A web3: elhozza az ‘egy mindenkiért’ helyett a ‘mindenki egyért’

Az internet következő generációja kivenné a hatalmat a webet uraló központosító óriás tech cégek kezéből.

A CIKK HORVÁTH PETRA, AZ AMG DAO MUNKATÁRSÁNAK TOLLÁBÓL SZÜLETETT.

De miért, és miként hatna mindez ránk, felhasználókra? Mielőtt ecsetet ragadva lefestenénk eléd a jövő egy nagyon is lehetséges kimenetelét, alapozzunk kicsit - na nem úgy, ahogy a péntek esti buli előtt szoktál.

Gyorstalpaló az internet fejlődéséről

A ‘90-es évek számos szempontból kardinális volt a technológia történetében. Amellett, hogy megjelent a világ egyik legmeghatározóbb videojáték konzolja, a PlayStation és a VHS-t szép lassan felcserélték a DVD-k, az internet is ekkor ment egy elég nagyot. Nem véletlen tehát, hogy a web1 (vagy web 1.0) időszaka is innen számítható és a korai 2000-es évekig datálható.

A fordulópontot, vagyis a web2 (alias web 2.0) eljövetelét egy újszerű igény szülte. Az internet népének már nem volt elegendő, hogy kizárólag böngészni, kvázi olvasni tudjon a világhálón. Nagyjából a Facebook megjelenésével egyidejűleg elstartolt az ‘írás-olvasás’ korszaka. Ergo, innentől kezdve már nem csak magunkba szívhatjuk a tudást, de jobbára cenzúrázatlanul meg is oszthatjuk a tapasztalatainkat és a véleményünket.

Ami az enyém, az tényleg az enyém?

Hozzáférésünk van tehát végtelen mennyiségű információhoz és még teret is kapunk, hogy saját tartalmat gyárthassunk. Miért kell nekünk akkor a web3 (másnéven web 3.0)? Mert van egy “apró” bökkenő a felvezető mondatban. Ugyanis, a mai értelemben vett interneten nincs olyan, hogy ‘saját’.

A centralizált szó és annak jelentése már felmerült korábbi írásainkban is, amikben a metaverzumot és az NFT-k által nyújtott lehetőségeket elemeztük ki, leginkább gaming oldalról. De nem csupán a videojátékok világában van jelen ez a probléma, hogy amiről sokszor azt hisszük a személyes birtokunkat képzi, valójában nem. Az olyan óriás tech cégek ugyanis, mint a Facebook (ami már Meta), a Google, az Apple és társai, mind központosított vállalatok. Ez nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy az általuk kontrollált szervereken található minden adat.

Persze az olyan beépített funkciókkal, mint a ‘létrehozás’, ‘módosítás’ és ‘törlés’ gomb vagy éppen a hangzatos elnevezésekkel, hogy ‘saját adatlap’ vagy ‘profilom’, igyekeznek fenntartani a látszatot és elhitetni velünk, hogy van bárminemű komolyabb ráhatásunk arra a temérdek adatra, amit a világháló magában rejt. Ugyan léteznek irányelvek és szabályozások, amik igyekeznek korlátozni az adataink felhasználhatóságát, de számtalan, az utóbbi években kirobbant botrány bizonyította már, hogy végső soron ezek általában mit sem érnek.

Egyszóval, a valódi hatalom az adatok felett - igen, a tieid felett is - a szerver tulajdonosok, azaz a tech óriások kezében van.

A decentralizáltság horizontján

Az egyre tudatosabb internet fogyasztókban tehát fokozatosan megszületett az igény a kontrollra és a birtoklásra. A web3 hajnala nagyjából három évvel ezelőttre tehető, de maga az elnevezés már 2014-ben felmerült Gavin Wood, az Ethereum fejlesztőjének köszönhetően.

Igen, jól sejted, ahogy számos jövőbeni elképzelésre és fejlesztésre, úgy az internet következő generációjára is a blokklánc technológia nyújthatja a megoldást. Ennek révén ugyanis megvalósítható egy decentralizált struktúra, ahol már ténylegesen a felhasználók ellenőrzése alatt futna a web, biztosítva ezáltal a tulajdonjog valódi jelenlétét.

Azt, hogy pontosan miként és mikor fog mindez megvalósulni globális szinten, egyelőre nehéz megjósolni, hiszen az alapot biztosító technológiák is még folyamatos fejlődésben vannak. Ráadásul a piacot uraló vállalatoknak nem érdekük jelenleg lemondani ekkora hatalomról. Ugyanakkor az egyre erősödő igény a felhasználók irányából és a tény, hogy számtalan projekt igyekszik már megfelelni a web3-nak, egyre nagyobb nyomással bír.

A kérdés tehát nem az, hogy van-e létjogosultsága a web3-nak, sokkal inkább, hogy mikor válik képessé teljes mértékben - minden ágazatra kihatva, világszerte - felvenni a versenyt a web2-es elődeivel. Mi tágra nyílt, csillogó szemmel várunk minden innovációt és igyekszünk téged is naprakészen tartani - az AMG DAO-s srácok segítségével -, hogy bepillantást nyerhess az internet, a videojátékok és a technológia kicsit sem unalmas jövőjébe.

Kövess Minket!