NiKo vagy ZywOo sosem lesz CS:GO Major győztes! Ki húzhatja be Párizst?

NiKo vagy ZywOo sosem lesz CS:GO Major győztes! Ki húzhatja be Párizst?

Az utóbbi időkben látott tier 1 Counter-Strike minőségéből kiindulva bármi lehetséges Párizsban!

Hétfőn indul az utolsó CS:GO Major, amit tűkön ülve vár mindenki, beleértve a csapatokat, a rajongókat és természetesen minket is. Azonban ez a Major picit más lesz, mint a többi. Igen, egyrészt az „utolsó” jelző miatt, de másrészt a Counter-Strike csapatok állapota miatt is. Egy korszak véget ér a játék történetében és az utóbbi időkben látott tier 1 Counter-Strike minőségéből kiindulva bármi lehetséges Párizsban, hiszen rengeteg csapat játszik itt, akiknek még több problémával és hiányossággal kell megküzdenie. Manapság még a legjobbak sem képesek olyan konzisztensen teljesíteni, mint a korábbi években az bevett volt. Ez pedig lehetőséget nyit a tier 1 alsó felének, de ami talán még ijesztőbb, a számtalan tier 2-es résztvevőnek is, hogy meglepetést okozzanak.

Üdv az átmeneti érában

A Párizs Majorhöz érve egy dolog biztos, hogy semmi sem biztos. Nyugodtan elfelejthetjük a klasszikus módszert, hogy nézzünk rá, ki nyert mostanában nagyobb versenyt és akkor az a csapat biztosan esélyes a trófeára is. Ugyanis egészen a tavalyi nyári szünetig visszamehetünk és láthatjuk, hogy azóta egyedül a G2 tudott két versenyt nyerni zsinórban és ők is csak néhány elképesztő és a legkevésbé sem konzisztenssé tehető egyéni teljesítmény után. Ráadásul ehhez is – mint sok másik csapat játékához – tartozik még pár csillaggal jelölt megjegyzés: a BLAST World Final nem igazán érdekelte már a megfáradt csapatok egy részét a szezon végén és a G2 előtte két hónapig pihenhetett, készülhetett, míg a többiek Rióban játszottak; amint visszaesett a G2 néhány játékosának a teljesítménye, azonnal szétesett a csapat a szerveren az ESL Pro League rájátszásában.

De ne csak Leszki kedvenc G2-ját szapuljuk. Az előző Major bajnoka, a Virtus.pro ott sem lesz az utolsó Majorön. Ahogyan a régió másik ásza, a Cloud9 is lemarad. A Vitality immáron másodjára nyerte meg a Major előtti utolsó LAN-versenyt – tavaly is sokat segített nekik ez a Majorre érve, ja nem. A FaZe befejezte a Grand Slamet, de azt leszámítva árnyéka önmagának és egyre gyakrabban a rájátszásig sem jutnak el. A NAVI konzisztensen hozza a top 4-eket, de ennél messzebb nem tudnak egyszerűen eljutni, annyit hibáznak. A Heroic pedig hiába játszott öt döntőt a Rio Major óta, csupán egyszer voltak képesek nyerni ennyi nekifutásból, mert stavn nemes egyszerűséggel eltűnik a szerverről teljes pályákon át. A Liquid, a FURIA, az ENCE vagy a MOUZ pedig nagyon inkonzisztensek idén. Szóval maximum szurkolni lehet nekik vagy hinni abban, hogy megcsinálhatják. De a házat ne tegyük fel egyikükre sem, mert a Majorön ezek a csapatok az utolsó és az első hely között bárhol végezhetnek még sajnos.

A top 10 után ott van még a Major résztvevőinek többségét kiadó kiscsapatok sora is. Van köztük pár ígéretesebb, mint a 9INE vagy a BNE, illetve sokan sokat látnak bele még a Monteba, az Into the Breachbe, az Apeksbe vagy a paiNbe is. A 9INE és a Monte esetében még lehet is látni, hogy az év eleje óta tényleg meredeken felfelé ívelnek és a Major nagy vízválasztó lehet ezeknek a relatíve új csapatoknak. Rengeteget játszanak online, idén ők játszották HLTV-n a legtöbb hivatalos meccset az összes párizsi csapat közül. A 9INE ráadásul pár nagyobb nemzetközi versenyen is kipróbálhatta magát top 10-es ellenfelek ellen. A többiek viszont érthetetlenül túl vannak értékelve jelenleg, az Into the Breachet, az Apekset keveset láttuk még ahhoz, hogy nagy következtetéseket vonjunk le a játékukból. A paiNben pedig egy relatíve jól sikerült ESL Pro League S17 miatt hisznek sokan, de ott nyomás és végleges ötödik játékos nélkül játszottak. 

És akkor itt van még nekünk a BNE. Igen, igen, nagyot szoktak menni a Majorön, király. De ezen kívül látta már őket bárki bármilyen másik tornán bizonyítani, hogy tényleg annyit érnek, mint amennyire tartják őket? Ha megnézi valaki az eredményeiket a Liquipedián, azt fogja találni, hogy az RMR-eken és a Majorökön kívül összesen három nemzetközi LAN-on játszottak valaha és ezek legjobb esetben is tier 2-3 események voltak. A Tipsport Cupon Prágában szlovák és cseh csapatok ellen elsők lettek. Az Elisa Masters Espoon kiestek a csoportkörben. A CCT közép-európai döntőjén másodikak lettek úgy, hogy egyszer megverték előtte az Eternal Fire-t, de másodjára már nem ment nekik ez. Tehát azt leszámítva, hogy jók a topcsapatok ellen a sorsolása miatt híresen rossz svájci csoportkörökben a Majorökön, nehéz pozitívan beszélni róluk. Ehhez képest egyesek a rájátszásba vagy a top 4-be várják őket. Szép lesz, ha összejön, de az az eredmény többet mondana a rendszerről, mint a csapatról.

A hosszas rant után nem nehéz belátni, hogy nincs egyértelmű favorit és a mezőny kifejezetten gyenge vagy inkonzisztens. Ezen a ponton, ha valaki okosat akar mondani a párizsi befutóval kapcsolatban, csak annyit tehet, hogy hátrébb lép és inkább viszakozik. Minden más csak rajongás.

NiKo vagy ZywOo Major nélkül fejezi be a CS:GO-t

Ha valaki 2019-ben azt mondta volna, hogy NiKonak vagy ZywOonak sosem fog CS:GO Major bajnoki cím szerepelni a neve mellett, alighanem kiröhögte volna mindenki. Most pedig az a helyzet, hogy legfeljebb egyikük emelhet az égbe ilyen trófeát Párizsban. Na meg, ha számba vesszük az előbbi öt bekezdést, az is elképzelhető, hogy egyikük sem fogja. Igazi tragédia lenne ez a játék teljes történetét nézve és sajnos az sem segít, hogy majdnem egy év múlva lesz csak az első CS2 Major. Ki tudja, mennyire lesz jó teljesítményben az addigra 27 éves NiKo? Ki tudja, miféle csapat veszi majd körbe a még mindig nagyon fiatal ZywOot? De említhetnénk EliGE-t és NAF-ot is, akik esetében szintén bűn, hogyha az illusztris karrierjeik végén a Major lesz az egyetlen hiányzó trófea a szekrényből.

MAGYAR KÖZVETÍTÉS

A BLAST.tv Párizs Majort élőben, magyarul közvetíti az Esport1TV május 8-21. között. Semmiképp se maradjatok le az utolsó CS:GO Majorről!

Borítókép: BLAST, HLTV/theMAKKU

Kövess Minket!