Az ESL eltiltja „az orosz kormányhoz kötődő szervezeteket”

Az ESL eltiltja „az orosz kormányhoz kötődő szervezeteket”

Az ESL szerint létezik egy megoldás a tiltás elkerülésére a játékosoknak, de a szervezetek együttműködése nélkül ez nem fog megtörténni.

Az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt Oroszországra kiszabott szankciók hatására az ESL is úgy döntött, hogy a Pro League-ben nem vehet részt olyan szervezet, ami kötődik az orosz kormányhoz. Az ESL bejelentése egy nappal a BLASTé után jött. A dán rendezvényszervező teljesen eltiltotta a szervezeteket és ezzel lényegében a játékosokat arra kényszeríti, hogy igazoljanak el máshová, ha játszani szeretnének. Ezzel szemben az ESL hagyott egy lehetőséget a játékosoknak a részvételre, az már más kérdés, hogy ez ebben a formában megvalósítható-e vagy inkább csak okos PR-ról van szó.

Az ESL sajtóközleménye szerint a Pro League-ben döntöttek a UNHCR-nek történő adományozásról, az alkalmazottak önkéntes, humanitárius munkájának támogatásáról fizetett szabadsággal és a konfliktus által érintett kollégák fizetett szabadságolásáról. Ami pedig a versenyeket illeti, az ESL határozatlan ideig felfüggeszti a CIS-régióban tartott tornáit, a Pro League-re pedig a következő tiltást rendelte el:

„A következő ESL Pro League-re azt a döntést hoztuk, hogy az orosz kormányhoz kötődő szervezeteket, beleértve egyéneket és szervezeteket, akik állítólagos vagy már megerősített EU-szankciók alá esnek a konfliktus kapcsán, azokat nem lehet reprezentálni (eddig két ilyen csapatot azonosítottunk: a Virtus.prot és a Gambitet).”

Ez a gyakorlatba ültetve megegyezik azzal, amit a BLAST is közölt az orosz orgokról kedden. Azonban fontos eltérés a következő pár sor a közleményből, miszerint nem a játékosokat okolják, tudják, hogy ők nem értenek egyet a kialakult helyzettel. Ezért lehetőséget adnak a VP és a Gambit játékosainak a részvételre, amennyiben „semleges néven versenyeznek, nem képviselik az országaikat, a szervezeteiket vagy azok szponzorait a ruháikon vagy másképpen” – lényegében a mezük nélkül játszanak.

Ez elsőre jól hangozhat a rajongóknak, de a helyzet jóval bonyolultabb annál, hogy csak úgy mez nélkül megjelenjenek igazolt játékosok Németországban az EPL miatt, de nem áll túl közel a valósághoz. Egyrészt folyamatosan jelennek meg újabb információk és szankciók, miközben kerek egy hét van még hátra az első versenynapig. Másrészt a Virtus.pro már tegnap elítélte egy Dota2 verseny kapcsán a mezlevétel gyakorlatát, méghozzá igen éles fogalmazás mellett – aligha gondolják meg magukat. A játékosok pedig nem dönthetnek erről önállóan, hiszen szerződésben állnak, fizetést kapnak, szponzori kötelességeket kell kielégíteniük. Ebben a kontextusban az ESL döntése inkább gesztusnak minősül, nem fenntartható megoldás.

YEKINDAR, a VP lett származású játékosa egy vasárnap adott interjúban beszélt arról, hogy a szankciók miatt elképzelhető, hogy változások lesznek a felállásban, ez alatt szűken azt értve: nincs garancia arra, hogy ez az öt ember együtt fog játszani a jövőben. Ahogyan arra sincs garancia, hogy a VP vagy a Gambit megváltoztassa az álláspontját, mert mint tegnap is írtuk, mindkét szervezet esetében a tulajdonosi kör Vlagyimir Putyin közeli oligarchákból áll, akik megengedhetik, hogy politikai kérdést csináljanak a játékosaik karrierjéből.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!