The Last of Us: Az első évad legemlékezetesebb pillanatai

The Last of Us: Az első évad legemlékezetesebb pillanatai

Kommentek között meséljétek el ti is, mely pillanatok fogtak meg titeket leginkább a sorozatból.

Annak ellenére, hogy immár évtizedek óta csak förtelmes játékadaptációkat kaptunk, hogy Joel szerepét eredetileg másnak szánták volna, hogy Troy Baker - aki a játékokban szólaltatta meg Joelt - egyáltalán nem bízott az HBO feldolgozásának sikerében, a The Last of Us jött látott és győzött. Az HBO sorozata hetek óta a markában tartja a rajongókat - engem is - akik hétről hétre egyre többen lettek, ellepték a világot, akárcsak a játékokban és a sorozatban a Cordyceps.

Néhány napja ért véget a The Last of Us első évada, amiről bár lehet vitatkozni, szerintem nemes egyszerűséggel minden idők legjobb játékadaptációja. Nem tökéletes, nem állítom, hogy hibátlan, de ha minden sorozat ezt a színvonalat tudná hozni, nem lenne panaszunk semmire. Ráadásul az éved az utolsó rész után már lenyomta a House of the Dragon első évadát is, ami nem kis szó!

A sorozat kevésbé volt akciódús, mint a játékok, de igazság szerint a The Last of Us sosem az akcióról szólt. A magával ragadó, sötét, komor és sajnos talán túlságosan is reális történetről, annak szereplőiről. A következő sorok erősen spoileresek a The Last of Us első évadával, így aki még nem látta az gyorsan zárkózzon be a lakásába és nézze végig, mint a 9 epizódot. Aki viszont már túl van a teljes évadon, az olvasson tovább, majd kommentek között írja meg a saját listáját, ugyanis most az én top 5-ös listám következik, néhány kollégám extra véleményével kiegészítve. Íme 5 felejthetetlen pillanat, ami miatt mindenképpen megéri végignézni a The Last of Us első évadát.

A gombáktól kell félnünk, nem a vírusoktól

Már az első 3 perc megnyert magának. Megfontolt, mégis intenzív jelenettel nyit a sorozat, mely 3 perc alatt tökéletesen összefoglalja a The Last of Us világában történt globális fertőzés alapját. 1968-ban járunk, egy TV showban, ahol a vírusokról, baktériumokról, egy esetleges globális járványról beszélnek a műsor szereplői. A képsorok hibátlanul vezetik fel a sztori azon elemét, miszerint nem egy vírus végezhet az emberiséggel, hanem egy gomba. Egy olyan gomba, ami a valóságban is létezik, sőt, a Cordyceps befogadására képes állatok hasonló viselkedést mutatnak, mint a széria kattogói. Hibátlan a beállítás, ahogy megfagy a közönség a mondatok hallatán, jelképezve ezzel a tudatukat vesztett "zombikat" és persze hibátlan a feszültségkeltés is, hiszen az egész annyira valóságosnak hangzik és félig-meddig az is.

„A vírusok megbetegíthetnek, de a gombák képesek az elménk fölötti uralomra" - ahogy az hallható az első rész első képsoraiban.

Bill és Frank

Míg az első két epizód (és sok utánuk következő is) szinte jelenetről jelenetre ültette át a játék történéseit, addig a harmadik rész picit elrugaszkodott a már ismert sztoritól. Nem nagyon, éppen csak annyira, hogy The Last of Us Part I két mellékszereplője egy picit más és egyben jóval kidolgozotabb, érzelmesebb háttértörténetet kapjon. Bill és Frank sztorija pedig a sorozatban nyert igazán értelmet, ott tudott igazán kiteljesedni. A készítők megmutatták, hogy lehetnek egyszerre hűek az alapanyaghoz és innovatívok, hogy egy mai modern sorozatban is lehet olyan érzelmeket teremteni és lehet olyan feszültséget generálni, amilyet bizony hosszú évek óta nem láttunk szinte egyetlen hollywoodi produkcióban sem. Számos rendezőnek, forgatókönyvírónak és producernek illene példát vennie erről az epizódról, de igazság szerint a teljes szériáról is.

Sam és Henry

Számomra a játék és egyben a sorozat legmegterhelőbb epizódja volt a Sam és Henry történetét bemutató rész. Hiába éltem már át a sztorit a játékban több alkalommal is, az epizód utolsó jelenetei, a két karakter halála, engem rendkívül megviselt. Rövid idő alatt is szimpatikusak a karakterek, hozzádnőnek, majd utána pár perc leforgása alatt megfordul a történet íve, Samet megharapják, rátámad Elliere, a kisfiút pedig végül saját testvére lövi le, aki aztán önmagával is végez. Ha mindez nem lenne elég súlyos, talán ez az első pont a sorozatban, ahol Elliben igazán megtörik valami, a magába és a világba vetett bizalma és reménye.

Ellie elveszíti az önkontrollt

És ha már törés, Ellie egyik legbrutálisabb jelente az évad 8. epizódjában volt. Ez volt az a rész, amiben Joel sérülése miatt szenvedett, Elli kvázi magára maradt, ráadásul összefutott Daviddel és bandájával. Ellie csapdába esik, Davidékről pedig kiderül, hogy kanibálok. Ahogy a játékban, úgy a sorozatban is Ellie végez Dáviddel, méghozzá pontosan olyan brutális módon. A fiatal lány örök életre szóló sebet szerzett David meggyilkolásával, ami aztán nem csak az évad befejezőepizódjában köszönt vissza, de a további évadokban is vissza fog.

Joel agya elsötétül

Végül pedig nyilván nem mehetünk el szó nélkül az utolsó epizód mellett sem. Tele van fontos pillanatokkal, például Joel hazugságával, amit Ellienek mond, de számomra mégis egy másik jelenet volt a kedvencem a részből. Az, amikor Joel agya elborul és terminátor módjára megy végig a tűzbogaraktól hemzsegő kórházon. Egyrészt jó volt már egy kis akció, másrészt pedig zseniális volt a megoldás, ahogy Joel dühét ábrázolták. Eltompultak a hangok, szinte a lövéseket sem hallottuk, csak azt láttuk, hogy Joel mindene átküzdi magát Elliért. Hibátlan megoldás volt!

De nem csak engem nyert meg magának a sorozat a szerkesztőségből. Munkatársaim is imádták a sorozatok, sőt, ki is emeltek számukra 1-1 meghatározó pillanatot a szériából.

TheBeardedBeer: Apró örömök a világvége után

Annyi rossz történik a főszereplőkkel az egész sorozatban, hogy számomra a 6. rész első percei üde színfoltot jelentettek, legalábbis részben. A havas vadon közepén élő idős házaspár pár percnyi melegséget adott a történetnek, ráadásul a 8. rész után izgalmas volt visszaemlékezni, hogy Joel az idős házaspárt is azzal szöveggel vallatta, mint aztán David embereit, csak persze kevésbé brutális módon.

Ben: „Kezdejenk bombázni"

A sorozat akkor vált számomra igazán komollyá, amikor Ibu Ratna, az indonéz mikológus beszélget egy látszólag magas rangú katonai parancsnokkal. Amikor megremeg a keze és teáscsésze elkezd csörögni, akkor jön az a pillanat, amikor minden halál komollyá válik. A tudós szemében és hangjában ott van totális félelem, mert tudja, nincs menekvés."

A The Last of Us első évada elnyerte a kritikusok és a nézők szeretetét is. Az már tuti, hogy lesz második évad, sőt, úgy tűnik, hogy a játékok második részét több évadban dolgozzák majd fel!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!