Mire számítsunk a „halál RMR-en”?

Mire számítsunk a „halál RMR-en”?

Az A jelű európai RMR-en az átlagos HLTV helyezés majdnem 32 volt. Itt nem éri el a 19-et sem.

Három RMR már véget ért, de az európai küzdelmek még csak most indulnak be igazán, hiszen jön a B jelű selejtező torna, ahol a világ harminc legjobb csapatából tizenhárman is helyet kaptak. Azonban a képlet még ennél is bonyolultabb, mert nyilvánvalóan nem juthat tovább mindegyikük, sőt: a legjobb esetben is csak kilenc csapat lesz ott Párizsban az impozáns névsorból. Ráadásul a tétek is hatalmasak, mert aki most lemarad, CS:GO-ban már biztosan nem játszik Majort többéDe vajon kik lesznek azok, akik örülni fognak a hét végén? Nos, ezt a kérdést járjuk körbe ebben a cikkben.

Először is, érdemes gyorsan átvenni, hogy kik, mikor és hogyan játszanak egyáltalán ezen az RMR-en – ehhez remek segítséget nyújt ez a cikkünk. Ha ezt megtettük, gyorsan be kell lássuk, hogy a B RMR teljesen más kategória az A-hoz képest. Ugyanis az A jelűn az átlagos HLTV helyezés majdnem 32 volt, míg itt nem éri el a 19-et sem. Ebben pedig fontos szerepe van annak, hogy ide került a top 10 krémje: G2 (#1), Heroic (#3), Cloud9 (#5), Vitality (#7), ENCE (#9). Utánuk jönnek a nevek, akik mindig a mixben vannak, vagyis az Astralis (#14), a FORZE (#16), a Spirit (#17), a BIG (#18), az Eternal Fire (#20) és a NIP (#21). Végül pedig néhány keményen grindoló csapat, mint a 9INE (#25) és a Monte (#26), valamint az esélytelenek nyugalmával induló, top 30-on kívüli Aurora, 500 és iNation.

Ha megpróbáljuk kielemezni, hogy mi lesz ezen az RMR-en, akkor elég nehéz feladat elé állunk, ugyanis az az igazság, hogy senki sem tudja. Mármint beszélhetünk arról, hogy vannak favoritok, mint a top 10-es csapatok. Beszélhetünk arról, hogy a Bo1-es körökben bármi megtörténhet és gyorsan 2-0-ba kerülhet bárki. De ha úgy csinálunk, mintha garantált lenne a G2, a Heroic, a Cloud9, a Vitality és az ENCE továbbjutása, még akkor is lóg a levegőben a maradék három (vagy négy) hely sorsa. És az a helyzet, hogy nem vehetjük egy ilyen csoportban készpénznek még a favoritok továbbjutását sem. Szóval lehet egyszerűbb a másik irányból kezdeni a dolgot. A kérdés tehát az, hgoy ki nem fog továbbjutni és miért?

A kiesők közé könnyűszerrel jelölhetjük az Aurorát és az 500-at. Nem rosszak az oroszok vagy a bolgárok, de ezek hónapok óta stagnáló felállások, miközben több online verseny érhető el manapság, mint az online éra csúcsán. Okozhatnak meglepetést egy Bo1-ben a nagyok ellen? Persze. De nem azért, mert valami szuper jó csapatok lennének, sokkal inkább a meglepetés ereje áll mellettük. Az iNationben viszont látunk egy kis potenciált, hogy előrébb végezzenek ennél a párosnál – legalábbis a selejtezőkön elég meggyőzőek voltak choiv7 betegsége ellenére is.

A Monte és a 9INE talán a két legveszélyesebb csapat az egész RMR-en abból a szempontból, hogy iszonyatos mennyiségű Counter-Strike-ot játszanak és folyamatosan másszák a lépcsőfokokat idén, így csak idő kérdése, hogy mikor érik el a tier 1-et. Kevés nemzetközi LAN-tapasztalatuk van, ez ellenük szól, de valójában nagyon közel vannak színvonalban olyan csapatokhoz, mint a NIP, az Eternal Fire vagy a BIG. A top 20 környéke talán a legkompetitívebb most, hiszen több nagy csapat is zuhan visszafelé, miközben ezek a kisebb csapatok törnek fel a semmiből. A tapasztalat a nagyok mellett szól, ez kétségtelen. De ha meglepetéseket keresünk, akkor itt érdemes szétnézni, mert néhány apró hibán, egy kis szerencsén múlhat, hogy ebből az öt csapatból a Monte vagy a 9INE kapjon esélyt a továbbjutásra.

