A következő években érkezhet az Aang legendájának újabb aranykora?

Záporoznak a bejelentések, az Avatar-rajongók dörzsölhetik a tenyerüket.

Az elmúlt néhány hónapban már sok szó esett az Avatárról, mivel a mozikba megérkezett december 15-én, és hatalmas kasszasiker lett. Olyannyira, hogy a rajongók már arra készülhetnek, hogy videójátékban is megcsodálhatják ezt a különleges világot. Ám most egy kicsit utazunk térben és időben, elhagyva James Cameron és a Na'vi-k világát, ugyanis a másik avatáros alkotás, az Aang legendája körül is nagy a mozgolódás. Jó hír ez a fanoknak, a következő években rengeteg film és sorozat várható, amely több különböző érát dolgoz fel. A rendkívül népszerű univerzum utolsó felvonása, a Korra legendája már 2015-ben véget ért, és ugyan készültek további képregények, illetve rajongói-verziós folytatások, hivatalos mozgóképes alkotásra már nyolc éve várnak a rajongók.

Ezidáig...

A kilencvenes években születettek számára az Aang legendája meghatározó gyerekkori élmény volt, akinek a családjában volt televízió, szinte biztosan találkozott ezzel a mesével. A rajongótábora is gyorsan hatalmasra nőtt a 2005 és 2008 között futó szériának. A népszerűség természetesen magával vonzotta azokat az ambíciókat, hogy ebből még több készüljön, úgyhogy 2010-ben meg is érkezett a mozikba az egész estés, élőszereplős film, Az utolsó léghajlító címmel. Hatalmas nagy bukás lett, amiben nagyrészt pont az játszott szerepet, ami a sorozatot felemelte: egyáltalán nem tudta visszaadni az eredeti hangulatot, és a magával ragadó karaktereket. Ráadásul nem csak a nézők csalódtak, a kritikusok különösen negatívan fogadták! Kifogásolták a szereplők kinézetét, a CGI-t és a színészi játékot is. Olyannyira rosszul sikerült, hogy a 2010-es év legrosszabb filmjei közt tartják számon. A sorozat három évados: a Víz könyve, a Föld könyve és a Tűz könyve. A film a vízet dolgozta fel, ám a rossz fogadtatás után fel sem merült a folytatása.

A csalódások után a rajongók szívét különösen megdobogtatta a 2012-ben elstartoló Első könyv: Levegő című évad, amivel elindult a Korra legendája. Ez a sorozat az Aangot követő avatár története, az első sorozat eseményei után 70 évvel játszódik és a fiatal lány életét követhetjük nyomon, ahogy úrrá lesz képeségein, megtanulja, hogy váljon teljes értékű avatárrá, miközben nem mellesleg megmenti a világot. A Korrában szereplő főbb karakterek talán kevésbé kidolgozottak, mint az eredeti történetben, ahol minden egyes szereplő kimondottan szerethető, viszont az újabb sorozat összetettsége meghaladja a Gaang kalandjait. A fő ellenfelek egyszerűen zseniálisak lettek! Különlegességük, hogy tetteik ellenére nem lehet őket teljes mértékben utálni vagy elítélni. Motivációk érthetőek, egyértelmű a cselekedeteik mögött húzódó szándék és logika, amivel helyenként még azonosulni is tudunk. 

...és ezután!

Számos alkotás van készülőben, lássuk, mire is számíthatunk a következő években.

