„Volt rengeteg fiatal, aki nem indult idén és hihetetlenül gyorsak

„Volt rengeteg fiatal, aki nem indult idén és hihetetlenül gyorsak" - Blazsán Patrik interjú

Egyelőre megállíthatatlan itthon, triplázott Blazsán Patrik a K&H MNEB SimLiga GTSport bajnokságban és elbeszélgettünk vele egy kicsit az idei szezon után.

Blazsán Patrikot talán nem is kell bemutatni azok számára, akik találkoztak már a szimulátorozás valamelyik válfajával. De azért nem árt tudni róla, hogy 2011-ben kezdett komolyabban foglalkozni a versenyzéssel amit az F1-2011-es játékkal valósított meg. 2013-ban csatlakozott a Race Online Hungary csapatához, ahol meghatározó nemzetközileg jegyzet Gran Turismo versenyzővé vált. Számos online nemzetközi tornát nyert, majd 2017-ben újra megpróbálta a Codemasters F1-et amivel egészen az élő döntőig eljutott Londonban. 2018-tól az újonnan elrajtoló FIA GT világbajnokság meghatározó szereplője.

Célja a világbajnoki cím elnyerése. Itthon pedig egyelőre nem igazán talál legyőzőre, legalábbis a K&H MNEB SimLiga GTSport versenysorozatában abszolút egyeduralkodó, hiszen idén már zsinórban a harmadik bajnoki címét gyűjtötte be. 2022-ben is 9 győzelmet aratva utasította maga mögé a mezőnyt és lassan belőle válik az a személy, akit mindenki le akar győzni, de hogy miben rejlik a sikerének a kulcsa, mit gondol a mezőnyről és mit tanácsol a feltörekvő versenyzőknek az az alábbi beszélgetésből kiderül:

Egészen elképesztő tempót diktálsz, ha az élről indulsz, ha tömegből a fordított rajtrács miatt mindig odakeveredsz az élre és nem bírnak veled. Lehet fejleszteni a tempón vagy ez ilyen veled született képesség?

Természetesen igen, mindig lehet fejlődni viszont kell hozzá egy alap sebesség amire lehet építeni. Máté például nagyon gyors, egyike a leggyorsabbaknak, viszont még pici dolgok kellenek ahhoz hogy minden összejöjjön neki, már most is nagyon ott van, idővel viszont szerintem el fogja kapni a legjobbakat is a világbajnokságon."

Mennyire nehéz számodra egyébként, amikor a fordított rajtrács révén több versenyző között kell helyt állnod. Úgy tűnik, hogy olyankor te nagyon türelmes vagy és nem kapkodsz, nem mész bele semmi kakaskodásba. Belül is ilyen nyugodt vagy ekkor vagy ezek a helyzetek azért izgatottabbá tesznek?

A fordított rajtrácsos versenyek a legizgalmasabb részei egy fordulónak számomra, különösen a rajt, ahol néha a szerencsén is múlik a helyezkedés. Próbáltam türelmes lenni hiszen a Nissannal volt egy kisebb tempóelőnyöm a többiekhez képest, így gyakorlatilag nagyobb kockázatvállalás nélkül végigfuthattam ezeket a versenyeket."

Az egy dolog, hogy egy versenyző mindig győzni akar, de ennyi futam és bajnokság első helye után miből szerzed még ezt az elképesztő motivációt?

Nagyon szeretek versengeni, legyen szó bármiről is. Nagyon jók a fiatalok és mindig jó összemérni a többiekkel, hogy pontosan hol is van az ember tempója. Egyre közeledünk ahhoz, hogy a fiatalok domináljanak."

Egy fiatal titán, Mihalidesz Máté bizonyult az egyik legnagyobb ellenfelednek, de talán a rutin még hiányzik belőle. Mit tanácsolnál neki és a jövő generációjának a szimulátoros karriert illetően? Mire figyeljenek oda, ha igazán fejlődni akarnak?!

Azt tanácsolnám Máténak, hogy legyen türelmes, folytassa a gyakorlást úgy ahogyan eddig tette, ilyen idős korában szinte mindent tud ami elképesztő, kb. ilyen idős lehettem amikor elkezdtem, talán picit fiatalabb, mint most Máté. A többieknek is ugyanezt tanácsolnám, volt rengeteg fiatal, aki nem indult idén és hihetetlenül gyorsak, legyetek kitartóak és türelmesek, tehetségetek alapján könnyedén a legjobbak közé fogtok kerülni."

A K&H MNEB kiemelt támogatója a Digitális Jólét Program és az MI Kihívás.

Kövess Minket!