Hogyan működik a BLAST Premier?

Hogyan működik a BLAST Premier?

A kisokos, amit bármikor felcsaphatsz, ha úgy érzed, elvesztél a Showdownok és a World Finalök tengerében!

A BLAST versenyeinek formátuma évről évre változik, bonyolódik, ennek köszönhetően mára sokan nem is látják át, hogy a hónapokon átívelő szezonokban ki is esett már ki, ki juthat még be a döntőbe, hol is tartunk pontosan, vagy mik azok a pontok a csapatok neve mellett. Ezért most egy kisokosban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a 2022-es BLAST Premier versenykörről, amit bármikor felcsaphatsz, ha úgy érzed, elvesztél a Showdownok és a World Finalök tengerében!

Csoportkörök

A szezon minden esetben a csoportkörrel indul, ahol 12 partner küzd a döntőbe jutásért. Ők jelenleg az Astralis, a Ninjas in Pyjamas, a G2 Esports, az OG, a Vitality, a NAVI, a FaZe Clan, a Complexity, a Team Liquid, az MIBR (ősztől a Heroic) és az Evil Geniuses. A csapatok három négyfős csoportba seedelik egymást, majd Bo1-eket játszanak az újraseedelésért – ezen a ponton még senki sem esik ki. Ezután rögtön következik a Play-In Stage, ahol három ágra kerülnek a csapatok és king of the hill formátumban döntik el, hogy kik lesznek az első három felállás, akik egyenesen a döntőbe jutnak. A többiek viszont kapnak még két esélyt. Az első a Last Chance Stage, ami a neve ellenére inkább utolsó előtti esély, innen ismét három csapat jut tovább egyenesen a döntőbe. A valódi utolsó esély pedig a Showdown.

Showdown

A Showdown két régióban, Európában (+CIS) és Észak-Amerikában (+minden más régió) zajlik. A csoportkörben kieső hat csapat mellé egy top meghívott, valamint a nyílt selejtezőkről további kilenc csatlakozik. A helyek számát úgy osztják el, hogy végül nyolc-nyolc csapat legyen mindkét régióban. A Showdownok egyenesági-kieséses tornák, ezekről egy-egy csapat jut ki a szezonális döntőre, a győztes. Velük együtt alakul ki a végső nyolcfős mezőny a döntőben.

Szezonális döntő

A LAN-döntőben két GSL-csoportba osztják a csapatokat, minden mérkőzés Bo3: a csoportgyőztes az elődöntőbe, a második és harmadik helyezett pedig a negyeddöntőbe jut tovább. A közönség előtti rájátszásban már egyenesági-kieséses rendszert használnak ismét. A szezonális döntő győztese viszont nem csak 200 000 dollárral lesz gazdagabb, hanem kap egy meghívást a World Finalre is.

World Final

A World Final az az egymillió dollár összdíjazású torna, ahol a tavaszi és őszi BLAST szezonok végeztével az év legjobb csapatai küzdenek egymással decemberben. Ez a verseny úgy működik, hogy nyolc csapat kap meghívást: a tavaszi és őszi döntők győztesei, az ESL Pro League szezonok győztesei, a két Major bajnokai, valamint az ezeken és még Katowicében, Dallasban vagy Kölnben szerzett pontok alapján további két csapat. Amennyiben a tornagyőzelmek alapján újabb helyek szabadulnak fel (gyakorlatias példával élve, máshol is nyerne a FaZe), akkor további csapatok juthatnak be pontok alapján – ezt a rendszert itt lehet nyomonkövetni.

Reméljük most már tiszta, hogy a BLAST Premier melyik szakaszában ki és miért küzd. Ha pedig szeretnél bekapcsolódni a jelenleg is folyó Showdown közvetítéseibe, akkor az Esport1TV kínálatában élőben, magyar nyelven követhetitek azt Twitchen!

Borítókép: BLAST

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!