Amire senki sem számított: Liquid–Vitality fináléval ér véget az ESL Pro League!

Amire senki sem számított: Liquid–Vitality fináléval ér véget az ESL Pro League!

17:00-tól jön az ESL Pro League döntője, semmiképp se maradjatok le róla!

Elérkeztünk az  ESL Pro League 16. szezonjának fináléjához, miután a Liquid szoros küzdelemben 2-1-re legyőzte a Cloud9-t (Inferno 16:11, Ancient 13:16, Dust2 16:13) és a Vitality egy hatalmas comebackkel összetörte a G2 döntős álmait (Mirage 16:8, Inferno 19:16). A tegnapi nap győztesei ma öt hét kulminációjaként egy Bo5 mérkőzésen döntik el, hogy melyikük a legjobb. 

A Liquid és a Cloud9 találkozója az amerikai csapat győzelmével indult Infernon, ahol az első félidőben nafany és Ax1Le egyéni teljesítményei miatt tudták tartani a lépést az oroszok, a második félidőben viszont már ez sem volt elég. Ancientön folytatták az erős szereplést YEKINDARék, 12:3-as félidőt nyertek a CT-oldalon, azonban a Cloud9 játékosai nem hagyták ennyiben és megfordították az állást, döntetlenre hozva ezzel a szériát.

Dust2 első félideje Infernora emlékeztetett, a második viszont már nem: a két csapat fej-fej mellett haladt 13:13-ig, ahonnan végül a Liquid tudott elmozdulni a győzelem felé, ami 16:13-nál következett be. Ezzel az eredménnyel a Liquid először jutott egy nagy LAN döntőjébe a 2019-es IEM Chicago óta.

A Vitality és a G2 mérkőzése a francia–dán–izraeli csapat hegymászásáról szólt. Mirage-on a G2 kezdett erősebben, 7:3-ra is vezettek egy ponton, de a Vitality zsinórban öt kört nyerve megfordította a félidős állást. Spinx pisztolykörös 1v2-je pedig lehetőséget adott nekik arra, hogy méginkább elhúzzanak – a pálya utolsó 13 köréből egyetlen egyet tudott zsebre tenni a G2. Infernon ennél nagyobb ellenállásra számítottunk a G2-tól, ami igaznak is bizonyult, miután egyik pillanatról a másikra már 15:7-re vezettek.

Úgy tűnt, közel a befejezés és jöhet a decider, Vertigo. A Vitality viszont másképp gondolta és Magiskék sorra állították meg a G2 A-támadásait, ezzel visszahozva a pályát a sírból és hosszabbításra mentve azt. A meccs végül 2-0-val ért véget, miután a G2 összesen 5 T-kört tudott lehozni 18 lehetőségből (az OT-t is számolva).

A ma esti finálénak egyértelmű favoritja nincsen. Bár a Vitalityt meggyőzőbbnek tartják a fogadóirodák és a közönségszavazások is. A Liquid viszont idáig is alulértékelt volt az eredményeikhez képest, tehát nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni ezekből. Amivel mindenképp számolni kell, hogy a két csapat játékstílusa igen eltérő: YEKINDAR inkább az ellenfél arcában játszik, a csapat folyamatosan lehetőségeket akar gyártani, míg a Vitality mostanra beiratkozott a Jame nevével fémjelzett Counter-Strike iskolába és már 4v5 retake-eket sem próbálnak meg olykor, annyira óvatosak.

A Vitality problémája egy ilyen párosításban? YEKINDAR Jame növendéke és tudja jól, hogyan lehet nyomás alá helyezni egy ilyen csapatot, mit kell tenni ahhoz, hogy mentésre kényszerítse őket, ezzel könnyedén gyűjtve a köröket, miközben az ellenfél csakis a gazdaságának életben tartására koncentrál. Ez kiváltképp kritikus pontja a Vitality játékának, hiszen a legdrágább fegyverrel játszó játékosuk a legnagyobb hatású is egyben – tudják, hogy AWP-t kell adni ZywOo kezébe, hogy esélyük legyen hosszabb távon. Persze, ha bejön a Vitalitynek valami őrült dolog, mint például tegnap apEX M4A1-S ugrabugrálása NiKo és huNter ellen, akkor édesmindegy.

Természetesen a Liquidnek is vannak gyengéi. Ilyen például oSee, akinek az ingadozó játéka aligha lesz elég egy ZywOo kaliberű játékos ellen. Továbbá YEKINDAR sem valami legyőzhetetlen entry fragger, hiába mutatják ezt a számok: igen, minden második körben megpróbál valamit, igen, ezeknek a fele be is jön, de a Vitality jóval óvatosabb annál, hogy ilyen előnyöket adjon el. Ha pedig el is kezdenek hibázni vele szemben, akkor ott áll mögöttük zonic, aki gyorsan észhez téríti majd őket.

Ezeken túl ott van még a történelem is a két csapat játékosai között. Aki emlékezik még 2018-ra és 2019-re, az tudhatja, hogy a volt Astralis-játékosok és a Liquid magja rendszeresen egymásba futottak, rivalizáltak, a dánok pedig szinte mindig felülkerekedtek ezekben a csatákban – a Liquid Grand Slam futását leszámítva. Azóta eltelt jó pár év, változtak a csapatok és a világ is. Ezek a felállások még nem találkoztak egymással hivatalos meccsen. Tehát bármi is történjék, új időszámítás veszi kezdetét ma este, pont a Major előtt. A mezőny, főleg a top 10, soha sem volt még ennyire kiszámíthatatlan. Azt pedig csak lehet évek múltán tudjuk meg, hogy ennek az ESL Pro League-nek milyen jelentősége lesz a nagy egészet nézve.

EPL MENETREND, KÖZVETÍTÉS

Az ESL Pro League 16. szezonjának rájátszása keddtől vasárnapig tart az alábbi képen is látható menetrend szerint – az időpontok egyeznek a magyarországi időzónával. Kövessétek velünk a világ legjobb csapatait élőben, magyar nyelven az Esport1TV Twitch csatornáján vagy az Esport1.hu pontgyűjtő felületén!

Forrás: ESL

Borítókép: HLTV/theMAKKU
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



SZERINTED KI NYERI MEG AZ ESL PRO LEAGUE-ET?

  • 43 %
  • 57 %