Megváltás vagy végítélet? Az AI szerepe a metaverzumban

Megváltás vagy végítélet? Az AI szerepe a metaverzumban

A mesterséges intelligencia jelene és jövője, tömören, velősen? Fogd meg a söröm!

Hacsak nem most térsz vissza egy masszív, minimum 7 hónapos elvonulásról a “senki földjéről”, arról a(z egyre ritkább) helyről, ahol a térerő még nem rontja meg az agysejteket, valószínűleg arcon csapott már párszor egy-egy AI-val (artificial intelligence) kapcsolatos hír, esemény. Ha más nem, a ChatGPT tavaly novemberi berobbanása, ami valóságos lavinát indított el az élet számos - mondhatni minden - területén.

Múzsa bőrébe bújt konkurencia?

Az AI kutatása és fejlesztése hosszú évtizedekre nyúlik vissza, ekkora hatással azonban még sosem volt a mindennapjainkra, mint az elmúlt hónapok során. Rengeteg iparág kezdett el kacérkodni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekkel, természetesen ezzel egyidejűleg megnőtt azoknak a száma is, akik a “báránybőrbe bújt farkast” látják benne. 

Teljes bizonyossággal nem állíthatom, hogy nincs mitől tartani - hello Sarah Connor, khm -, de valljuk be, az emberekbe bele van kódolva, hogy féljenek mindentől, ami ismeretlen vagy új. Így volt ez anno a tűzzel, a kerékkel, az elektromossággal - eddig a pontig csak a történelemtanárom tudásán múlik a felsorolás hitelessége - az internettel és a kriptoval is.

A kedélyek megnyugtatása végett azonban fontos megemlíteni néhány nem elhanyagolható tényt. Az AI kutatása, illetve fejlesztése több, mint ötven éve tart, és való igaz, hogy az utóbbi időszakban robbanásszerű eredményeket értek el, ugyanakkor egy nagyon új és roppant költséges technológiáról van szó. Tehát nem mostanság kell attól tartanunk, hogy valamelyik MI (mesterséges intelligencia) öntudatra ébred és gyilkos robotok gyártásába kezd brahiból.

Mindezek mellett a jelenlegi formájában az sem reális félelem, hogy komplett munkafolyamatokat képes “egy személyként” kiváltani bármelyik AI, elvéve így a grafikusok, szövegírók, fejlesztők és további szakemberek megélhetését. A működésük ugyanis közel sem tökéletes, folyamatos felügyeletet és korrekciót igényelnek.

Citromot kapsz? Készíts belőle limonádét!

Persze ülhetünk a babérjainkon, úgy téve, mintha mi sem történne a nagyvilágban, vagy tövig rághatjuk a körmeinket, rettegve, hogy mikor cserélnek le minket egy mesterséges intelligenciára. De, adva van a lehetőség arra is, hogy figyelemmel kísérjük a dolgok alakulását, képezzük magunkat és az előnyünkre fordítsuk az AI nyújtotta lehetőségeket. Elvégezni - még - nem fogja helyettünk a munkánkat, de segíthet abban, hogy bizonyos folyamatokat gördülékenyebbé tegyünk, ezáltal növelve a termelékenységünket.

A videojáték iparban például arra használják a mesterséges intelligenciát, hogy a tervezési és fejlesztési fázist lerövidítsék, bevonva ezt a technológiát mondjuk a koncepciós képek megalkotásába. Emellett persze rengeteg potenciált látnak még benne, élő NPC-k vagy interaktív, a játékos döntései alapján alakuló játékfolyam formájában, de ezek megvalósítása természetesen még várat magára.

Kreatív szakemberként szintén kovácsolhatunk belőle már most is előnyt, például bevonva a kutatási munkálatokba vagy kiindulási alapot alkottatva vele. Tökéletesen megírni nem fogja helyetted a következő cikked - próbáltam, hidd el -, de némi terhet levehet a válladról.

Miért pazaroljak rá időt, ha ennyire gyerekcipőben jár még?

Merülhet fel benned a kérdés. Nos, való igaz, hogy az AI a jelenlegi szintjén nem jelent potenciális veszélyt a legtöbb iparágban dolgozó ember számára, de azt sem tudjuk garantálni, hogy ez így is marad. Könnyen elképzelhető, hogy pár évtized múlva a metaverzumban bóklászva mesterséges intelligencia által vezérelt “személyek” ácsorognak majd az információs pultnál, rá mosolyogva minden arra járóra. De a nem is olyan távoli jövőben megeshet, hogy megnő a kereslet azokra a szakemberekre, akik jártasok az AI technológiában, mintha csak egy Excel vagy Photoshop kezelési készség lenne.

Abban bízni, hogy ez is csak egy újabb felkapott hóbort, ami majd idővel lecseng, nem érdemes. Szerencsére az AMG DAO-s srácok ezen a téren is elég pengék és naprakészek, szóval, ha te is szeretnéd tartani a tempót kicsiny világunk fejlődésével, csekkolj be hozzájuk. Mi pedig továbbra is szállítjuk neked a legfontosabb híreket és eseményeket, egyelőre vért és verejtéket hullató kemény munkával.

Kövess Minket!