hogy az utolsó körökben az eső miatt interre kell váltani majd, de ez a rizikó nem jött be. Az érintettek a 9-10. körben kénytelenek voltak ismét kockáztatni, volt aki slick, volt aki inter mellett döntött, de az eső nem volt annyira jelentős, hogy behozhassák a késői kiállással elveszített pozíciókat. A magyarok közül egyedül Szabó-Kónyi Bence próbálkozott ezzel a stratégiával.

A késői kiállások okozta káosz végül azt az eredményt szülte, hogy egyedül Szelle Kristóf szerzett pontot a magyarok közül. Ő Belgiumban a 9. helyezésével két ponttal lett gazdagabb, míg Mayer Milán a 13., Szabó-Kónyi Bence 15. lett a pályán. Bial Zsolt 16. lett miután az első körben hibázott és korai kiállásra kényszerült, majd annyira lemaradt a mezőnytől, hogy végül visszavonult, de mivel teljesítette a minimális távot, helyezést ért el. A dobogós helyeken Stachulec (Ferrari), Poradzisz (Alpine) és Bean (Aston Martin) végeztek.

Zandvoortban Szabó-Kónyi Bence vezette a magyarok névsorát az időmérőn, ő az 5. helyen végzett, míg Mayer Milán 12., Boda Zoltán (aki Bial Zsoltot váltotta a Ferrariban) 15. volt. Szelle Kristófot diszkvalifikálták, ami azt jelentette, hogy a 16., utolsó helyről indult. A futam indulása után a második körig kevés izgalom volt, de a kör végén a mezőny éléről többen is kiálltak a lágy keverékekről közepesekre az egykiállásos stratégia részeként, ezzel a hátrébb és közepes keveréken kezdő magyarok javíthattak a pozíciójukon. A negyedik körben már a top 5-ben volt Boda, Szelle és Mayer is, az ötödikre pedig a dobogós helyekre állhattak, igaz, 2-3-4 körös gumihátrányban a mezőny többi tagjához képest, ami hamarosan visszaütött.

Az ő kiállásukra a 8. kör végén került sor, ekkorra annyira felzárkózott rájuk a mezőny, hogy mindenki elment mellettük a bokszoláskor. Viszont a lágy gumikon tempóelőnybe kerültek mindenkivel szemben és ezt kihasználva indulhatott volna az előzgetés, kapaszkodás, de nem tudtak pontszerző helyekre jutni így sem a szűk a pályán. Szabó-Kónyi Bence stabilan tartotta időmérős pozícióját és az ötödik helyen végzett, ami 10 pontot ért a bajnokságban. Szelle Kristóf 11., Boda Zoltán 12., Mayer Milán 14. lett. A dobogóra sorban Poradzisz (Alpine), Evans (Mercedes) és Stachulec (Ferrari) állhattak fel a holland nagydíjon.

Az F1 Esports Challengers 4. eseménye után Szelle Kristóf a harmadik helyre esett vissza az egyéni világbajnokságban 86 ponttal. Az addigi 22 pontos hátránya Poradziszzal szemben 63-ra nőtt, ami nem behozhatatlan a hátralévő fordulókban, de szinte az. Szabó-Kónyi Bence a 10. helyen áll pontegyezéssel Miklavcic mögött-mellett. A teljes közvetítés angol nyelven visszanézhető a Formula 1 Twitch csatornáján. Az F1 Esports Challengers 5. eseménye március 17-én következik, akkor Monzában és a COTA-n kell remekelnie a magyaroknak.

Képek: F1 Esports

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!