Top 5: A profi e-sport legnagyobb botrányai

Top 5: A profi e-sport legnagyobb botrányai

Sajnos láthattunk pár szörnyű sztorit az évek alatt.

Milliók kedvence, százezrek megélhetése, ugyanakkor néhány tucat ember szégyene is. A profi e-sportról beszélünk, amit hiába imádunk - legyen szó bármelyik játékról is - vannak néhányan, akik a rossz útra léptek és nem csak saját magukat, de magát az e-sportot is lejáratták az évek alatt. Jöjjön most az az öt botrány, amit legszívesebben mindenki kitörölne az e-sport történelemkönyvéből.

2014 Hearthstone - Nők kizárva

Nyolc évvel ezelőtt még sokan úgy gondolták, hogy az e-sport akkor lesz sikeres, ha az a hagyományos sportok által kitaposott utat követi. Nagyobbat nem is tévedhettek volna. Tökéletes példát szolgáltattak erre egy 2014-es finn Hearthstone kvalifikáció szervezői. Az ötlet az volt, hogy akárcsak a hagyományos sportágak esetében, majd e-sportban is különválasztják a női és a férfi mezőnyt.

A gond az, hogy amióta világ a világ, az e-sport pont ennek az ellenkezőjéért küzdött, így érthető, hogy nagy volt a világ felháborodása, amikor kiderült, a selejtezőn csak és kizárólag finn férfiak indulhattak el. Szerencsére ez csak egyszeri botlás volt és bár még mindig le van maradva a női e-sport, egyre több lehetőséget kapnak, egyre több profi női játékost ismerünk meg és reméljük, hogy egyre több női sikernek is lehetünk majd a szemtanúi az elkövetkező években.

2018 CS:GO - A híres word.exe

Erre valószínűleg még sokan emlékeztek, hiszen csak pár éve történt. Az OpTic indiai CS:GO-csapata valósággal szárnyalt, javarészt egyetlen játékosnak, Forsakennek köszönhetően. A srácot évek óta csalónak bélyegezték az online közösségben, kétséges videói máig hihetetlenek a YouTube-on. 2018-ban viszont LAN-on bizonyíthatott volna, de mint kiderült, Forsaken tényleg csalt.

Aimbottal játszott, LAN-on is. Az adminok persze hamar észre vették és ekkora megszületett a word.exe mém. Forsaken ugyanis trükkös volt, a csalását szimplán átnevezte word.exe-re, gondolva, hogy ezzel mindenkit átverhet. Hát... nem jött össze.

2017 CS:GO - A BIG-bug

Éppen a 2017-es PGL Majorön játszottak a legjobb csapatok, amikor sokaknak szemet szúrt, hogy a BIG-játékosai folyamatosan ugrálnak Infernon. Hamar kiderült, hogy egy évek óta létező, ám sosem javított bugot használtak ki a játékosok, melynek segítségével egyes ugrásokból értékes információkat szereztek, míg ők láthatatlanok maradtak a fedezékük mögött.

Nem a BIG-hibája volt, hogy a Valve évek óta nem foglalkozott ezzel a hibával, így a csapatok közös döntésre jutottak. A Major maradékában egyik csapat egyik játékosa sem használhatta a bugot, pusztán becsületből. Idén pedig megismétlődött a helyzet, ismét PGL Majorön jártunk, ismét egy bug került a középpontba, ám ezúttal a G2 használta azt. A csapatok ezúttal is meg tudtak egyezni, hogy nem használják a hibát, ám idén már a Valve is gyorsabb volt és hamar javították is a bugot.

2016 Starcraft II - Börtönbüntetést járt csalásért

Sajnos sok játékban láttunk már bundabotrányokat. Starcraft II-ben az egyik legnagyobb Life nevéhez fűződik, aki 2014 környékén az egyik, ha nem a legjobb SC2-profi volt. Sikert sikerre halmozott, de számára ez sem volt elég. Még 2015-ben kibukott egy óriási összeesküvés, egy bundabotrány, amiben olyan nagy nevek is részt vehettek, mint Life. Nem sokkal később be is bizonyosodott, hogy a koreai játékos szándékosan dobott el meccseket, így nyerve még több pénzt. Dél-Koreában ezt igencsak súlyosan büntették, Life 18 hónapra rácsok mögé került és végleg eltűnt az e-sport rajongók szeme elől.

2019 League of Legends - Az edző veri a csapatát

A Team Griffin olyan csodára volt képes, amire csak kevesen. A semmiből érkezve, feltörekvő játékosokat felkarolva, néhány év alatt a legjobb LoL-csapatok közé küzdötték magukat. Igazi sikersztori volt, egészen addig amíg a játékosok ki nem tálaltak a háttérben meghúzódó folyamatokról és szörnyűségekről.

Egyik részről a csapat menedzserére, Cho Gyu-nam-ra panaszkodtak, aki, állításuk szerint, akartuk ellenére kényszerítette bele őket egyes szerződésekbe. Ettől még rosszabb volt, az amit az edzőjük, Kim Dae-ho vagy más néven cvMax tett. Ő verbálisan és fizikálisan is rendszeresen bántalmazta a játékosokat. Voltak viták, melyek odáig fajultak, hogy cvMax fojtogatni kezdte a játékosokat. Az edző és a menedzser megkapták büntetésüket, a Team Griffin pedig gyors lejtmenetbe kapcsolt, 2021-ben meg is szűnt a csapat.

Ezt olvastad már?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!