STYKO: Akár 27 további edző is visszaélhetett a coach buggal

STYKO: Akár 27 további edző is visszaélhetett a coach buggal

A szlovák profi, STYKO próbál az ügy végére járni, de az ESIC nem működik vele együtt.

„Kompetitív integritás mindenek felett” – tweetelte ki STYKO egy héttel ezelőtt sejtelmesen. Ez a kijelentés egy CSPPA testületi tagtól mindenképpen valamilyen fontos ügyre próbált utalni, de egészen vasárnap estig, a legújabb The Richard Lewis Show megjelenéséig kellett várni a részletekre a szlovák játékostól. Mint kiderült, valens februári coach bugos lebukása után előkerült egy 27 nevet tartalmazó lista további, magas szinten játszó edzőkről, akik valószínűleg csaltak, de az ESIC nem vizsgálta őket.

2020 őszén 37 edzőt tiltott el az ESIC az általa szabályozott versenyekről a spectator bugként is ismert csalás miatt, mely lehetővé tette a coachok számára az ellenfél mozgásának követését a pályán specifikus, központi helyekről. Néhány edző csupán egy-két körben találkozott ezzel öt év alatt és kis büntetést kapott, míg mások teljes pályákon át éltek vissza vele szándékosan előidézve azt, ezért évekre eltiltották őket. A Valve később a legnagyobb csalókat élethosszig tartó bannal büntette.

Azóta is sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan lehettek olyan tier 2-es edzők, akik bizonyítottan nem éltek vissza a véletlenül előidézett buggal, de megfogta őket az első demokutatás, míg a legmagasabb szinteken a nagy nevek közül soha senkinél elő sem fordult ez a bug? Több mint másfél évet kellett várni arra, hogy a Cloud9-nal Majort is nyerő valens lebukjon. Ráadásul fontos különbség a most előkerült eset és a 2020-asok között, hogy valenst Luís Mira egy névtelenséget kérő személytől érkező tippnek köszönhetően buktatta le. Ebből az következik, hogy az ESIC láthatóan sosem vizsgálta őt, miközben 2020 előtt csalt, tehát benne kellett volna lennie abban a több tízezer demóban, amit átnéztek akkor.

STYKO ezért saját kutatásba kezdett pár hónappal ezelőtt. Többek között gyekszik felvenni a kapcsolatot az ESIC-kel és felhívni a figyelmet a problémára, miszerint egyes nagyobb neveket – például Major-bajnokok edzőket – nem világítottak át megfelelően, de egyelőre nem kapott választ tőlük. Lewis a beszélgetés során beszámolt arról, hogy létezik egy 27 névből álló lista, melyen tier 1-es edzők is szerepelnek, valamint videós bizonyíték is van több, eddig nem látott visszaélésről – STYKO pedig megerősítette ezt.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan kik lehetnek érintettek ezen az új listán. STYKO ígérete szerint a PGL Major Antwerpenig igyekszik publikálni mindent, amit tud, hogy a májusi világbajnokságon már ne is szerepelhessenek a csalók – reméli ebben az ESIC partner lesz.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!