Kizárhatják a VP-t egy Dota 2 versenyről, mert nem nyilatkoztak a háborúról

Kizárhatják a VP-t egy Dota 2 versenyről, mert nem nyilatkoztak a háborúról

Az orosz székhelyű Virtus Pro esport szervezet azt közölte a közösségi média felületein, hogy a dubaji GAMERS GALAXY: Dota 2 Invitational Series szervezői kizárással fenyegetik a csapatot, mert nem nyilatkoztak eleddig nyilvánosan az oroszok ukrajnai inváziójáról.

Állításuk szerint a verseny szervezői szimplán hazudni akarnak a csapat játékosainak COVID-19 státuszával kapcsolatban, ezzel érnék el biztosan, hogy ne vehessenek részt az eseményen, hacsak nem tesznek nyilvános nyilatkozatot.

„Vagy nyilvános nyilatkozatot adnak ki az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, vagy eltávolítjuk önöket a tornáról.”

A Virtus Pro a legtöbb esport szervezettől eltérően a mai napig tartózkodott attól, hogy nyilatkozatot tegyen Oroszország inváziójával kapcsolatban, illetve nyilvánosan mutasson együttérzést Ukrajna felé. Mindössze annyit osztottak meg, hogy nem támogatnak semmilyen háborút, legyen szó Ukrajnáról, Szíriáról, Afganisztánról, a korábbi Jugoszláviáról vagy más országokról. Azt is fontos tudni a történet kapcsán, hogy a Virtus Pro soha nem tiltotta meg a játékosaiknak vagy alkalmazottainak személyes véleményük online megosztását. Azonban arra azért megkérték a munkatársakat, hogy ne személyeskedjenek, amikor a közösségi médiában vitatják meg a témát. Kerüljék el a felek megsértését, hiszen van elég gyűlölet ebben a világban.

A Virtus Pro egyik munkatársa pontosított a Dot Esportsnak, mivel ezek irányelvek és nem szabályok, szimplán tanácsként szolgálnak, a klub célja, hogy felvilágosítsa a játékosokat mit tehetnek ilyen körülmények között, hogy biztonságban érezhessék magukat e tekintetben.

Február 24-én viszont Vitalii Volochai ukrajnai újságíró arról számolt be, hogy a Gambit és a Virtus Pro is megtiltja játékosainak, hogy támogatásukat fejezzék ki Ukrajna felé. Bírságra vagy még keményebb szankcióra (elbocsájtásra) számíthatnak, ha megszegik ezeket a szabályokat.

Ahogyan a sportéletben már masszívan megtörtént, most az esport tornák szervezői is átgondolják a helyzetet. A BLAST volt az egyik első, amelyik eltiltotta az oroszországi székhelyű csapatokat a CS:GO ligáiban való részvételtől. Nem lenne tehát meglepő, ha más játékokban és más események kapcsán is ugyanez lenne a helyzet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!