Batman nélkül a négy lovag is elbukott - Gotham Knights teszt

Nem könnyű úgy folytatni egy sorozatot, hogy a főszereplőt elteszik lábalól.

Ráadásul ezt hiába próbálta meg a szupergonoszok hada, végül a fejlesztők döntöttek úgy, hogy jobb lesz a Denevérember nélkül egy játékot kiadni, mely a DC univerzumára épít. Batman nem csak a PR szöveg részeként hunyt el, valóban eltemették és a Gotham Knights sztori első képsorai azt is bemutatják hogyan történt mindez. Ra's Al Ghul nem bírt magával és mindenáron el akarta törölni Bruce Wayne-t, pedig egy ideig úgy tűnt, mintha őt szeretné örökösének az Árnyak Ligája élén, dehát nem minden alakul a tervek szerint. Belecsöppenünk az új fejezetbe, ami immáron Batman négy padawanjáról szól. Megkapjuk a Batgirl, Nightwing, Red Hood és Robin kvartettet, a jó hír viszont az, hogy a főhadiszállásra visszatérve minden küldetés előtt kiválaszthatjuk a közülük legszimpatikusabb hőst.

Gyorsan ejtsünk szót a látványról, ugyanis az elég hamar kiderül majd mindenki számára, hogy több esetben is belefuthat eldobált képkockákba, tehát azt kell mondjuk, hogy nem sikerült igazán jól az optimalizáció. Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy konzolokon sincs minden rendben, sőt a 30 fps-es teljesítmény egyenesen vérlázító 2022-ben, de sajnos egyes PC-knek sem ízlik maradéktalanul ez a program. Egy 2070 Super még low grafikai beállítások mellett sem minden tudta elérni a 60 FPS-t, ez pedig több, mint érdekes jelenség. Már csak azért is, mert a Gotham Knights nem mondható szebbnek, mint az elmúlt egy évtizedben kiadott Arkham játékok. Egyedül a belső terek esetében dicsérhető ebből a szempontból a játék, hiszen ott vannak látványos és gyönyörű helyszínek. A Gotham alatt húzódó alagút rendszer például szenzációs, hogy csak egyet emeljünk ki. Ezeknek még egyébként van is némi darkosabb beütése, összességében viszont az a helyzet, hogy közel sincs olyan baljós és sötét az atmoszféra, mint az Arkham-széria esetében.

