Jönnek a legendák, de mi vár rájuk Rióban?

Jönnek a legendák, de mi vár rájuk Rióban?

Délután folytatódik a riói őrület, kövesd velünk élőben, magyarul az Esport1TV műsorán!

A tegnapi szünnap után a Legends Stage-dzsel tér vissza az IEM Rio Major a képernyőkre ma délután. A nyitómeccsekről és a párosítások mögötti módszer lehetséges problémáiról már írtunk a tegnapi összefoglalónkban. Most ehelyett azt fogjuk megnézni, hogy mi történt eddig és mire számíthatnak azok a csapatok, akik még csak most kapcsolódnak be a versenybe.

A Legends Stage során nyolc új csapat érkezik Rióba, ők a FaZe, a NAVI, a NIP, az ENCE, a Sprout, a Heroic, a Spirit és a Liquid. A többségük már csütörtökön landolt a brazil városban és változó hosszúságú, intenzitású bootcamp van mögöttük. A FaZe ilyen szempontból a legérdekesebb, ők ugyanis idén csak kétszer mentek el táborozni: a PGL Major Antwerpen előtt, valamint most, Rio előtt, méghozzá 9 napra. A legendáknak volt lehetőségük megnézni az ellenfeleiket is, akik közül a Challenger Stage-ben többen is vért izzadtak azért, hogy most itt lehessenek.

Forrás: ESL

A MOUZ és a BNE adták el talán a legkevesebbet a játékukból, egyszer sem kerültek annyira szorult helyzetbe, mint a Cloud9 vagy a Vitality. Előbbiek 3-0-val simán kijutottak, remekül játszottak. Utóbbiak viszont a szakadék széléről táncoltak vissza csütörtökön. A Vitality nem nézett ki annyira jól, mint azt sokan várták tőlük előzetesen: Spinx még mindig kilóg, apEX döntései sem járnak elég sikerrel, de legalább ZywOo remek formában van.

A Cloud9 ugyan közel volt a kieséseshez még szerdán az Imperial ellen, azóta szépen lassan minden játékosuk megérkezett sh1ro mellé Rióba és így a teljesítményük is javult. Nehéz eladni őket bajnokesélyesként a Major első négy napja alapján, de egy próbát megér. Először is, a Cloud9 legalább annyit felmutathat, hogy Bo3-ban nem kaptak ki eddig. A Vitalityről ezt sem lehet elmondani. Másrészt, a Bo1-es vereségeik hosszabbításos meccsek voltak, így alig egy-két körön múlt, hogy 3-0-val végezzenek – amit sokan vártak tőlük. Ez a formátum az első két Bo1 miatt egyszerűen borzalmas, mintha egy másik versenyre váltanánk a csoportkör felénél, de ezzel kell főzni. Mindenesetre is, a Cloud9 pengeélen táncol, tudják, ha most nem fog klappolni, akkor nincs mese, cserélni kell.

A BIG, az Outsiders és a FURIA mind olyan csapatok voltak, akiktől elvárható volt a továbbjutás, ez egészen jól is ment mindhármuknak, ha figyelembe vesszük, hogy csak Bo1-eket buktak el a 3-1-es eredményért. A fnatic 3-2-vel utolsóként érte el a Legends Stage-et, nem is volt mindig szép, amit csináltak. De több szempontból is elnézhető ez most. Egyrészt, mezii irányítói karrierjének eddigi hossza – kis túlzással élve – a dobozos tej szavatosságához hasonló. Másrészt kikaptak néhány erősebb ellenfelet a Bo3-akban: senki sem várta tőlük, hogy már most a MOUZzal és az Outsidersszel fognak versenyezni, pedig előbbitől pályát is loptak. Mindent összevetve ez most jó volt a fnatictól. De többet kár is lenne várni a legendák és a valódi kihívóik mellett: a világ 15 legjobb csapatából 13 jelen van ebben a szakaszban és csak 8 juthat be közülük a rájátszásba.

