Az SLP ad neked erőt és mindent lebíró akaratot

Az SLP ad neked erőt és mindent lebíró akaratot

Bevételszerzés a kriptovaluták térnyerésének köszönhetően a videojáték piacon - malac püföléssel és társaival.

A CIKK HORVÁTH PETRA, AZ AMG DAO MUNKATÁRSÁNAK TOLLÁBÓL SZÜLETETT.

Ugyan ki ne vágyna arra, hogy a kedvenc hobbija egyben a megélhetését is biztosítsa? Ez a videojátékok tekintetében eddig nem volt könnyen kivitelezhető, hiszen, hacsak nem váltunk profi e-sportolóvá vagy sokak által nézett és követett streamerré/videóssá, akkor a játékokban eltöltött több száz óránk megmaradt kikapcsolódásnak - esetenként megspékelve egy kis idegösszeomlással.

Azonban, ahogy az NFT-kről szóló cikkünkben is említettük, a kriptovalutáknak és a blokklánc technológiának köszönhetően ez ma már nem csupán vágyálom, hanem egy - szinte - bárki számára elérhető cél, méghozzá a P&E (play and earn) játékok segítségével.

Ne siess! Tedd le tálcára az emailt, amiben bőszen fogalmazod a felmondásod.

Először is, vegyük át, hogy mi fán terem a kriptovaluta

Ugyan 2023-at írunk és a kripto, az NFT és a blokklánc technológia egyre nagyobb térhódításnak örvend világszerte, mégis, ha ezeket a topikokat említjük, sokak fejében egyetlen szó jelenik meg: Bitcoin.

Való igaz, hogy ez volt a legelső kriptovaluta, ami 2009-ben megjelent a “semmiből”, ugyanakkor mára ez is csupán egy lett a sok száz digitális fizetőeszközből, mint a fiat valuták esetében pl. az euró, dollár, vagy - a kissé ingatag - forint.

Az elnevezésük (kripto) eredete a biztosításukhoz és titkosításukhoz használt kriptográfiai technikákhoz kapcsolódik, amelyek szinte lehetetlenné teszik az új kriptovaluták meghamisítását vagy a régiek újrafelhasználását. Működésük pedig a sokat emlegetett blokklánc technológián alapszik, amelynek előnyeit az NFT-k kapcsán már kielemeztük.

Összegezve tehát: minden Bitcoin kriptovaluta, de nem minden kriptovaluta Bitcoin. (És innen üdvözlöm az általános iskolás földrajz tanáromat! Ha a rovarok és bogarak közötti különbséget nem is, a mondatszerkezetet fixen megjegyeztem.)

A stabil, a mém és a ‘minden más’

A kripto világában nagyjából három fő kategóriát különböztethetünk meg. Először is vannak az úgynevezett stabil coinok (kriptovaluták), amelyek árfolyama általában fiat valutához, vagy más, “analóg” értéktárgyhoz - pl. arany - vannak kötve, mint a Binance USD (BUSD) és a TetherUS (USDT). Vannak továbbá a mém coinok, ahova többnyire komoly háttérrel nem rendelkező, de komikus vagy cuki, a követők által túlhypeolt kriptovaluták tartoznak, mint a Dogecoin (DOGE) vagy a Shiba Inu (SHIB). Végül, de nem utolsó sorban pedig a ‘minden más’ kategória, ahova a különböző cégek, projektek és játékok által kibocsátott coinok sorolhatók, mint a Polygon (MATIC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) vagy a Smooth Love Potion (SLP). Ezeknek az értéke folyton változik, az adott projekt sikerességétől, a tőzsdétől és más befolyásoló tényezőktől függően.

Most, hogy tisztáztuk, mik is valójában a kriptovaluták, nézzük, milyen szerepet töltenek be a videojátékok világában, alias, hogyan kereshetsz pénzt azzal, hogy:

Sétálsz, harcolsz vagy repkedő malacokat püfölsz

Tehát, adva vannak a digitális valuták, amik - kellő odafigyeléssel - biztonságosak és bármikor fiat pénzre válthatók, illetve az NFT-k, amik tökéletes alapot adnak különböző eszközök virtuális megjelenítéséhez. Tegyük őket egy shaker-be és rázzuk alaposan össze. Valahogy így születhetett meg a P&E (play and earn) játékok gondolata.

Az utóbbi évek pedig csak ontották magukból az újabb és újabb projekteket, amik a játékélmény mellett pénzkereseti lehetőséget is kínáltak. Ezek közül talán az egyik legismertebb kis hazánkban is az Axie Infinity, ami lényegében egy taktikai kártyajáték, persze repkedő, egymást püfölő NFT malacokkal megspékelve és SLP szerzési lehetőséggel.

Aki szereti az Age of Empires kategóriájú játékokat, az jó eséllyel kedvelni fogja a Legends at War-t, amiből ugyan közvetlenül nem farmolható még kripto, azonban a rendszeres versenyeken bezsebelhetők USDC nyeremények, méghozzá nem kis összegekben.

És az aktív életmód nagyköveteinek sem kell lemondania a játékos pénzszerzési lehetőségről, ugyanis a Genopets egy mozgás alapú játék, ahol a kisállatodat fejlesztve KI token üti a markodat.

Természetesen ez csak néhány a több száz meglévő vagy éppen készülő projekt közül, tehát, bármilyen játékkategóriák is vonzanak, előbb-utóbb biztosan találni fogsz egy kedvedre való P&E lehetőséget.

And where is my Lambo?

Továbbra is óva intünk az immáron piszkozatként várakozó felmondásod elküldésével kapcsolatban, ugyanis, mint minden jó dologban, az NFT alapú P&E játékokban is vannak buktatók.

Egyfelől, nem minden arany, ami fénylik, tehát egy elsőre sikeresnek és izgalmasnak tűnő projektről is kiderülhet idővel, hogy teljesen csődöt mond - vagyis buktad a Lambot. Másfelől, ha nem stabil coint kínál az adott játék, akkor számolni kell a kriptovaluta folyamatos ingadozásával, így megeshet, hogy ami pár hónapig fedezi minden kiadásod, az átmenetileg a létszükségre lesz csak elegendő. Ha mindez pedig nem lenne kellő kockázat, a legtöbb játék elkezdése némi befektetett tőkét is igényel.

Szerencsére azonban a szükség mindig megoldást szül, így jöttek létre a Guild-ek, ahol úgynevezett scholar programok keretében, többnyire befektetett tőke nélkül, kockázatmentesen próbálhatod ki a számodra szimpatikus játékokat. Megsúgjuk, hogy az AMG DAO-s srácok segítségével például ebből is kaphatsz ízelítőt, illetve sok más, ezekhez a témákhoz kapcsolódó kérdésben állnak a rendelkezésedre.

Kövess Minket!