Coach bug: Akár 52 személy is csalhatott, de eddig megúszták

Coach bug: Akár 52 személy is csalhatott, de eddig megúszták

Másfél évvel a 37 edző eltiltásával járó nyomozás után most végre végleg pont kerülhet az ügy végére?

Az Esports Integrity Commission (Esport Integritási Bizottság, ESIC) két új vizsgálat befejezésén dolgozik más típusú coach bugok miatt. Több száz új visszaélésről van szó és akár 52 személyt is büntethetnek Richard Lewis és Luís Mira értesülései szerint. A büntetések mértékéről még belső egyeztetések folynak.

2020-ban 37 edzőt eltiltottak egy olyan bug használatáért, ahol a coach egy fix helyről figyelhette a meccs eseményeit. Másfél év elteltével aztán egyszer csak előkerült egy pletyka a múlthéten Richard Lewis és STYKO beszélgetése során, miszerint még egy 27 névből álló lista is létezik további csalókkal. Most pedig hirtelen 52-re duzzadt ez a szám, hogyan? Nos a források szerint több hasonló, de nehezebben vizsgálható bug is létezik vagy létezett, amelyek nem voltak annyira egyértelmű esetek, mint az első vizsgálat során felfedett változat, ezért elhúzódott az ügy, melyről utoljára 2021 augusztusában lehetett hallani.

Az egyik ilyen bug arra adott lehetőséget, hogy az edző külső nézetből követhesse a csapatának játékosait, miközben a kamerát is forgathatta körülöttük. Ezzel lényegében kinézhetett az edző a falak mögül és jelezhette a játékosnak, hogy van-e ott ellenfél vagy sem. A másik bug ennél sokkal ritkább volt, de annál erőteljesebb, ugyanis a NoClip módhoz hasonlóan lehetővé tette az edző szabad mozgását a teljes pályán falakon át. Az első bugról egy példát láthattok az alábbi videóban:

Az eredeti bugnál a fix helyre ragadt, de forgatható kamera miatt könnyebb volt lecsapni a csalókra, mert azt vették figyelembe, hogy mennyiszer, mennyi ideig használta valaki azt anélkül, hogy jelentette volna egy versenybírónak. Annak a bugnak egy alváltozata pedig szándékosan előidézhető volt, tehát a visszaélést még könnyebb volt megkülönböztetni a véletlentől. Az új bugoknál viszont rengeteg egyszeri eset van és ezeknél fontos körülmény a játék ismerete is, nem elég arra alapozni, hogy az edző hozzányúlt-e az egeréhez. Hangfelvételek nélkül pedig nehéz bizonyítani, hogy az edző átadott-e információt a játékosoknak olyan esetekben, amikor a kamera nem mozog, de a bug miatt elérhető nézetből látja a történéseket. Tovább nehezíti az egészet, hogy sokszor a meccs legelején történt egyszeri esetek kerültek elő, amelyek a 2020-ban vizsgáltakhoz képest nem tartottak sokáig.

A nyomozás elhúzódása azért is problémás, mert vannak az 52 fős listán olyan nevek is, akik 2020-ban nem kaptak büntetést és másfél éven át folytathatták a karrierjüket. Arról viszont keveset tudni, hogy mikor fedi fel az ESIC a mostani vizsgálat eredményeit és a Valve hogyan reagál minderre. Várhatóan a május 9-i Major kezdetéig minden kiderül, a források szerint jelenleg az utolsó szakaszában van az ESIC munkája, már zajlik a kommunikáció előkészítése.

Borítókép: Dexerto/ESIC/Valve/Unsplash

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!