Élőszereplős Aang legendája

Szerencsére a sorozatok sikerein felbuzdulva folytatásban gondolkozik Hollywood. 2018-ban bejelentették, hogy érkezik Aangék élőszereplős remakeje Netflixen. Nagy vállalás ez a 2010-es film óriási bukását tekintve, de remélhetőleg a készítők levonták a megfelelő tanulságokat. A sorozat valamikor a 2023-as év közepén fog kijönni, szóval már nem kell sokat aludni, hogy újra lássuk kedvenc karatereinket. Jelentések szerint bővíteni fogják az alaptörténetet olyan elemekkel, amik az eredeti rajzfilmben nem kaptak elég teret, például visszaemlékezések a levegő nomádjaira, múltbéli avatárokra, esetleg Aang szüleinek és születésének háttértörténete... Ha hinni lehet ezeknek a pletykáknak, akkor valami egészen katartikus élményt fogunk kapni, ami a tíz év körüli gyerekkori énünk szívéhez szól. Egy biztos, a nézettsége biztosított, és ha már csak közepesen is jó lesz, mindenki elégedett lehet, hiszen ez a sorozat is, ahogyan a többi tervezett mozgóképes anyag is, nagyrészt a nosztalgiára épít. Ahogyan már többször is említettem, a gyerekkori szép emlékek újraélésének vágya mindenkiben ott van, ez pedig magával hozhatja az elvárt nézettségi számokat is, és sok rajongónak okoz majd akkor is felejthetetlen élményt, ha maga a sorozat nem is sikerül annyira jól, mint az eredeti. Na nem mintha tovább akarnám növelni az elvárásokat, de a Netflixnél is ráérezhettek erre az elméletre és az Avatar Studio állítólagos epizódonkénti 15 millió dolláros költségvetése pontosan azt jelzi számomra, hogy ők nem csak lemásolni akarják a 2005-ös sorozatot, hanem valami egészen különlegeset alkotni, ami az új generációnak éppen olyan élményt tud nyújtani, mint nekünk annak idején. Az idén nyárra várható sorozat első évadának forgatására egy egyedi építésű LED színpadot használtak, ami jelenleg a legnagyobb a világon!

Ha ez nem hozza meg azt a látványvilágot, ami betöltheti a helyét a régi ismerős rajzolású mesének, a megszokott hangú karaktereknek, a sztorivezetésnek és dialógoknak, amiket kivülről fújunk, akkor úgy gondolom felesleges a továbbiakban remake-en gondolkoznia bárkinek az Avatar kapcsán, mert amit az Aang legendájával alkottak, az kétségtelenül utánozhatatlan.

Felnőtt Avatar csapat

Csakhogy itt még nem ér végét a történet! Tervek szerint az élőszereplős sorozat második évada után, 2025 októberében kapunk egy animációs filmet is, ami nem másról fog szólni, mint az eredeti Gaang csapat felnőtt éveiről. Néhány visszaemlékezés erejéig láthattunk már történetmorzsákat ebből az időszakból, a Korra legendája első évadában, amikor Aangnak és a frissen megalakult Köztársaság városi rendfenntartóinak új gonosszal kell szembenézniük. Így tehát a konfliktus végét is ismerjük, de azt gondolom ez senkit sem tart vissza attól, hogy megnézzen erről a már ismert ütközetről is akár egy egész estés filmet. Persze nem tudni még pontosan milyen eseményeket dolgoz majd fel a film, de biztosan sok újdonság lesz benne. Azonban erre a történetre is igaz, hogy nem igazán tud a stúdió mellé lőni vele. Minőségtől, történettől, látványtól függetlenül biztos vagyok benne, hogy óriási nézettsége lesz. Mégsincs bennem aggodalom: már csak a világot alkotó Aaron Ehasz keze nyoma miatt sem gondolom, hogy a biztos sikert várva, hátradőlve, félvállról vennék a film összerakását. Bár nincs hír róla, hogy az eredeti sorozat írója csatlakozna bármelyik éppen készülő projekthez, mivel éppen a Sárkány herceg új évadán dolgozik, valószínűnek tartom, hogy egy ilyen átgondolt és remekül összerakott világot Ehasz még egyszer nem hagy lerombolni.

