IEM Rio: Kifulladt a FaZe, lemaradnak a rájátszásról

A NAVI és a Cloud9 lettek a csoportok királyai, miközben az alsó ágon ádáz harcok folytak az életbenmaradásért.

Véget ért az IEM Rio csoportköre, miután olyan csapatok búcsúztak a mezőnyből, mint a FaZe, a fnatic, az OG és a NIP. Ezek közül a leginkább meglepő nyilvánvalóan karriganék búcsúja volt, ami Twistzz szerint a sűrű versenynaptár okozta fáradtság miatt történt. Ez érthető, hiszen a csapat az ESL Pro League győzelmük óta folyamatosan úton volt: egy extra hetet kellett tölteniük Koppenhágában, ezért az utolsó pillanatban tudtak csak Rióba repülni.

Persze hozzá kell tenni, ebben szerepe volt a Twistzzék által elszalasztott továbbjutási lehetőségeknek is az RMR korai szakaszában. Viszont a mentális terhet ez a magyarázat nem könnyíti, sőt. A kanadai játékos szerint „túl sok olyan nap volt, amikor keveset aludtam, nem volt étvágyam”, ezért pihenésre van szüksége. A kevesebb, mint három hét múlva induló Major előtt azonban bootcampre mennek, tehát jóformán ez a kiesés teszi majd lehetővé azt, hogy félretegyék a játékot pár napra.

A FaZe játékosainak teljesítményén egyébként igencsak látszott a héten, hogy nincs minden rendben. A 9z elleni könnyű meccset követően kedden a FURIA, tegnap a Vitality is igen könnyen átsétált rajtuk. Karriganék hiába tudtak visszajönni Anubis T-oldalán egy erre a pályára jellemző 10:5-ös félidővel a francia–dán ötös ellen, a hosszabbításban mindössze egyetlen támadásuk járt sikerrel és kikaptak. Overpasson pedig 12:3-ra verte őket a CT-oldalon rajtoló Vitality, ahonnan már nem igazán volt visszaút, csupán szépíteni tudtak rajta, így lett 16:9. Ezzel a győzelemmel azonban még nem harcolta ki tegnap a továbbjutást apEX kompániája – ehhez a fnaticot kiejtő OG-n át vezetett az út.

A három pályásra nyúló alsó ági döntőben az OG többek között olyan köröknek köszönhetően húzhatta be 16:14-re a nyitó pályát, Mirage-t, mint amikor flameZ a palotából kiugorva leszaladt CT-ig és közben kilőtt négy embert alig öt másodperc alatt. Azzal viszont nem számoltak degsterék, hogy ezzel elég csúnyán meghúzták ZywOo nevű oroszlán bajszát, aki felébredve Infernon és Overpasson is szétkapta őket.

Az A-csoportban már csak a Heroic és a NIP összecsapása volt hátra tegnap az alsó ágon. Mindkét csapat igen kalandosan ért el erre a pontra: előbbi kikapott a BIG-től, majd kedden Xizttel kellett játszon a második pálya felétől, mégis életben maradt; utóbbi meg egy ambivalens érzéseket kiváltó NAVI elleni találkát követően egy hatalmas comebackkel kiejtette a 9INE-t úgy, hogy egyetlen körre voltak a kieséstől ők maguk. Azonban a kitűnő formában visszatérő jabbival az élen a Heroicnak lejtett a pálya ezen a meccsen – Overpasson 16:5-re, Infernon 16:9-re nyertek a dánok.

A már említett meccseken felül az is eldőlt, hogy kik ugorhatnak rögtön az elődöntőkbe a csoportokból. A BIG és a NAVI találkozóján egy dupla hosszabbítással 22:20-ra véget érő Mirage után egy relatíve könnyű Inferno döntötte el, hogy s1mple és társai lesznek az A-csoport királyai. A Cloud9 és a FURIA mérkőzése azonban nem volt ilyen egyszerű a B-csoportban.

A FURIA által választott Infernon szinte folyamatosan hátrányban voltak, de ezt sikerült hosszabbításra mentve megfordítani. Ezután jött Vertigo, ahol a brazilok 13:2-es CT-oldallal döngölték a földbe az oroszokat saffee AWP-s játékának köszönhetően. Ancientre érve már mindkét csapat elemében volt, viszont a szoros első félidő után egy pillanatra a FURIA ragadta a kezébe az irányítást a megnyert pisztolykörnek hála. De amint lett pénze a C9-nak, nem lehetett megállítani őket a győzelem felé vezető úton.

KÖZVETÍTÉS

Az IEM Rio 2023 versenyét magyarul, élőben közvetíti az Esport1TV, amelyet szokás szerint a Twitch csatornánkon vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén követhettek az alábbi menetrend szerint:

04.21. - péntek
17:00 - BIG vs Vitality
20:30 - FURIA vs Heroic

A rájátszás ágrajza

Borítókép: ESL

Kövess Minket!