ESL: Játszhatnak az oroszok Katowicében a lengyel kitiltás ellenére is

ESL: Játszhatnak az oroszok Katowicében a lengyel kitiltás ellenére is

Négy ország is kitiltotta az oroszokat pár hónappal ezelőtt, de az ESL szerint továbbra is beléphet, akinek van a schengeni övezetben érvényes vízuma.

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország még szeptemberben döntöttek úgy, hogy korlátozni fogják az orosz állampolgárok belépését a területükre. Az akkor kiadott nyilatkozatuk szerint ez a turisztikai, a kulturális, a sport és az üzleti céllal utazó orosz állampolgárokat érinti. Azonban kivételként kezelik például a humanitárius ügyeket, disszidenseket, valamint akiknek családtagjaik vagy otthonuk van a felsorolt országok valamelyikében.

Mindebből úgy tűnt, hogy a 2023-as IEM Katowicén nem vehetnek részt orosz játékosok. Azonban az ESL HLTV-nek adott nyilatkozatából már az látszik, hogy azokat is beengedik, akiknek van érvényes vízumuk a schengeni övezetbe lépéshez. Tehát a versenyt önmagában nem fogja érinteni az oroszok kitiltása, mert más schengeni országokon keresztül továbbra is beléphetnek az említett négy ország területére.

„Jelenleg nincs olyan helyi törvény, amely arra utalna, hogy egy adott csapat vagy játékos nem léphet be Lengyelország területére és ezért nem vehetne részt a közelgő katowicei tornán. Az EFG [ESL FACEIT Group] továbbra is betartja a nemzetközi törvényeket és szankciókat, ezek tükrében fogjuk figyelni és változtatni a globális és helyi üzleti stratégiáinkat” – nyilatkozta az ESL.

Egyelőre négy csapat kapott meghívást a jövő évi IEM Katowicére, köztük az Outsiders is. Az egy hónappal ezelőtt Major-bajnokká koronázott csapatban négy orosz játékos is szerepel. További 20 csapat az ESL World Ranking alapján juthat ki, közülük orosz érintettséggel bír a NAVI, a Cloud9, a Spirit és a G2. Amennyiben a lengyel törvények nem engedték volna be az orosz játékosaikat, többük egyáltalán nem vehetett volna részt a 2023-as IEM Katowicén.

Borítókép: HLTV/brcho
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!