A The Last of Us játékok egyik legfontosabb embere lemaradt a sorozat stáblistájáról

A The Last of Us játékok egyik legfontosabb embere lemaradt a sorozat stáblistájáról

„Talán itt az ideje és szükségesség vált a szakszervezetek létrehozása a videójátékos iparban is, hogy megvédjük az alkotókat.”

Útjára indította az HBO az egyik legjobban várt videójátékos adaptációt, a The Last of Us sorozatot. Már az első része is hatalmas népszerűségnek örvendett és hihetetlenül jó értékeléseket kapott. Kiderült azonban, hogy nem mindenki ilyen felhőtlenül boldog, az eredeti The Last of Us videojáték társrendezője például nagyon rossz néven vette, hogy az HBO kihagyta a széria stáblistájából, ezért a játékipar szakszervezetesítését szorgalmazza.

Bruce Straley, aki a 2013-as játékban masszívan részt vett, hiszen Neil Druckmann kreatív igazgató mellett ő volt a produkció társrendezője, nem sokkal a 2016-os Uncharted 4: A Thief's End megjelenése után távozott a Naughty Dogtól, amelyet szintén ő rendezett. Straley és Druckmann is már több korábbi interjúban is utalt a partneri kapcsolatukra, hiszen együttes erővel hozták létre az eredeti The Last of Us játékot.

Straley főként a The Last of Us erőszakosabb és feszültebb atmoszférájáért felelt, amelyet állítólag a Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men) című film ihletett tett utazás ihletett, illetve volt némi beleszólása néhány karakter, mint például Bill megalkotásába. Nem régen az LA Timesnak adott interjújában Straley elmondta a The Last of Us HBO sorozat kapcsán, hogy kimaradt a stáblistából és emiatt elég komolyan elgondolkodott a munkavállalók jogairól a videojátékok esetében.

„A szakszervezetek létrehozása mellett szól, hogy valaki, aki része volt ennek a világnak és a karakterek létrehozásának, nem kap elismerést vagy pénzt azért a munkáért, amit belefektetett. Talán tényleg szakszervezetekre van szükségünk a videojáték-iparban, hogy meg tudjuk védeni az alkotókat.”

Druckmann, aki az HBO műsorának vezető producere, a sorozat nyitójelenetében is feltűnik a játék írójaként. A végén látható stáblistában pedig hét további Naughty Dog fejlesztőt is megemlítenek név szerint. Az HBO és a Sony állítólag egyelőre nem kívánta kommentálni a szituációt.

Straley tavaly jelentette be egyébként, hogy visszatér a játékfejlesztéshez, és meg is alapította a Wildflower Interactive nevű stúdióját. Az LA Times interjújában megemlítette, hogy Naughty Doggal való kapcsolata eléggé feszült volt az utóbbi időben. Hollywoodban egyébként szigorú szabályokhoz van kötve, hogy kik kerülhetnek be a stáblistába, azonban a videojátékok fejlesztőinek a megfelelő feltüntetése még mindig problémát jelent és már korábban is ért kritika számos céget amiatt, hogy nem adnak megfelelő kreditet az alkotóknak.

Mivel az International Game Developers Association (IDGA) irányelvein túlmenően – amelyek nem érvényesíthetők – nincs valódi szabályozás, a játékfejlesztők gyakorlatilag a munkáltatók kegyeitől függenek a megjelölést illetően.

A The Last of Us sorozat a múlt hétvégén debütált az HBO-n és 4,7 millió nézőt ért el az első epizód. Ezzel a második legjobb nyitányt produkáló alkotás lett belőle az HBO-n a Sárkányok háza (House of Dragon) mögött.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!