Z-szak és az e-sport: Lehet zöldebb az e-sport!

Z-szak és az e-sport: Lehet zöldebb az e-sport!

A hat egyetem együttműködésével létrejött Z-szak segítségével akár az e-sportot is környezetbarátabbá tehetitek!

Azt már tudjuk, hogy a videójátékozás aránylag sok szén-dioxidot termel, valamint azzal is tisztában vagyunk, hogy mihez kezdjünk az elektronikus hulladékkal, amit az e-sport és a gaming termel. Azonban nem csak negatív része van a videójátékok és a környezet kapcsolatának, ugyanis több e-sport csapat tett kezdeményezéseket annak érdekében, hogy segítsenek a bolygónak – vagy legalább csökkentse az iparág okozta terheket.

A legnagyobb úttörők

2019 végén az észak-amerikai LCS egyik csapata, a FlyQuest belekezdett egy arculatváltásba. Mivel az NA League of Legends kisebb csapatai közé tartoznak, ezért úgy szerették volna felhívni a média és a rajongók figyelmét magukra, hogy elindították a Go Green Initiative-nak nevezett programot. Ennek keretein belül első sorban elismerték azt, hogy az e-sport iparnak igenis van ökológiai lábnyoma, még akkor is ha közel sem akkora, mint a hagyományos sportok szennyezése (tekintve, hogy a Forma-1 256 ezer tonna CO2-t termel, a 2022-es katari világbajnokság pedig egymagában 3,6 millió tonnáért volt felelős).

Emellett a FlyQuest igazgatója, Michael Choi arról számolt be, hogy a csapat szeretne a fenntarthatóság bajnoka lenni az e-sporton és az LCS-en belül, ezért is hozták létre a TreeQuestet, amely során egyes LCS-meccseken belüli események után fákat ültetett volna a csapat. Nagyon szerették volna összerántani a közösséget ezeken az eseményeken, és minden FlyQuest rajongót érdekeltté tenni a környezetvédelemben – azonban a COVID-világjárvány végül lehetetlenné tette a kezdeményezés ezt a részét. Ettől függetlenül egyéb programok, mint a méhek védelmével foglalkozó Bee Quest és az óceánok megtisztításáért elindított SeaQuest tovább dübörgött, 2021-ben pedig maga a csapat brandje is átalakult, hogy tükrözze ezt a szemléletet.

A FlyQuest mellett a portugál FIFA-csapat, a Betclic Apogee nevét is érdemes megemlíteni, ugyanis ők az első e-sport szervezet, amely karbonsemlegessé tudott válni. Goncalo Brandeiro elmondása szerint egy hatalmas problémával áll szemben a világ, az Apogee ebben szeretne segíteni, a Betclic támogatásával pedig remek lépéseket tettek a céljuk elérése érdekében. Bár az lehetetlen, hogy nulla kibocsátásuk legyen, a karbonkreditek rendszerével nettó nullára tudják kihozni a szennyezésüket, ugyanis minden 1 tonnányi széndioxid kibocsátása után ugyan ennyi szennyezés megkötésére alkalmas befektetést végeznek, például erdőket telepítenek vagy napelemeket vásárolnak.

De mennyire szennyező az e-sport?

A fent említett Forma 1 és futball számokhoz képest eltörpül az e-sport szén-dioxid szennyezése, azonban a BBC szerint a globális emissziók 3,7%-ért az e-sport a ludas, köszönhetően az eszközöknek, a szervereknek és az infrastruktúrának. Az Esports Insider számításai alapján a PGL Major Antwerp 2022 bajnokcsapata, a FaZe Clan 100 tonna CO2 kibocsátásért felel évente, mivel rengeteget utaznak nemzetközileg, valamint fenn kell tartani a központjaikat is – az összes e-sport összes csapata pedig gyakorlatilag megszámlálhatatlan. A másik nagy probléma a mezekben és egyéb merchökben rejlik, amelyeknek nagy része nem lebomló poliészterből készül. Egyes csapatok szponzorai sem épp a zöld világnézetet képviselik, a forZe nevű CS:GO csapatot például többek között a Lukoil nevű olajcég támogatja.

Azonban ezen a fronton is voltak változások, ugyanis a FlyQuest a szintén faültető kampányokat kezdeményező MasterCarddal lépett partnerségbe, emellett a növényalapú Riot Energy energiaitallal is együtt dolgoznak. A Betclic Apogee eközben követi az ENSZ 2030-as fenntarthatósági céljait, amelynek érdekében teljesen átalakították a szervezetüket, valamint szeretnének példát mutatni a többi e-sport csapatnak.

Mit tehetsz te azért, hogy az e-sport zöldebb legyen?

Amellett, hogy az előző két környezetvédelemmel foglalkozó írásunk tanácsait megfogadod és követed, jelentkezhetsz az ELTE Z-szakra, ahol pontosan az ilyen problémák leküzdéséről, a környezetvédelemről, a fenntarthatóságról és a természetről tanulhatsz!

Az Európában egyedülálló osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek.

Az ötéves, kifejezetten a Z generációt megszólító Z-szak különlegessége, hogy átfogó képet nyújt a természettudományokról, így a hallgatók nem csupán egy-egy tantárgyi területen szereznek szilárd szakmai tudást, hanem a biológiai, kémiai, fizikai és földtudományi tananyagok közötti összefüggésekkel is megismerkednek. 

Az Európában elsőként bevezetett képzésnek hat egyetem hét képzőhelye is helyet biztosít: 

A megoldáscentrikus, innovatív szemléletű képzés során a hallgatók a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság szempontjaival is megismerkednek. Nagy hangsúlyt kap a retorikai, művészeti, vizuális kommunikációs készségek fejlesztése is, ami növeli az itt szerzett diploma értékét. 

A pedagógiai kompetenciák fejlesztése viszont nem csak a lexikális tudás mélyítésében, hanem a készségek elsajátításában is megmutatkozik. A hallgatók környezetközeli, gyakorlatorientált oktatásban részesülnek, emellett kutatásokban vehetnek részt, valamint nemzetközi tapasztalatokat is szerezhetnek. Így az inter- és multidiszciplináris Z-szak segít teljes egységében, átfogóan megérteni a megtapasztalható természetet, ezáltal a jövő pedagógusai könnyeben tudják majd átadni diákjaik számára a természettudományos területek közötti összefüggéseket, feléleszteni bennük a természet szeretetét és erősíteni bennük a tanulmányokhoz elengedhetetlen kíváncsiságot.

A képzésre az érettségizők és a felsőoktatáson belüli szakváltást kereső diákok mellett gyakorló pedagógusokat, illetve természettudományos területeken szerzett mesterfokú diplomával rendelkező, tanítani vágyó szakembereket is várnak. Ebben az esetben a képzés időtartama (1–3 év) az előképzettségtől függ, középpontjában pedig az összevont természettudomány órához kapcsolódó ismeretek állnak. Ezen rövid ciklusú képzések a január végéig megjelenő felvételi póttájékoztatóban fognak először szerepelni.

Átalakuló tudásközpont

A Z-szak osztatlan önálló (szakpárt nem igénylő) tanárképes képzésnek helyet adó hat egyetem összefogása 2022 szeptemberében indította először a gyakorlati oktatásra alapozott képzést. A szakról további információk a megújult zeeszak.hu weboldalon találhatók, a portál betekintést enged a képzésben már részt vevő hallgatók tapasztalataiba is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!