Ami még elég furán hatott és eléggé hamar világossá vált, hogy a négy karakter nem is tér el annyira nagyon egymástól, mint amennyire beharangozták az előzetesek alkalmával. Persze mindegyikük kapott több képességfát is, de ezek között alig-alig van érdemben eltérés. A Knighthood skilleket pedig bizonyos feladatok elvégzése után lehet megnyitni, de könyörgöm, miért kell teljesen ugyanazokat a feladatokat végrehajtani mind a négy hős esetében. Ha egyszer már elvégezted az egyik tréninget, még akkor is rákényszerít a játék, hogy a többi 3 karakternél is ugyanazt a gyakorló feladatot csináld meg, amellett, hogy a városban fellelhető rosszfiúk előre eltervezett bűntetteit is meg kell akadályozni, valamint jó néhány izmosabb ellenfelet is le kell hozzá zúzni. Ezzel az én szememben csak azt érték el, hogy viszonylag hamar válik repetitívvé a program, mert egy idő után nem győzöd újra és újra ugyanazokat a küldetéseket végrehajtani, miközben ez az egész csak kizökkent a fő küldetésre való koncentrációból. Ugyanez a helyzet nagyjából a momentum alapú képességekkel, szóval ezen a téren nem sikerült egyáltalán kreatívan megoldani a karakterek fejlesztését. A másik ötlet, miszerint érdemes belepakolni a Gotham Knightsba a kraftolást, nem is lenne rossz, csak éppen ezt is amatőr szinten oldották meg a fejlesztők. Kezdjük ott, hogy van pár olyan stat, amit egyszerűen egy mondattal sem magyaráztak meg, tehát az internet bugyraiban fellelhető találgatásokkal egybefűzve igyekszik az ember megfejteni. Ilyen például a Power mutató, egy szám, ami valószínűleg a karakter erejére, illetve sebzésére utalhat, de hogy pontosan milyen módon erősíti az adott hősünket, nem lehet tudni. Olyanról is lehet olvasni különböző fórumokon, hogy érdemes ezt maxolni a sebzés (damage) helyett, mert akkor tényleg combosabb kombókat lehet összehozni, mintha szimplán a dmg-et tápolnánk. Ezen kívül sosem tudni milyen újabb fegyvert vagy páncélt szerez meg az ember, a loot begyűjtése után jön majd a felismerés, hogy éppen használható vagy érdemes inkább kukázni. Az pedig sok esetben vicc, hogy egy Heroic szintű tárgy alig-alig jobb, mint például egy uncommon. Legalább a feloldható skinek között jó néhány bitang jó is megtalálható és ez igaz mind a négy karakterre, a kinézetüket illetően nem lehet panasz, sőt, szerintem ez a játék egyik legerősebb része. A hősök mondhatni szinkronban vannak egymással, megvan köztük az interakció, meg időnként van azért súrlódás is, de végülis mindannyian belátják, hogy nekik kell rendben tartaniuk Gotham városát, ha nem akarják, hogy a bűn mocska mindent ellepjen. A nyílt világ pedig ebben a tekintetben semmit nem fejlődött az Arkham játékokhoz képest, ami azért kicsit csalódás. Az pedig, hogy csak ilyen mini intermezzokban különbözik a négy főszereplő története, 2022-ben már egy kicsit szintén kevés.

A főellenfeleket illetően azt érdemes megjegyezni, hogy jó néhányan csak mellékküldetések képében kaptak szerepet. Ilyen például a fantasztikusan megreformált Harley Quinn, akinek jól áll az új dizájn vagy éppenséggel a nagyon bugyuta boss fightot kapó Mr. Freeze. Egyébként a misztikus és titokzatos Baglyok Bírósága szervezet után nyomozunk majd és ez a része a játéknak meglehetősen jól működik, változatos helyszíneken járunk majd a városban és szép lassan göngyölítjük fel a háttérben zajló dolgokat és összefüggéseket. Persze a beszélgetéseken, kihallgatásokon és nyomozásokon túl a fő hangsúlyt a harc kapja. Fura érzés lesz az elején, ha valaki kipróbált több Arkham játékot is, viszont egy idő után rá lehet érezni az ízére. Egy közelharci és egy távolsági támadás – ezeknek van egy erősített változata, illetve ranged támadásból van egy sorozatlövés is a Q gomb nyomogatása révén – áll a rendelkezésre, emellett még az 1-4-ig aktiválható különleges képességek is szép kis pusztítást okozhatnak az ellenfél sorai között. A bunyók egyébként lassabbak és sokkal több momentuma van az embernek reagálni a dolgokra, viszont normálon és hardon, ha bekapunk egy-egy keményebb pofont – főleg utóbbi fokozat esetében –, azzal komoly bajba kerülhetünk időnként. Ami vitathatatlan, hogy pazarul mozognak a karakterek és nagyon látványos módokon teríthetjük le a rosszarcúakat. Ami pedig egyértelműen látszik, hogy ez az új alkotás leginkább a co-opra lett kihegyezve, bár a rajongók közül sokan itt is azt sérelmezik, hogy ha már 4 DC karaktert is bekerült a játékba, akkor vajon miért tud 4 jóbarát együtt játszani, hiszen maximum csak ketten csapathatjátok Gotham utcáin.

Egy szó, mint száz, a Gotham Knights végül nem tudott felnőni az Arkham-szériához, sőt túl sok mindent igyekeztek belesűríteni úgy, hogy nem igazán voltak kreatívak, illetve el is nagyolták a játék egyes részeit.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!