Nincs új rekord, de így is 2,1 millióan nézték a FaZe Major győzelmét

Nincs új rekord, de így is 2,1 millióan nézték a FaZe Major győzelmét

Kielemeztük, milyen hatások állhatnak amögött, hogy a PGL Major Antwerpen döntőjét jelentősen kevesebben nézték, mint a stockholmit tavaly ősszel.

2 113 610 néző követte egyidőben a FaZe és a NAVI küzdelmét a PGL Major Antwerpen döntőjében – közölte az Esports Charts. Ez közel egy teljes millióval több, mint amennyien a közvetlen előtte lévő rájátszásbeli meccsekre becsatlakoztak, azonban 600 ezerrel elmarad a PGL Major Stockholm 2021 őszi fináléjától. Ennek ellenére mindenidők második legnézettebb Major tornája lett a belgiumi verseny, panaszra tehát nem lehet oka a szervezőknek. A jelentős különbséget viszont érdemes boncolgatni egy kicsit.

Kezd kirajzolódni ugyanis két trend. Egyrészt a G2 meccseit fokozott figyelem övezi szakasztól, versenytől és e-sporttól függetlenül. Másrészt az előző Major sok, nem CS:GO rajongót is megszólított, mivel két éven át nem volt ekkora verseny egyetlen e-sportból sem, de ez később csak egy részüket fordította állandó nézővé. Nagyságrendileg semmiképp, de hatását tekintve a Dota2 TI-ához lehetne hasonlítani a jelenséget, ahol a verseny körüli hírverés sokakat behúz, hiába nem ismerik a játékot.

A G2 kapcsán érdemes megnézni a FURIA elleni Legends Stage meccsüket Antwerpenben. Ezt szinte ugyanannyian (1,1-1,2 millióan) nézték, mint a rájátszás legnézettebb mérkőzéseit (kivéve a döntőt). Ebben fontos szerepe lehet a FURIAnak is, mert nagyon sok brazil néző volt gaules streamjén, akik bizonyára nem NiKoék miatt kapcsoltak oda. De a Team Spirit–FURIA negyeddöntőt nem nézték ennyien sem, pedig sokkal fontosabb volt a verseny szempontjából, tehát fellelhető a G2-faktor, nem csak hatalmas brazil tömegek kellenek a jó számokhoz.

Ha ugrunk egyet az időben Stockholmig, akkor láthatjuk, hogy a G2 egy olyan kisebb közönséggel és rajongótáborral bíró csapat ellen, mint a Heroic is simán hozott a rájátszásban 1 405 407 csúcsnézettséget – a dánok jellemzően Astralis szurkolók, a dán lakosság is csak 5,8 millió fő. Egy nem-Major versenyen, az IEM Katowicén is egymillió körüli számokat hoztak a NAVI elleni elődöntőben és a FaZe elleni döntőben. Még csoportkörös meccseken is félmillió körül teljesítettek, bőven az átlag (300 ezer) felett. De az elmúlt évek katowicei nézettségeit vizsgálva látható, hogy ez volt a legnézettebb nem-Major a városban valaha, tehát nem csak a G2, de a CS:GO nézettsége is nőtt. Azonban felettébb gyanús, hogy egy újabb G2–NAVI döntő Antwerpenben nagyobb figyelmet generált volna, mint amit a FaZe tudott, bár akkor sem érik el a 2,7 milliós csúcsot.

Az előző Major hatása lehet az is, hogy 2019-hez képest a szezon szempontjából fontos, de inkább hardcore rajongóknak szóló versenyek, mint például az ESL Pro League csúcsnézettsége is jelentősen javult. Az ESL Pro League 310-410 ezres csúcsokat hozott idén tavasszal, pedig egy németországi stúdióban ment le a teljes verseny, közönség nélkül. Ehhez képest az ESL Pro League 10 Odense-i LAN döntője 2019-ben 250-350 ezres csúcsokat hozott a rájátszás meccsein. Az átlagos nézettség tekintetében az imént is vizsgált két verseny esetében 2021-ben 132 ezres átlagot, míg 2019-ben 165 ezres átlagot láthatunk az Esports Chartsot böngészve, amiből romlásra következtethetnénk. De nagy különbséget jelent a meccsek mennyisége: 2021-ben 79 meccsből álló, régiókat összevonva vezetett szezon volt, 2019-ben pedig csupán 30 mérkőzésből állt az összes régiót egybefoglaló döntő, kevesebb, de ismertebb résztvevővel.

Ha még hozzávennénk a 2019-es EPL szezon fináléjához például az európai csoportkörös statisztikákat is (36 extra meccs, 65 ezres átlag nézettséggel, online versenyen), az csak tovább torzítaná a képet, Amerika pedig egyenesen a földig húzná (30 ezer átlag 36 meccsen). Ebben a kontextusban vizsgálva az a 132 ezres átlag az idei EPL 15-ön kifejezetten erősnek tűnik, ha figyelembevesszük még a csapatok mennyiségét és minőségét, rajongótáboraik vélhető száma közti szakadékokat (niche régiók kis csapatai vs G2 vagy NAVI) is, valamint a verseny hosszát (egy hét 2019-ben vs egy hónap 2021-ben). Ez alapján sokat javult az EPL nézettsége két év alatt, változhatott a közönsége is: a hardcore, regionális rajongók helyett már a teljes versenyt nyomonkövető nézők jelenhettek meg.

Mindezt átgondolva, mégha a tökéletes, mindenre kiterjedő statisztikák nem is nyilvánosak, akkor is látható, hogy nem az antwerpeni Major nézettsége a kiugróan alacsony Stockholmhoz képest, hanem Stockholm teljesített minden racionális elvárás felett. Az antwerpeni csúcs a Majorök új realitása lehet a legfontosabb nem-Major tornákhoz, így például Katowicéhez képest. Míg a stockholmi verseny rájátszása és döntője sokkal inkább tűnik anomáliának, amihez egy jól teljesítő és játékokon átívelően népszerű G2 (és bizonyára a túloldalon játszó s1mple), valamint a világ e-sport iránt érdeklődő részének a kiehezettsége is szükségeltetett, tehát közvetlen a pandémia hatása is. Viszont a stockholmi nézettség hatással lehet mindenre, ami utána következett. A tier 1-es CS:GO pedig szépen gyűjti az új követőket a Majorök farvizén még 10 évvel a megjelenése után is.

Borítókép: PGL

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!