A Valve-nak sem tetszenek a partner ligák, változást akarnak

A Valve-nak sem tetszenek a partner ligák, változást akarnak

A CS2 megjelenéséről tárgyaltak volna, de a Valve-nak nagyobb baja is van ennél a rendezvényszervezőkkel.

A Valve struktúrális változásokat kért a két legnagyobb CS:GO rendezvényszervező cégtől, az ESL-től és a BLAST-tól – állítja Richard Lewis a hétvégi riportjában. Eszerint a játék kiadójának az a problémája, hogy a két cég ligáiban lényegében állandó helyeket lehet vásárolni és ezzel azok a szervezetek, akik nem engedhetik meg maguknak az ezzel járó költségeket, kiszorulnak ezekből a versenyekből. Ezzel együtt a világranglisták is egyre használhatatlanabbá válnak, mert a top tizes csapatokkal egyszerűen nem vagy csak alig találkoznak azok, akik alattuk vannak. Az viszont nem derült ki, hogy hogyan is nézhet ki az ESL Pro League és a BLAST Premier ezután, csak az, hogy nem lesz könnyű kitalálniuk a megoldást.

Lewis forrásai szerint a BLAST.tv Párizs Majorön tartottak egy megbeszélést a Valve alkalmazottai az ESL és a BLAST vezetőivel, aminek a fő témája a CS2 megjelenésével kapcsolatos tervek voltak. A Valve képviselői viszont megragadták a lehetőséget és egyúttal közölték a két céggel a partner ligákkal kapcsolatos aggodalmaikat is. Hozzátették, hogy valamit tenniük kell ezekkel kapcsolatban a rendezvényszervezőknek, ha CS2-ben is szeretnének engedélyt kapni a kiadótól a versenyeikhez. Vagyis benne van a pakliban, hogyha nem játszanak szépen, elveszik tőlük a játékot. E sors elkerüléséhez viszont egy elég nehéz fejtörőt kell megoldaniuk, mert a Valve azt szeretné, hogy több nyitott hely legyen a versenyeken és még a legkisebb csapatok is kapjanak esélyt a kvalifikációra.

Lewis forrásai szerint az ESL ezért egy megbeszélést tervez a partner csapataik tulajdonosaival. Erre az augusztusi Gamers8 versenyen kerülhet sor, amit ők gyártanak majd a szaúd-arábiai Rijádban. Ezen több partnerük, így a Vitality, a Heroic, a FaZe, az ENCE, a G2, a NAVI, a Liquid, a FURIA és a fnatic is részt vesz. A források szerint itt az lehet a cél, hogy „lehetőleg olyan új struktúrát találjanak ki, ami mellett fennmarad a jelenlegi status quo, miközben az a Valve számára is elfogadható lesz”. A szervezetek viszont nem nagyon kommentálták mindezt. Lewis forrásai szerint azért, mert „aggódnak, hogy amennyiben ezek az információk nyilvánosságra kerülnek, akkor mi lesz a részvényeikkel”, hiszen „ezek a helyek értékek”. Vagyis nem elég, hogy a Valve-nak meg kell felelni, de valahogyan ezeknek a költséges helyeknek az értékét is fenn kell tartani.

Az exkluzív vagy franchise-szerű ligák kérdése CS:GO-ban elég régóta jelen van. 2015-ben az ESL megpróbált a Valve háta mögött összehozni egy ilyet, de lebuktak. 2016-ban a FACEIT-nek voltak hasonló tervei az ECS-szel, de a termék maga nem volt valami sikeres. 2017-ben az észak-amerikai szervezetek a regionális ESL Pro League helyett létre akarták hozni a PEA-t, de a játékosok tiltakozása miatt ez szétesett. Végül 2019-ben a rendszeres próbálkozásokra reagálva a Valve hivatalosan is közölte mindenkivel, hogy az exkluzív ligákat nem támogatják. Ennek ellenére 2019 végén a BLAST, 2020 elején pedig az ESL is létrehozott egy-egy olyan egyezményt a leggazdagabb szervezetekkel, ami szerint garantált helyeik lesznek a versenyeiken. Az ESL Pro League esetében ez azt jelentette, hogy számtalan csapat elveszítette a helyét a ligában, hiába kvalifikáltak az eseményre – sokak szerint ez megölte az észak-amerikai CS:GO-t is egyben.

Kövess Minket!



Gamer szótár