CS:GO: Lopott grafikákból készült skinek kerültek az új ládába?

CS:GO: Lopott grafikákból készült skinek kerültek az új ládába?

Legalább két vadiúj skint érinthet a botrány, aminek hatására elveszett a bizalom. Innentől kezdve egyetlen valaha kiadott fegyverkinézet sem lehet biztonságban.

Több havi csendet és minimális pályafrissítéseket követően a Valve múlthéten meglepte a közösséget egy új ládával, matricakapszulával és zenecsomaggal. Az öröm nagy volt ezután, az utóbbi időkben folyamatosan magas játékosszámokat generáló CS:GO rekordot is döntött a hétvégén. Azonban nem tartott sokáig ez a nagy öröm, mert több vád is érkezett a Revolution láda skinjeivel kapcsolatban: úgy tűnik, hogy lopott műalkotások, grafikák alapján készülhettek.

Jelen állás szerint két skint érint a botrány: az AWP Doodle Lore-t és az M4A4 Temukaut. Először az előbbiről derült ki, hogy az alkotó lényegében lemásolta valakinek a grafikáját – ebből robbant ki a botrány is. Jimmba AWP-je ugyanis egy vexx nevű művész sárkányos dizájnjából készült kollázsnak tűnik, konkrét, felismerhető, megkülönböztethető elemeket tartalmaz belőle. Az eredeti alkotó várhatóan egy DMCA-t fog benyújtani emiatt.

A Doodle Lore készítőjének egyébként már van egy skinje, ami korábban bekerült ládába. Ezért a mostani botrány hatására a MAC-10 Monkeyflage-t is előszedte a közösség, kis keresést követően pedig találtak is egy nagyon hasonló grafikát. A stílusbeli hasonlóság egyértelmű, igaz, az eredetin majmok helyett madarak szerepelnek. Az eredeti alkotó, Letizia di Mango még nem nyilatkozott az ügy kapcsán.

Az M4A4 Temukau esete picit bonyolultabb, itt ugyanis a skinen szereplő női karaktert kérdőjelezik meg. Az anime stílusú karakterek f0rnez több fegyverkinézetén visszaköszönnek, ezekről szintén azt feltételezik, hogy lopott dizájnok. Viszont csakis az M4A4 került be közülük a játékba, ezért a fókusz is ezen van inkább. F0rnezt egy szintén skineket készítő alkotó, Danidem vádolta meg azzal, hogy az anime stílusban készült karakter a Temukaun lopott, majd az ő posztja hatására vizsgálták meg alaposan a Steam Műhelybe feltöltött skinjeit.

F0rnez tagadja a vádákat, és ugyan elismerte, hogy inspirációként már létező anime alkotásokat használt, a végeredményt a saját munkájának nevezte. Erről OhnePixel egyik streamjében is beszélt később, bemutatva a kapcsolódó Illustrator-fájlokat. Azonban egy haj tutorial kép szinte tökéletesen egyezik a skinre került karakter hajával, ez pedig újabb adag olajat öntött a tűzre. Mindenesetre is, a Temukau esetében még zajlik a vita a skin eredetiségéről. Van, aki f0rnez oldalára állt, van, aki nem, de egyetlen eredeti alkotó sem tett jogi lépéseket még ellene tudomásunk szerint.

Mi lesz az új skinekkel?

Nos, nem fogják törölni vagy teljesen kicserélni a kérdéses darabokat, az szinte biztos. A Valve kétféle precedenst teremtett eddig ilyen ügyekben. Az egyik szerint simán újradizájnolják és frissítik az összes skint. A másik szerint „contraband” lesz. Sokan nagyon örülnének, ha ez utóbbira esne a Valve választása, de ez szinte kizárt. Az egyik legértékesebb skinnek tekinthető M4A4 Howl például contraband skin, azaz az eredeti változat és az újradizájnolt is benn van a játékban, csak előbbiből nem lehetett újakat nyitni, ami felvitte az árát. Az egyik legolcsóbb is van vagy kétezer dollár.

Mi ezzel a probléma? Hiszen a Valve és a skinkereskedők is szeretik a pénz. Miért baj, ha ritka és drága egy skin, mert contraband? Egyszerű a válasz: ha minden egyes alkalommal eljátszaná valaki ezt, akkor arra ösztönözné a közösséget a Valve, hogy lopott műalkotásokból csináljanak skineket abban a reményben, hogy contraband lesz belőle és szakíthatnak rajta. Ezért például az M4A4 Griffin esetében nem hagytak benn régi változatokat és minden már kinyitott darabot is frissítettek. Persze a közösség reménykedik benne, hogy mégiscsak contrabandet csinál a Valve az AWP Doodle Lore-ból és az M4 Temukauból, ezért igen magas árakon kereskednek velük jelenleg is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!