Párizs Major: Elbukott a Heroic, már félig a Vitality zsebében a bajnoki cím

Párizs Major: Elbukott a Heroic, már félig a Vitality zsebében a bajnoki cím

Csak cadiaN türelmetlenségén múlhatott, hogy ma nem a Heroic–Vitality, hanem a GamerLegion–Vitality döntőt nézzük.

A GamerLegion és a Vitality tegnap esti győzelmeivel ma már az utolsó CS:GO Major fináléja vár ránk e két csapat között. Két hét hosszú küzdelmei után eldől, ki állhat a CS:GO világ tetejére a játék közel 11 éves történetének végén. Bár rengeteg a kérdőjel akörül, hogy ez mit fog jelenteni majd 1, 5 vagy 10 év múlva, amikor a többi Majorhöz kell hasonlítani, egy dolog biztos ma: ha a Vitality nem nyer, közröhej tárgyai lesznek, míg a GamerLegiont hősként fogják ünnepelni.

Legalábbis azok biztosan így fognak vélekedni, akik bekapcsolódnak ma a közvetítésekbe világszerte. Ugyanis az összes korábbi Majorrel szemben a rájátszás eddig nem tudta nézettségben túlszárnyalni csoportkört! A FaZe–NAVI kiesési rangadó minden platformot és nyelvet kombinálva 960 841-es egyidejű nézettségi csúcsot ért el az Esports Charts alapján. Ehhez képest még a rájátszás elején leginkább várt FaZe–Heroic is százezerrel kevesebbet hozott és a fenti számhoz legközelebb járó Vitality–Apeks is csak 931 813-ig ért el.

Összehasonlításképpen, a Rio Major rájátszása nagyságrendekkel több embert érdekelt: a legnézettebb meccs egy negyeddöntő volt 1,429 millióval, de még két további mérkőzésen is 1,1-1,2 millió közötti egyidejű csúcsot regisztráltak. A jelenlegi párizsi rekord konkrétan nem fért volna be a top 5 legnézettebb meccs közé Rióban! Ha bármit elmondanak ezek a számok, az az, hogy az embereket mégsem érdeklik annyira a meglepést okozó kiscsapatok, mint ahogyan azt néhányan előadják. Szóval egy Vitality–GamerLegion döntő előtt jogosan aggódhatunk amiatt, hogy lehet még a milliót sem fogja megugorni a BLAST műsora. De nézzük inkább, hogy mit is csináltak a szerveren a kiscsapatok tegnap, ha már mások nem nézik.

Heroic vs GamerLegion

A Heroic és a GL összecsapása elég sztenderd módon indult, a dánok map poolja továbbra is az egyik legmélyebb, így egy számukra igen kényelmes szituáció jött össze Ancienttel, Infernoval és Mirage-zsal. Az első pályán hiába hozott 10 támadó kört a GL, cadiaNék simán visszajöttek ebből a második félidőben 16:13-ra. Infernon ismételten a GL volt felül a térfélcserénél egy 9:6-os CT-oldal után, de a Heroic gyorsan megfordította az állást, már-már azt gondolhatták, nyertek is. Ez viszont súlyos hiba volt. Ugyanis 11:9-nél még nagyon messze volt a vége, a GL pedig belendült a támadásaival és a Heroic visszafoglalásai közel sem voltak annyira jók, mint azt tőlük megszokhattuk, így elvesztették a kontrollt.

A dánok tehát hamar visszakerültek az üldöző szerepbe a pályán, hamarosan pedig 15:12 volt az állás siuhyék javára. A legsúlyosabb hiba azonban a 30. körben jött, ahol cadiaN nem várta meg a csapattársait a retake-nél és teljesen feleslegesen eladta az előnyüket, így elbukva csapatának a kört és a pályát. Majd pedig ahogyan Mirage-on kiderült, a szériát is. Hiszen nem is volt annyira kérdés, hogy hosszabbításban a Heroic viszi ezt a meccset. De azért, mert nem értek el odáig sem, mentálisan szétestek és mindössze 6 körre voltak jók a decideren, ami vajmi kevés volt ide. Vagyis a GamerLegion meggyőző módon, de megcsinálta a torna egyik nagy meglepetését a világ egyik, ha nem a legjobb csapata ellen. A Heroicnál pedig rúghatják magukat az idők végezetéig azért, ami tegnap történt.

Vitality vs Apeks

Ez a meccs sem volt sokkal egyszerűbb, bár a Vitality legalább megcsinálta pár nagyszerű és váratlan egyéni teljesítménnyel, amit meg kellet –még ha olykor nehezen is. Mirage egész jól indult, de az Apeks képes volt az első félidő közepétől kezdve versenyre kelni a francia-dán csapattal, így 7:8-as T-oldal után mehettek a valamivel előnyösebb CT-térfélre. A Vitality az újabb nyert pisztolykör hátán kicsit elhúzott, de az Apeks gyorsan utánuk eredt. Végül egyetlen körön múlott, hogy ne legyen hosszabbítás. De Spinx és dupreeh emberfeletti teljesítményei kihúzták őket a bajból akkor is, amikor ZywOonak nem adta a játék, szóval 16:14-re a Vitality nyerte az első pályát.

Vertigon pedig Magisk volt a hős, aki a T-oldalon összehozott 10:5-ös előny felé vezető úton számtalanszor belőtte a kulcsfrageket. Persze Spinxet se kellett félteni az 51. emeleten, folytatta a remek formát itt is. A térfélcsere után az Apeks azonban azonnal felzárkózott, így valamivel szorosabbá téve a pályát. Viszont a Magisk–Spinx duó továbbra is erősebbnek bizonyult, így lassan, de biztosan elérték a 16:12-t és a finálét a hazai közönség előtt.

MAGYAR KÖZVETÍTÉS

A BLAST.tv Párizs Majort élőben, magyarul közvetíti az Esport1TV május 8-21. között. Semmiképp se maradjatok le az utolsó CS:GO Majorről, melynek következő meccseit az alábbi menetrend szerint követhetitek velünk:

05.21. - vasárnap
15:00 - Franciaország vs BLAST Álomcsapat showmeccs
17:00 - Vitality vs GamerLegion

Borítókép: HLTV/brcho & theMAKKU

Kövess Minket!



Gamer szótár


Ki nyeri meg az utolsó CS:GO Majort?

  • 88 %
  • 13 %