Zuko film

Mit kaptunk eddig? Az eredeti Aang legendája új köntösben, és a régi csapat egy új (idősebb) arca. Mi másra vágyhat még az eredeti széria rajongója? Hát persze, hogy az egyetlen lezáratlan kérdésre, amivel a gyerekeket felcsigázva véget vetettek anno Az utolsó léghajlító történetének. Mindenki, aki látta az utolsó részt, a nagy látványos, mindent megváltoztató csatát, a boldog véget, tökéletesen elégedett lehetett azzal, amit ez a csodálatos sorozat adott, aztán Zuko feltette azt a bizonyos kérdést. Talán a többség már el is felejthette, de egy igazi rajongónak ez máig fájó pont lehet. A 2005-ös sorozat második évadának végén megtudjuk az igazságot, Zuko anyja igazából nem halt meg, ahogyan azt az akkor még hercegnek hazudták, a sorozat befejező epizódában pedig egyértelműen apjának szegezi a kérdést: Hol van az anyám? A választ sosem kaptuk meg, még pedig azért, mert a pletykák szerint akkor még Aaron Ehasz egy egész estés filmben akarta lezárni a Tűz új királyának családi drámáját, a terv azonban anyagi támogatás híján nem valósult meg, ezért a csak egy képregénykönyvben láthatjuk a történet lezárását. Talán ez a frissen bejelentett film és az Avatar Studios által hozzáválasztott borítókép, amin a fiatal Zukot láthatjuk, kicsit hosszabb hajjal, mint az Aang legengájának végén is szerepelt, nem egy légből kapott ötlet. Kimondhatjuk, hogy Zuko fejlődött a legtöbbet az eredeti szériában, neki láthattuk a legtöbb arcát, emiatt is vált egy érdekes és rendkívül szerethető karakterré. Így bármilyen történetet is kap, mindenképpen érdemes lesz megnézni, ha viszont véletlenül még az anyjával kapcsolatos rejtélyt is kibontaná az önálló filmje, az lenne csak igazán tökéletes.

Új Avatár

Azok se szomorkodjanak, akik esetleg nem kötődnek annyira a Gaang tagjaihoz, az Avatar Studios 2025-re bejelentette az új Avatar érkezését, akiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a föld népéből fog majd előlépni. Hű Aang-rajongóként nehezen fogadtam anno, 2012-ben, hogy kaptunk egy új avatárt, aki személyiségében merőben eltér elődjétől. A kezdeti kétségek ellenére azonban Korra valóban a szívemhez nőtt, ahogyan az eredeti szériától modernebb világ is, amiben játszódik. A most tervezett sorozatban ugyanis nem csak az új "négy elem mester" az, akit kíváncsian várhatunk, hanem az Avatar világának változásait is. A szellemek jelenléte és a technológia fejlődése vajon hasonló fejlettséget teremtett, mint amiben mi élünk ma? A Korra legendája alatt feltalálták a filmkészítést, tehát nem állhatnak messze a mi általunk ismert elektronikai eszközöktől. Ez azért is lehet nagyon izgalmas, mert eddig minden idomárokkal kapcsolatos film, sorozat, képregény egy régebbi korban játszódott hozzánk képest, ez az új sorozat viszont valami egészen modernnel kecsegtet. Nem is mondhatnék mást, mint, hogy tűkön ülve várom mit hoznak ki ebből az új sorozatból.

És mégtovább

2026 és 2027 között még a felsoroltakon kívül két sorozatra és egy filmre készülhetünk, mindegyiket a megszokott 2D-s animációval tervezik, a tartalmukat azonban még homály fedi. Lehet még több Gaang kalandot láthatunk, az Aang halála előtti időkből, de ami jobban érdekelne az addigra százszor körbejárt klasszikus karakterektől, az nem az Avatar világ jövője, hanem pont, hogy a múltja. Ki ne lenne kíváncsi a harcos Kyoshi életére, aki szokatlanul sokáig élt, több, mint 300 évesen halt meg. Ugyanennyire érdekelne az arc tolvaj Kohhal csatározó Kuruk története, és még hány avatár lehet, akikről csak szó sem esett a mozgóképes anyagokban? A hírek kifejezetten lelkesítőek, de aki nem bírna megülni a fenekén (érthető módon), az még mindig elmélyedhet a képregények szerteágazó és sokszínű történeiben. Ha pedig mindenképpen sorozatra vágytok, amíg meg nem érkeznek a felsorolt anyagok, ott van a Netflixen nagyot futó Sárkány herceg. Hasonló felépítésű, látványvilágú, humorú sorozat, profin összerakott karakterekkel és izgalmas fantasy világgal, de ami ennél is fontosabb: rengeteg Avatar easter eggel.

Az alábbi képre kattintva pedig megtekinthetiket galériánkat, ahol a többi szereplőt alakító színészt is megnézhetitek. Aangot Gordon Comier játssza majd.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Galéria

Kövess Minket!