Abban viszont szinte biztosak vagyunk, hogy a legjobb esélyt az Astralistól tudják ellopni ezek a csapatok. Ebben a szokásos problémáikon – átlagon aluli stratégiákon és a túl kevés tűzerőn – túl segíthet, hogy sem casle, sem HUNDEN nem állhat mögöttük az RMR-en, miután a Valve eltiltotta őket a coach bugért. Hivatalosan a minden lében kanál sportigazgatójukat, Kasper Hvidtet regisztrálták edzőként. Ha netalántán megjelenik a játékosok mögött fizikai valójában és nem csak azért került fel a névsorra, mert valakit nevezni kellett, akkor már most meg mondjuk, hogy minden meccsen ellenük kell fogadni. Nincs az a világ, amiben a jelenléte nem lesz kontraproduktív több évnyi dokumentált irányításmániát követően.

Közel sem ennyire, de nehéz helyzetben van Koppenhágában a Spirit is, akik a tavalyi szép eredmények után nem igazán találják a helyüket a tier 1-ben idén. Gyakorlatilag bárkitől képesek kikapni mostanában és ezek a meccsek még csak nem is szorosak. A régióban egyértelműen föléjük nőtt a FORZE és semmi sem utal arra, hogy ez az RMR-en változni fog. Egyértelműen probléma, hogy Patsi egyéni teljesítménye visszaesett. De w0nderful sem szolgált rá a nevére az utóbbi időkben, ami talán még aggasztóbb. Persze ezen lehet változtatni valamennyit intenzív gyakorlással. Viszont az is benne van vastagon, hogy fiatal játékosokról beszélünk, akiknek volt pár jó trükkjük az elején, mostanra pedig egyszerűen kiismerték őket az ellenfelek. Ilyen szempontból jobb helyzetben van a FORZE, akik jobb időzítéssel jöttek a felszínre – két héttel ezelőtt még senki sem foglalkozott velük.

Így érünk el a favoritokhoz, vagyis a top 10-es csapatokhoz. A kérdés továbbra is az, hogy ki nem fog továbbjutni, tehát arra keresünk okokat, hogy mi akadályozhatja őket a cél elérésében. Viszont hozzá kell tegyük, hogy ennek az öt csapatnak elfogadhatatlan, ha nem lesznek ott Párizsban és sokkal jobbak az esélyeik is a relatív minőségük miatt, mint bárkinek. Mármint a játék néhány legjobb játékosáról és csapatáról beszélünk ezen felállások kapcsán, egyszerűen helytelen lenne, ha nem jutnak tovább. De azért nézzük át röviden, mi kell ahhoz, hogy eljátszák az esélyeiket. ENCE? NertZ nem hozza a szintet. Vitality? Spinx és/vagy Zywoo nem elég jó, hogy ellensúlyozzák apEX gyenge T köreit. Cloud9? Nafany irányítása és a stressz. Heroic? CadiaN alulteljesít az AWP-vel és legalább egy rifler (a legvalószínűbb jabbi és sjuush) formája nem elég jó. G2? Megismétlik a Rio RMR-en látottakat és bátortalanul játszanak, továbbá az egyénileg erős csapatok ellen nem teljesít kiemelkedően a „négy sztár” mindegyike.

Nem azt mondjuk, hogy ezek be fognak következni, csak van ezek között olyan forgatókönyv, amelynek nagyobb az esélye, mint a többinek. Az ENCE esetében az a bajos, hogy csak az EPL-en láttuk eddig őket, ahol NertZ ugyan jó volt, de ez túl kicsi minta nagy következtetésekhez. A Vitalitynél viszont fogadni mernénk rá, hogyha tovább is jutnak, lesznek necces meccseik. A Cloud9 az EPL-en sokkal jobb volt, mint korábban, ráadásul több online sikerük is volt mostanában, szóval őket a garantált továbbjutók közé tennénk, mert jó formában vannak. Ahogyan a Heroicot is, akikre az említett problémák inkább a nagy meccseken jellemzőek és nem ebben a környezetben. A G2-nál pedig egyedül az EPL-es korai kiesésük aggaszt minket. Annyira véletlenszerű és szürreális volt az egész a katowicei győzelmük után. De legyünk pozitívak: a Bo1-ekben tuti bepickelik ellenük Nuke-ot, onnan meg már megoldják, remélhetőleg.

MAGYAR KÖZVETÍTÉS

A BLAST.tv Párizs Major európai RMR-jeit élőben, magyar nyelven közvetíti az Esport1TV, amit Twitchen vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén követhettek az alábbi, mindig naprakész menetrend szerint:

Április 11. - kedd, második forduló meccsei
16:45 - Cloud9 vs Monte
18:15 - Vitality vs NIP
19:45 - ENCE vs FORZE
21:15 - G2 vs iNation

Kövess Minket!