Kemény az Antwerpenbe vezető út, de torzsiéknak van esélye kijutni

Kemény az Antwerpenbe vezető út, de torzsiéknak van esélye kijutni

Az OG ellen kezdi Antwerpenbe vezető útját a MOUZ ma délután.

Hamarosan kezdődik a PGL Major Antwerpen európai A-jelű RMR-ja, ahol torzsi és a MOUZ a kiadó nyolc hely egyikéért küzdhetnek majd az új felállással. A magyar játékos számára ez lesz az első alkalom, hogy ilyesmivel próbálkozhat, miután tavaly novemberben járt le a VAC-banja. Azonban nem lesz egyszerű dolga csapatának, ugyanis a világ legerősebb felállásai, a FaZe és a NAVI is ezen az RMR-on játszanak.

A MOUZ nyitómeccse vasárnap 14:45-től lesz a menetrend szerint, ekkor az OG-val kerülnek majd szembe egy Bo1-en. Aznap, később még egy Bo1 vár rájuk, az ellenfelük pedig annak függvényében kerül ki, hogy nyernek vagy veszítenek. Viszont a Buchholz-rendszerrel megspinelt svájci formátum úgy működik, hogy a győzelmek erősebb ellenfeleket hoznak a harmadik fordulótól, míg a vereségek könnyebbeket, ami olykor veszélyes, olykor előnyös is lehet. De nem az európai A RMR-on, ahol sok esélyes van az utolsó helyekre.

A kevésbé ismert csapatok, mint a QUAZAR vagy a Unique távol állnak színvonalban mindenkitől, de ez nem jelenti azt, hogy nincsen pár tehetséges és éhes fiatal játékosuk, akik bárkit meglephetnek. Ők azok, akikről tényleg alig tudunk bármit. Rajtuk kívül ezen az RMR-on egyedül XANTARESék Eternal Fire-je, f0resték Dignitasa és a portugál SAW van a HLTV top 30-on kívül ezen a versenyen – egyikük sem tűnik túl veszélyesnek. A GamerLegion annak ellenére, hogy a 29. a HLTV-n jelenleg, már régen nem a hampus, nawwk és dennis neveivel fémjelzett felállás. Az egyetlen valóban tapasztalt, bár még mindig fiatalnak mondható játékosuk az annak idején a HellRaisers-ben játszó Zero – így aligha lesz a GL jelentős tényező ezen a versenyen.

Akik biztosan ki fognak innen jutni nyilvánvalóan a világ legjobbjai is egyben: a FaZe, a NAVI, tőlük kicsit lemaradva a Heroic. Az Outsidersként induló Virtus.pro vagy a Vitality esetében már lehetnek fenntartások, hogy pontosan milyen formában is érkeznek majd Bukarestbe, de meglepő lenne, ha így vagy úgy, de nem jutnának ki. Jamék számára a jövővel kapcsolatos bizonytalanság lehet problémás, míg amikor legutóbb láttuk a Vitalityt, minden voltak, csak meggyőzőek nem. A fnatic, a MOUZ, az OG és a BIG pedig nagyjából egy hajóban eveznek: van három biztos kijutó, két nagyon esélyes csapat és már csak három hely maradt négyükre.

A magyar szurkolók bizonyára torzsiéknak szorítanak ebben a helyzetben és szükségük is lesz a támogatásra, mert ez a négy csapat olyan, hogy tudjuk mire képesek egy jó napjukon, de azért szoktak rossz napjaik is lenni és ezt is láttuk már. A fnatic instabil, egyszer megnyeri a Pro League csoportját, máskor kikap egy online selejtezőn egy random csapattól. A MOUZ nemrég cserélt, az IEM Dallas nyílt kvalifikációján erősek voltak, de még NBK-val is keveset láttunk belőlük, nemhogy a mostani felállással, így nem tudjuk még mi az átlagos szintjük, csak azt, amikor gyengébb csapatokat bedarálnak. Az OG nem játszott hivatalos meccset lassan két hónapja, lehet nagyon jók, lehet kiestek a ritmusból. A BIG pedig a BIG, mindig van potenciál bennük, főleg egy RMR szintű versenyen, de néha teljesen felszívódnak a szerverről.

Ezek után hozzáadjuk a képlethez, hogy az RMR alsó-közép mezőnyében játszik egy forZe is például és máris belátjuk, miért lehetnek nagyon kemény harcok a harmadik-negyedik játéknapon az utolsó helyekért vagy éppen az életbenmaradásért. A top 30-on kívüli jelenlévőknek pedig bőven elég egy-egy meccset nyernie a nagyobb kutyák ellen és rögtön a feje tetejére fordul az egész esemény. Akkora meglepetésre szerintem senki sem számít, hogy a legjobb csapatok közül valaki 0-3-mal távozik, mint annak idején a FaZe is tette a 2017-es PGL Major Krakkón, de az amerikai RMR-on is láthattuk, hogy a nevek meg a papíron játszott Counter-Strike mit sem számít, ha a kis csapatok közül többen is kevesebb anyagi támogatás vagy lehetőség mellett jobban játszanak az EG-nél, amikor igazán számít.

A racionális erősorrend a következő lehet:

3-0 - FaZe, NAVI
3-1 - Heroic, Outsiders és Vitality
3-2 - MOUZ és fnatic/OG/BIG/forZe közül két csapat

Ez viszont könnyedén felfordulhat, ugyanis két Bo1-gyel indul az első napon a torna, így gyorsan elérhető a 2-0 vagy a 0-2 bárki számára, onnan pedig nehéz kigrindolni a harmadik győzelmet is, akárkivel találkoznak a csapatok. Az amerikai RMR-on láthattuk, hogy a FURIA nagy esélyesként magabiztos volt, de ők valamilyen szinten az összes csapatot ismerték ott gyakorlásokról vagy éles meccsekről akár, tehát őket volt a legnehezebb meglepni. Európában az élmezőny és a tier 2 nagyon leszakadtak egymásról, ezért simán megverheti a FaZe-t vagy a NAVI-t egy kis csapat, ami után egy másik alakulat jut előnyhöz. A felsorolt csapatoknak illene ezeken a helyeken végeznie a renomé, a tapasztalat, a játékosok minősége, a támogatás miatt, de a helyezések kissé lógnak a levegőben. Csak a MOUZ-t nézve, reálisan nincs esélyük egy FaZe vagy NAVI elleni találkozón a győzelemre, de ugyanúgy végezhetnének 3-0-ra, ha elkerülik őket, mint 2-3-ra, ha egy ponton mindkettővel összekerülnek. Ezért is lesz nagyon izgalmas, de többek számára idegörlő esemény ez az RMR.

Borítókép: HLTV/brcho

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!