A nyári szünet a játékosoké! Vagy a rendezvényszervezőké?

A nyári szünet a játékosoké! Vagy a rendezvényszervezőké?

Hiába létezik megoldás, nem igazán látszik a törekvés a vita rendezésére egyik oldalon sem.

Augusztus 15-én indulnak az IEM Rio Majorre vezető RMR-ok nyílt, online selejtezői. A CSPPA által szervezett, profi játékosoknak szóló szünet egy nappal korábban, 14-én ér véget. Tehát az év egyik legfontosabb kvalifikációjára készülve a játékosok gyakorlása a vártnál hamarabb indulhat, arról nem is beszélve, hogy az ezen résztvevő csapatoknak a felállásaikat is ki kell találniuk addigra. A jelenség egyáltalán nem új, de az ESL kommunikációja alapján ismét előkerült a kérdés: a nyári szünet a játékosoké vagy a rendezvényszervezőké?

Hadd fejtsem ki bővebben. A CSPPA nyári szünete évről évre vitát generál, vagy az időpontjai miatt – a 2023-as terv a játékosoknak nem tetszik éppen –, vagy a jelentése miatt. Jelen esetben ez utóbbi a probléma forrása. A rendezvényszervezők úgy értelmezik a szünetet, hogy azalatt nem tartanak versenyeket, de amint véget ér, kezdődhet a szezon, amibe mindenki ereje teljében vág bele a vakáció után. Ezzel szemben a játékosok és a képviselőik azt gondolják, a szünet az szünet. Tehát ők csak akkor szeretnének a felkészüléssel foglalkozni, amikor az véget ér. Ez évek óta problémát jelent, nem is igazán látszódik, hogy közelednének egymáshoz a felek. A játékosok irányából nincs valódi törekvés arra, hogy az ő értelmezésük szerint alakuljon a helyzet, míg a szervezők egyre nyíltabban és könnyebben érvényesítik az akaratukat ezen a téren.

A Major selejtezőiről szóló bejelentés után az ESL egyik alelnöke, Ulrich Schulze igyekezett kontextussal szolgálni a dátumokkal kapcsolatban. Egyrészt, a már bejelentett őszi versenyek dátumait hozta fel érvként. A Major egyes szakaszait ugyanis ezek köré kell szervezniük és ezért csakis az a két hét jó mindenkinek, amit választottak.

Másrészt, szerinte a nyári szünet a rendezvények szünete. Régebben voltak ezután „kevésbé fontos versenyek”, amelyek bizonyos értelemben időt nyertek a nagy csapatoknak, de mostanra ez az út járhatatlanná vált. Ezért Schulze úgy gondolja, a praktikus megoldás az, ha rendezvényszünetként gondolkodunk a nyári szünetről, a játékosok pedig kitalálhatják, hogyan és mivel szeretnék azt tölteni.

Harmadrészt, a július 22-i (többek szerint kései) bejelentést az indokolta szerinte, hogy meg kellett várják az IEM Köln végét. Ugyanis másképp ütközés lett volna az EPL csoportköre és az RMR selejtezők között. Pontosabban nem fejtette ki, de vélhetően ezalatt arra gondolt, hogy a Pro League-en résztvevő csapatok között vannak Európán kívüliek is szép számmal és ez logisztikai nehézséget jelent. Ezen csapatoknak a saját régiójukban kell selejtezniük az RMR-ra, de az EPL miatt Európába kell utazniuk. Az IEM Köln alapján frissített seedeléssel összerakhatták a csoportokat úgy is, hogy ez ne okozzon problémát senkinek.

Az ESL döntésével kapcsolatban a leghangosabb kritikát nem a játékosok fogalmazták meg ezúttal, hanem Jérôme Coupez, a Prodigy nevű játékosügynökség alapító–igazgatója. Szarkasztikusan fogalmazva, „nagyon fenntarthatónak” nevezte, hogy a szünet alatt jelentik be a dátumokat, amelyek miatt a játékosok szünete sokkal hamarabb ér véget, mint az várható volt.

Erre Schulze is reagált, aki ismét rendezvényszünetként hivatkozott a kérdéses időszakra, majd Coupez kritikájáról azt mondta, nem érti, miért nem inkább a szünetek hosszáról vitázik, hiszen amikor véget ér a rendezvényszünet, akkor indulnak a versenyek, nincs itt semmi látnivaló. Coupez szerint ezzel a kiégett játékosok nem értenének egyet, mert ez játékosszünet, arra szolgál, hogy pihenjenek, feltöltődjenek. Ezzel szemben a selejtezők bejelentése miatt lehet lesz, aki nem is tart szünetet inkább.

Mindkét oldal érvei érthetőek, azonban Schulzenek kell igazat adjunk abban, hogy a rendezvényszünet praktikusabb értelmezése a nyári szünetnek, mint a játékosszünet – legalábbis jelen formájában. Az értelmezési különbségek viszont oda vezetnek, hogy a játékosok szerint a nyaralásuk alatt kell eldönteniük, mikor kezdenek bele a gyakorlásba és ez valóban fenntarthatatlan. Ennek ellenére mégis így működik évek óta, valódi párbeszéd pedig nincsen róla.

Megoldás lehetne a nyári szünet meghosszabbítása, amit Schulze is javasolt Coupeznek, mint lehetséges ügy. Viszont ezt jelen állás szerint nem lehet megcsinálni, mert az őszi szezon zsúfolt. A szünet előrehozása javítana ezen a problémán, de a játékosok nem díjazzák az ötletet. Tehát várhatóan 2023-ban is minden marad ugyanígy. A vita pedig – hacsak a játékosok nem kezdik komolyan venni az érdekeiket – teljesen feleslegessé vált ezen a ponton.

Borítókép: HLTV/brcho

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!