Nos igen, a riói talán az utóbbi idők egyik legkeményebb Legends Stage-e. A FaZe és a NAVI még mindig külön kategória, mert tőlük legalább láttuk idén és tavaly, hogy képesek megnyerni egy Majort vagy más nagy tornát, akár a legnehezebb helyzetekből is visszatérve. Persze ez nem jelenti, hogy 3-0-val átszáguldanak a mezőnyön – a Bo1-es körök senkit sem kímélnek. De az elmúlt napok alapján talán még nőtt is az esélye, hogy ez a két csapat játszik majd a döntőben, méghozzá a nyitómeccsek párosítása miatt.

A két éllovas ugyanis a Cloud9-t és a Vitalityt kapta meg, ami azt jelenti, hogy ebből a négyesből két csapat 0-1-gyel kezdi a napot. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy a csoportkör során már nem találkozhatnak ismét. A negyeddöntőkben is csak akkor, ha elkerülhetetlen. Tehát csökkent az esélye, hogy az elitcsapatok ellen valódi téttel bíró Bo3-at nyerjenek a Riocentróban, ahol már valamelyest elkényelmesedtek. Ez lett volna a legjobb lehetőségük arra, hogy a tornát a saját maguk irányába billentsék jelen formájukkal. Hasonló sorsra juthat a Liquid is, szintén jó esélyük van arra, hogy az első vagy a második körben kifogják a FaZe-t vagy a NAVIt. Aztán hogy onnan hová mennek, az egy remek kérdés.

A párosításokon túllépve a FaZe és a NAVI mellett szinte biztosan továbbjut az említett három kihívóból legalább kettő a rájátszásba – a Vitality tűnik kétségesnek jelenleg. A maradék négy hely viszont teljesen nyitottnak tűnik. A MOUZ és a BNE ígéretes volt az előző szakaszban. De meg tudják ezt ismételni komolyabb ellenfelekkel szemben is? A MOUZról elképzelhető, a BNE-ről kevésbé. Az Outsiders szintén gyorsan továbbjutott, de csak egyszer láttuk őket Bo3-ban.

És akkor már el is érkeztünk az újonnan érkezőkhöz: Heroic, NIP, ENCE, talán még a Spirit. Ebből a négyesből papíron bárki jó eséllyel odaérhet a rájátszásra. Viszont nem láttunk tőlük eleget az utóbbi időkben ahhoz, hogy egy lapon említhessük őket azokkal, akik már egy hete Rióban játszanak. Ezek tipikusan olyan csapatok, akiknek ez a különbség számítani fog a teljesítményében. Ma este okosabbak leszünk ezutóbbi faktorral kapcsolatban, onnan pedig könnyű lesz megítélni, hogy ki áll készen és ki nem.

Azt pedig talán mondani sem kell, hogy ebben a szakaszban a Sprout, a FURIA, a BIG és a fnatic az utolsó helyekért vannak versenyben. A Sprout legendaként érkezik, de a Máltán játszott három meccsükön túl még nem bizonyítottak semmit. A FURIA és a BIG Bo1-ekkel ment 2-1-ig, majd később kieső, gyenge csapatokat vertek meg a továbbjutásért. A fnatic képességei jelenleg egy top 16-ra elegek. Persze egy Majorön a meglepetéseknek mindig van hely, szóval ne lepődjünk meg túlságosan, amikor a semmiből nyer egy-két meccset valamelyikük a Bo3-as szakaszban. Bárhogyan is történjék, szórakoztató és kihívásokkal teli Legends Stage elé nézünk!

KÖZVETÍTÉS, MENETREND

Kövesd élőben az IEM Rio Majort magyar nyelven az Esport1TV Twitch csatornáján vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén az alábbi menetrend szerint:

November 5. – szombat
14:00 - MOUZ vs Liquid
16:15 - FaZe vs Cloud9
17:30 - Vitality vs NAVI
18:45 - FURIA vs ENCE
21:15 - Csoportkör 2. forduló #1
22:30 - Csoportkör 2. forduló #2
23:45 - Csoportkör 2. forduló #3
01:00 - Csoportkör 2. forduló #4

Borítókép: HLTV/brcho
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!