Melyik a jobb 2023-ban: az M4A4 vagy az M4A1-S?

Melyik a jobb 2023-ban: az M4A4 vagy az M4A1-S?

Soha ennyire nem volt még közel a két M4-es egymáshoz, ez pedig megnehezíti a döntést.

Az IEM Rio Major után azonnal hozzányúlt a Valve az évek óta OP-nak számító M4A1-S-hez. De nem csak azért, mert kezdett unalmassá válni a 0-24 smoke spamelés Vertigo hírhedt rámpáján (van ennek a pályának más része?) Hanem azért is, mert a Valve szerette volna, hogy az emberek választani tudjanak a hangtompítós és a „sima” M4 között, ne csak az egyik vagy a másik legyen a kizárólagos meta.

A profik novemberben egészen pozitívan fogadták a változást. Azóta 60-40% körül lehet az M4A1-S javára a használati arány, tehát egész jól sikerült kedvet hozni az M4A4-hez. Persze ebből is látszik, hogy vannak különbségek még a két fegyver között és ezek inkább a hangtompítós változat felé terelik az embereket. De mik ezek és hogyan hatnak a preferenciákra?

Statisztikák M4A4 M4A1-S
Alapsebzés 33 38
Sebzéscsökkenés/távolság 3% 6%
Fejlövés szorzó 4 3,475
Tűzgyorsaság 666 600
Pontosság - +
Tárkapacitás 30 20
Ár $3100 $2900

Félkövérrel a jobb

A két fegyver statisztikáit végigzongorázva jól látható, hogy egyik sem jelentősen jobb a másiknál. Az M4A1-S a magasabb alapsebzése miatt jobbnak tűnhet, de a távolságra vetített sebzéscsökkenésével párosítva már közel sem akkora az előny. Ez utóbbi faktor pedig még fontosabb szerepet játszik akkor, ha megvizsgáljuk, hogy az M4A4 magasabb fejlövési szorzóval rendelkezik. Ez nem sokkal nagyobb, de a különbség mégis észrevehető: Mirage-on mid bármely pontjáról egy fej- és mellövés elég az A4-esből a fraghez, míg az M4A1-S-szel moziból már nem tudjuk ezt egy topmiden álló játékossal szemben összehozni.

De ennél általában közelebb van az ellenfelünk. Ilyenkor gyakran az A1-S lesz a nyerő a magasabb alapsebzés miatt. Bizonyos távolságokban csak testlövésnél négy golyó is elég az A1-S-ből, viszont az A4-ből már öt kell. Igaz, ebben segíthetne a nagyobb tűzgyorsaság, de valójában ez nem annyival nagyobb, hogy felboruljon a két fegyver közti egyensúly. Extra támogatásnak az A4-nél ott van még az 50%-kal nagyobb tár, ami segíthet a multifragelésben. Azonban a sok töltény nagy felelősséggel jár, hiszen nehezebb begyakorolni és tökéletesíteni a spraymintát az A4 esetében. Bár vannak, akik pont azért szeretik, mert jobban hasonlít az AK-ra ilyen szempontból.

Viszont minden statisztika kidobható az ablakon, ha rossz az árcédula. Az M4-ek esetében közel sem ennyire extrém a helyzet. Van egy 200 dolláros különbség az A1-S javára, de az A4-ért elkért 3 100 dollár elég közel van még így is ahhoz, hogy a többség ne húzza a száját miatta. Persze találunk példát ilyen emberekre is: a profi mezőnyben több csapat, így a Heroic és az Outsiders is azért maradtak az A1-S-nél, mert olcsóbb. A CT-gazdaság évek óta tartó nehézségei mellett az árkülönbségből vásárolható extra flash szerintük többet hoz a konyhára egy körben – teljesen érthető. Ahogyan az is, hogy s1mple-n kívül szinte minden AWP-s maradt az A1-S-nél, mert azzal könnyebb spórolni a nagy zöldre.

Végső soron a döntés a két fegyver között igen nehézre sikerült, ezzel a Valve elérte a célját. Ahogyan néhány hónap használat után a profik véleménye is megoszlik a fegyverekről, úgy az átlag játékosoké is. Sokan maradnak az A1-S-nél megszokásból vagy az alacsonyabb ár miatt, míg mások azért váltanak az A4-re, mert amikor régen meta volt, szerették. A kettő véglet között pedig ott áll mindenki más, aki próbálja a számokból és az általa játszott pozíciókból kibogarászni, hogy akkor mégis melyik lesz a jó megoldás. De az M4-ek történetében először azt kell mondjuk: mindkettőnek van létjogosultsága.

Elindult az Esport1 Cliprace! Mutassátok meg a legjobb megmozdulásaitokat, a legkiforrottabb taktikáitokat, a legszebb lövéseiteket vagy éppen a leghihetetlenebb meneküléseiteket és zsebeljétek be az értékes nyeremények egyikét! A feltételekért és a tennivalókért kattintsatok ide!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!