A NIP visszatartja a játékosok matricapénzét, vita lett belőle

A NIP visszatartja a játékosok matricapénzét, vita lett belőle

A NIP vitás helyzetbe került jelenlegi és korábbi CS:GO játékosaival, mert nem fizették ki a 2020-ban elmaradt Rio Major miatt készült matricák után járó pénzt – jelentette Richard Lewis a Dexerton.

A Dexerto forrásai szerint a 2020-as NIP CS:GO csapata a szerződésük alapján jogosult lenne a részesedésükre a 2020-as RMR matricákból járó bevételre és ezért most nawwk a lehetőségeket keresi arra, hogy megkapja, ami neki jár. Elméletileg 2-300 000 dollárról van szó játékosonként, ezt arra alapozzák, hogy rendszerint egy Legend státuszú csapatnál ennyi jön össze nagyságrendileg.

Nawwk a játékosszerződés 5.4-es fejezete alapján tart jogot a matricákból származó pénzre. Ebben a következő áll:

„A Csapat kapja meg a csapatmatricákból a Játékostól származó bevétel 16,67%-át. A Játékos kapja a maradék 83,37%-ot a csapatmatricák bevételéből, felosztva a csapattársaival.

A Játékosnak be kell tennie a Játékos matricáiból származó pénz 2%-át a CS:GO csapatnak létrehozott marketingre szánt alapba. A csapat a matricák átvételekor pénzt von le és utal át egy erre a célra szolgáló bankszámlára. Az alapot a CS:GO csapat által jóváhagyott kezdeményezésekre kell fordítani. A CS:GO csapat legalább négy tagjának jóvá kell hagynia a pénzek elköltését.

A Játékos kapja az egyéni matricákból származó bevétel 100%-át, amelyet a játékosoknak osztanak ki.”

A NIP menedzsmentje azonban nem gondolja úgy, hogy ki kellene fizetniük a pénzt az említett 2020-as RMR kapszulák után. Szerintük a Valve szándéka az volt, hogy a szervezetek tartsák meg a pénzt a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák orvoslásaként. A hivatalos CS:GO blogon erről szóló poszt szerint „ezen matricák esetében a bevételek 50%-a a csapatok közvetlen támogatására van”, de ez nem túl specifikus. Ezért értelmezhető úgy is, hogy a csapathoz kerülő pénz felét tarthatják meg, vagy úgy is, hogy a matricapénzek fele a Valve-é szokott lenni általában, tehát a csapatnak utalt teljes összeg őket illeti, nem a játékosokat.

A NIP COO-ja, Jonas Gundersen egy csoportos chatben a következőt mondta a helyzetről a játékosoknak:

„Sok beszélgetés folyik a »matricákról«. Beszéltünk már erről korábban, de úgy tűnik az emberek elfelejtették. Ezeket a »kapszulákat« a csapatok csinálták azért, hogy túléljük a pandémiát és továbbra is csökkenés nélkül fizessük a fizetéseket a szponzorálás, megjelenések teljes hiánya ellenére, a Valve csak leokézta. Ezért ezek nem rendes matricák, mert nem volt Major. Ez egy elkeseredett lépés volt sok csapatnak, mert másképp teljesen kiszálltak volna a CS:GO-ból. Tudom, hogy sok csapat különbözően kezelte ezt és volt, aki egy részét a játékosoknak kifizette – mi úgy döntöttünk nem ezt csináljuk, nem nyúlunk hozzá a fizetésekhez és normálisan visszük az üzletet, több támogatószemélyzetet hozunk be és még jobb hellyé tesszük a Major-győzelmekhez. Ráadásul más csapatoknak nagyon eltérő szerződése van a rendes matricákra, ahol ti srácok majdnem a 100%-át megkapjátok, akárhogyis, mindenki egyedi módon csinálja a dolgait.”

A Dexerton megjelent riport szerint a teljes csapatot érintette a döntés, de az akkor és azóta is ottjátszó trió (REZ, hampus, Plopski) nem kívántak nyilvánosan beszélni róla. Viszont nawwk úgy gondolja, hogy van esélyük visszaszerezni a pénzt a szerződés alapján és ezért tenni is fog. A Dexerto szerint a játékosok megkeresték a Counter-Strike Professional Players Associationt (CSPPA), hogy vizsgálják meg az ügyet.

Nem ez lenne az első eset a NIP történetében, hogy nem fizették ki a játékosoknak járó matricapénzt. 2015-ig bezárólag 340 000 dollár tartozást halmozott fel a szervezet a játékosaival szemben, amiben a matricákon felül pénznyeremények is voltak. Fifflaren még 2019-ben is ezt a pénzt kergette, innen ered a Nothing in Paypal mém is. A mostani eset azonban összetettebb, a Valve-nak mindenképpen tisztáznia kell a szándékát a 2020-as matricákkal kapcsolatban.

Borítókép: NIP/Valve/saját illusztráció

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!