Korábban lesz a nyári szünet, csak épp a profikat nem kérdezték meg

A CSPPA bejelentette a 2023-as nyári szünet dátumát, amely a szokással ellentétben közelebb lesz a tavaszi Majorhöz.

Június 12 és július 9. között lesz a profi játékosok nyári szünete 2023-ban – jelentette be a Counter-Strike Professional Players' Association (CSPPA). A döntés értelmében a szünet a szokásos július-augusztusi dátumhoz képest egy hónappal korábbra kerül jövőre, így közelebb lesz a Valve májusra tervezett Majoréhez. A CSPPA arra hivatkozott a bejelentésében, hogy a döntést az általuk képviselt játékosokkal, valamint a rendezvényszervezőkkel és a közösséggel egyeztetve hozták meg. Ennek ellenére számtalan profi játékos, edző és menedzser állítja, ők a tweetből értesültek a dátumokról először.

Az előrehozott nyári szünettel egyenlően osztaná fel a tavaszi és őszi szezonokat a CSPPA. A téli szünet december közepétől január közepéig tart, így a korábbi hat- és négyhónapos szezonok helyett közel öt-öt lesz az arány 2023-ban. A CSPPA szerint ez javítana a játékosok kiégettségén, amelyet idén a tavaszi szezon hossza, valamint az annak közepébe tett Major okozott. Az érdekvédelmi szervezet hozzátette, hogy tárgyalni fognak a Valve-vel a Majorök időpontjairól. A Valve egyelőre nem reagált a nyári szünettel kapcsolatos tervekre hivatalosan – várhatóan nem is fog –, de érdekes lenne látni az ő elképzelésüket is, mert a Major vége és a szünet kezdete így egy-két héten belül lesz jövőre.

A játékosok viszont reagáltak a hírre és nem igazán tetszett nekik, amit láttak. Először is, többen állítják közülük (Karrigan, Twistzz, Magisk, Bymas, csak hogy néhányat említsünk), meg sem kérdezték őket. Másodszor, nem értenek egyet a dátumokkal, mert a családtagjaik várhatóan nem fognak ráérni akkor. A nyári szünetnek pedig alapvetése volt, hogy a sokat utazó fiatal játékosok a rokonaikkal és a barátaikkal akarják ilyenkor tölteni az idejüket. Továbbá a turista szezon csúcsán szeretnének kikapcsolódni, ami az eddigi években garantált volt.

A CS:GO profik éves nyári szünetének időpontja rendszeres vita tárgya a szakértők között. Mivel a szünet az április-májusi és október-novemberi Majorök között van félúton, úgy szakítja félbe a versenynaptárat, hogy a Major után közel két hónapon át zajló versenyek valamelyest jelentőségüket vesztik a játékosok kiégése, fáradtsága, valamint az átigazolási szezon miatt. A szakértők szerint ezért jobb megoldás lenne, ha a Major után lenne a szünet – 2023-ban ez megvalósulhat. De a CSPPA megoldásával ellentétben senki sem kérte közülük a szünet előrehozását, inkább a Major áthelyezése szokott téma lenni.

A profik szerint a július közepétől kezdődő szünet jó megoldás, mert akkor tudnak időt tölteni a családjaikkal. Amiben viszont gyakran eltér a véleményük a szakértőkétől, hogy ők azt szeretnék, ha a Major a szezon közepén lenne. Mert úgy gondolják, három hónap alatt képesek elérni mindent, ha pedig nem, akkor minél hamarabb túl akarnak esni a cseréken – ezt láthatjuk idén is. A korábbi években problémát jelentett a játékosoknak, hogy a nyári szünet alatt kellett felkészülni az új felállással. Az idei rendszer ezt megoldja, a kérdés, hogy milyen áron.

Miután a rendezvényszervezőkön kívül mindenki tagadja, hogy a CSPAA megkérdezte őket, ezért nehéz nem arra gondolni, hogy ők kritizálhatták a 2022-es nyári szünetet az egyeztetések során. Ennek alapja alighanem az lehetett, hogy a versenyeikre olyan csapatok érkeztek a Major után, akik nem az elvárt színvonalon játszottak vagy nem volt végleges a felállásuk, ezzel ronthatták a rendezvényeik értékét, presztízsét. Tegyük hozzá, több megbetegedés is volt az elmúlt hetekben, ami arra kényszerítette a csapatokat, hogy beugróval induljanak, tehát nem lehet teljesen a játékosokra hárítani a felelősséget.

Borítókép: TalkEsport

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!