49 játékost vádol bundázással egy volt ESIC alkalmazott

49 játékost vádol bundázással egy volt ESIC alkalmazott

Szerinte az ESIC vagy nem akar, vagy nem tud az esetekkel foglalkozni. Valójában az sem biztos, hogy igazat beszél az illető.

Az Esports Integrity Commission (ESIC) állítólagos volt alkalmazottja, Alexei Yarabeu bundázással, radarhackeléssel és úgynevezett „szellemtornákon” való részvétellel vádolt meg összesen 49 játékost a cybersport.ru-n megjelent blogon. A nevek között szerepelnek olyan magas szinten játszó profik is, mint az OG jelenlegi AWP-se, degster, Perfecto a NAVIból, HObbit a Cloud9-ból, valamint a HooXi-féle Copenhagen Flames-felállás volt tagjai.

A hosszú listáról egy orosz nyelvű podcastban 6 játékost emelt ki: Woro2k-t, Ramz1kot, Dimát, FinigaNt, REDSTARt és w0nderfult. Yarabeu szerint ők direkt vagy indirekt módon bundáztak. Előbbi azt jelentené, hogy ők maguk dobták el a meccset, míg utóbbi arra utal, hogy a csapattársaik bundáztak. Yarabeu degster nevét is felhozta, de arról nem volt szó, hogy ő maga aktívan részt vett volna bundázásban, a listán is csak vélt tevékenységről beszél az ő esetében.

Yarabeu egy csecsen bundázási hálózatról beszélt a podcastban kiemelt játékosok esetében. A szervezők szerinte fiatal játékosokat csábítottak Oroszországba bootcampelési lehetőség ígéretével. Cserében azt kérték tőlük, hogy rendszeresen bundázzanak, többnyire olyan versenyeken, amelyeket szándékosan ezért hoztak létre – erre utal a szellemtorna kifejezés.

„Ezt egy Csecsenföldről származó csoport csinálta. Fogták a kvalifikált játékosokat, Oroszországba vitték őket, ahol volt néhány emberük és az e-sportolók bootcampeltek. Aztán néhány »tiszteletre méltó« ember a hátuk mögé állt és azt mondták, ezt a meccset most nem nyeritek meg. A csapat pedig veszített.” – mondta Yarabeu a bundázásról.

Yarabeu azonban semmilyen kézzel fogható bizonyítékot nem mutatott be a podcast vagy a blogposztja során. (Chatlogok, felvételek vagy tranzakciók lennének a legvalószínűbbek bundázásnál, de nem láttunk ilyesmit Yarabeutól - a szerk.) Így a vádakat érdemes erős fenntartásokkal kezelni. Dima és degster tagadják, hogy részt vettek volna ilyesmiben és Yarabeu kompetenciáját, valamint múltját is kérdőre vonták.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a jelek szerint Yarabeu az ESIC működését igyekszik így leleplezni. Szerinte a felügyelőszervezetnél nem értenek az e-sporthoz, nem csinálnak valójában semmit és csak pénzzel akarják lehúzni a partnereiket. Yarabeu olyan állításokat tesz a már említett blogposztjában, minthogy a rendezvényszervezőktől pénzt kérnek egy vizsgálatra, de valójában nem csinálnak érte semmit, csak ígérgetnek, majd jogi akadályokra hivatkozva elutasítják a partnereket, megtartva a pénzt – mindezt nonprofit cégként.

Yarabeu teljes listája

Woro2k
w0nderful
Dima
FinigaN
HooXi
birdfromsky
TYLOO
Lynn Vision
Ramz1kBO$$
tricky
glowiing
clax
Norwi
Psycho
Sergiz
DemQQ
SENSEi
j3kie
7oX1C
Perfecto (vélt)
Hkta
OWNER
kr1vda
nat1ve
r1nkle
SasukeQO
NMV
faydett
FpSSS
fitch
Hobbit (vélt)
jabbi
nicoodoz
roeJ
Zyphon
joel
REDSTAR
V1c7oR
S0tF1k
degster (vélt)
RAiLWAY

Borítókép: PGL
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!